null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip

In het hoofd van Bart De Wever: ‘Hij zei dat de N-VA vadsig geworden was, en zich moest herpakken’

Nog vóór er één minuut is uitgezonden, kunnen ze bij de VRT al een archiefkast vullen met de bokkige reacties op ‘BDW: In het hoofd van Bart De Wever’, de documentaire van reportagemaker Petra De Pauw. De driedelige reeks belooft een intieme blik in het hoofd en leven van de N-VA-voorzitter.

Raf Liekens

HUMO Waarom Bart De Wever, en niet pakweg Joachim Coens of Meyrem Almaci?

PETRA DE PAUW «Hij is de voorzitter van de grootste partij en burgemeester van Antwerpen, en hij domineert het politieke debat al vijftien jaar. Ik mocht hem politiek en privé volgen in het jaar waarin hij 50 werd, over een regeringsdeelname onderhandelde en de coronacrisis moest bestieren.»

HUMO Vraagje uit de open brief van Walter Zinzen in De Morgen: hoe is dat te rijmen met de plicht tot onpartijdigheid van de VRT?

DE PAUW «Ik schrok ervan dat Walter Zinzen kwaad was op mij, maar ik vind het ook een compliment. Kijk, Canvas heeft onlangs de docu ‘Inside IKEA’ uitgezonden. Daar kun je ook van zeggen dat het reclame is, maar mensen willen weten hoe het daar achter de schermen aan toegaat. Zo is het ook met Bart De Wever: hij overstijgt de politiek. Het is ook raar dat mensen fulmineren vóór ze iets hebben gezien.»

HUMO Heeft de VRT-nieuwsdienst geprotesteerd? Dit zouden zij ook kunnen maken.

DE PAUW «Geen idee. Ik ben geen politiek journalist en stel andere vragen. Ik wilde achterhalen hoe de mens De Wever in elkaar zit. Er was geen scenario, we hebben niets in scène gezet. Mijn tactiek was die van de vlieg op de muur die inpikte als er iets boeiends gebeurde. In een heel jaar kun je je ware aard niet verstoppen. Je krijgt dus een eerlijk portret van hem. Zijn medewerkers schrokken soms van wat hij me heeft toevertrouwd.»

HUMO Wat hebt u bijgeleerd over zijn karakter?

DE PAUW «Hij is een grappige man die drijft op binnenpretjes, en ook een pessimist die vaak van het slechtste scenario uitgaat. En hij lééft voor zijn vak. De impact op zijn gezin is groot. Het deed hem deugd dat hij door corona wat meer thuis kon zijn. Voor mij was het omgekeerd, deze docu heeft me opgeslorpt: mijn gezin is zonder mij op vakantie gegaan. Als De Wever naar de koning moest, kon ik moeilijk op het water liggen dobberen.»

HUMO Welke deuren bleven er dicht?

DE PAUW «We hebben in alle openheid kunnen draaien: ook de regeringsonderhandelingen konden we vastleggen. Zeer boeiend!»

HUMO Na de zaak-Chovanec is hij op de partijraad uit zijn krammen geschoten. Waren jullie daarbij?

DE PAUW «Hoe weet jij dat? (lacht) We hebben twee partijraden bijgewoond, en op de tweede heeft hij zich echt boos gemaakt. Hij zei dat de N-VA vadsig was geworden en zich moest herpakken. Ik kon alleen maar denken: wat een voorrecht dat wij erbij mogen zijn!»

BDW: In het hoofd van Bart De Wever, Eén, woensdag 10 februari, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234