null Beeld iMDb
Beeld iMDb

tv-tips'Schitt's Creek'

In de leer bij Paris Hilton: ‘Een handtas draag je over je uitgestoken pols’

Redactie

‘Schitt’s Creek’ op Eén was de afgelopen vijf maanden een lichtpunt aan het einde van de werkdag. Maar de hartverwarmende en veelgeprezen Canadese sitcom over een rijk gezin dat helemaal opnieuw moet beginnen in het kleine dorpje Schitt’s Creek zet er nu ook bij ons een punt achter, met een finale die als titel ‘Happy Ending’ meekreeg. Dat geldt misschien voor geen enkel personage méér dan voor Alexis Rose (Annie Murphy), die in zes seizoenen van een op Lindsay Lohan en Paris Hilton gebaseerde socialite veranderde in een ambitieuze carrièrevrouw en liefdevolle dochter en zus.

– ‘Schitt’s Creek’ groeide uit tot een fenomeen in Canada en Amerika, maar begon klein. Waar stond jij in het leven toen bedenkers en hoofdrolspelers Eugene en Dan Levy je de rol van Alexis gaven?

ANNIE MURPHY «Nergens. Ik was verhuisd van Toronto naar Los Angeles om mijn acteerdromen waar te maken, maar dat liep niet van een leien dakje. Ik deelde een goedkoop appartement met een vreemde die, ter voorbereiding op een rol als Afghaanse soldaat, in de kleerkast sliep. Een trieste, eenzame tijd.

»Ik deed auditie en hoorde vervolgens drie weken niets, waardoor ik van een zoveelste afwijzing uitging. Toen ik ineens een telefoontje van Eugene kreeg, durfde ik niet eens op te nemen. Ik heb al mijn moed moeten verzamelen om terug te bellen. Dat moment heeft mijn leven voorgoed veranderd.»

– Hoe heb je je op de rol van Alexis voorbereid?

MURPHY «Door de Kardashians, Paris Hilton en Lindsay Lohan te bestuderen (lacht). Zo leerde ik onder meer dat een socialite haar handtas over haar uitgestoken pols draagt. Mijn vrienden hebben me meermaals op de vingers getikt, omdat ik ook in het alledaagse leven begon te spreken en bewegen als Alexis. Ik moest me van haar losmaken, maar heb wel een stukje van haar zelfvertrouwen proberen over te nemen, want daaraan heeft zij alleszins geen tekort.»

– Hield je bij wat Alexis in het verleden zoal zou hebben uitgespookt?

MURPHY «Nee, het is gewoon te veel. Ze ging ooit uit met Leonardo DiCaprio, prins Harry en alle drie de Hanson-broers, ze overleefde een gijzeling door Somalische piraten en werd eens op de voet gevolgd door de FBI. Dat maakt Alexis zo plezant: ze staat open voor álles. Dan Levy verzon al die avonturen op basis van alle wilde roddels over celebrity’s die hij jarenlang gelezen heeft.»

– Wanneer merkte je dat ‘Schitt’s Creek’ echt een fenomeen was?

MURPHY «Toen ik in Canada nu en dan een handtekening moest zetten, was ik al trots. Maar nadat ‘Schitt’s Creek’ in de VS op Netflix kwam, werd het een echte overrompeling. Ik kon ineens niet meer naar de supermarkt zonder aangesproken te worden.»

– Hoe verklaar je dat succes?

MURPHY «Het is gewoon leuk om te volgen hoe vier uitgeleefde celebrity’s weer opkrabbelen. Weg van de hautaine en oppervlakkige elite kunnen zij eindelijk uitzoeken wie ze werkelijk zijn. Hun grootste persoonlijke doorbraken zijn dan ook alledaags voor de gewone mens. De eerste keer ‘Ik hou van je’ zeggen, bijvoorbeeld, of hun eigen bed opmaken. Alexis behaalt zelfs haar middelbareschooldiploma.»

– En is ‘Happy Ending’ echt het einde van ‘Schitt’s Creek’?

MURPHY «Ik vrees van wel. Dan wilde stoppen op het hoogtepunt. Ik heb hem nog 50.000 dollar aangeboden om een vervolg te maken, maar hij zei dat ik moest oprotten (lacht). Geen nieuwe seizoenen meer, dus. Maar je weet nooit: een film zou ik ook wel zien zitten.»

Schitt’s Creek
Eén, dinsdag 25 mei, 22.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234