Anne Gruwez Beeld rv
Anne GruwezBeeld rv

Documentaire

In het spoor van de excentrieke onderzoeksrechter Anne Gruwez: ‘Haar humor is nogal apart, ja’

U vindt ‘De rechtbank’ op VIER een beetje te braaf? Kijk dan zeker eens naar de documentaire ‘Ni juge, ni soumise’ op Humo.be, een portret van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, een excentrieke, non-conformistische madame die zich door de hoofdstad verplaatst in een blauwe 2CV. Gruwez vertelt een man doodleuk dat het de maatschappij goedkoper zou uitkomen mocht hij gewoon sterven, en een andere dat ze al langer dan vandaag op de hoogte is van de inteelt binnen zijn volk. De makers van de film, RTBF-journalisten Yves Hinant en Jean Libon, stonden erbij en registreerden.

Tim Van Steendam

De film is nu hier te bekijken op Humo.be

Yves Hinant «Iemand als Anne Gruwez wordt meteen politiek incorrect genoemd, maar dat zegt meer over onze maatschappij dan over haar. Ze uit simpelweg haar emoties. Dat is een vrijheid die ik maar weinig terugvind bij justitie.»

HUMO Appreciëren cliënten haar boude manier van spreken?

Hinant «Ja, precies omdat zo weinigen dat durven. Gruwez gebruikt humor om dichter tot haar cliënten te komen. In tegenstelling tot wat men zou denken, is het voor die mensen een verademing om eens afstand te kunnen nemen van de onaangename realiteit waarin ze zich bevinden. Haar humor is nogal apart, maar wel gemeend. Iedereen die in de film verschijnt, heeft de beelden gezien en allemaal gaven ze hun toestemming. De man tegen wie ze zei dat hij maar beter meteen kon sterven, voelde zich ook niet beschaamd. Hij bevond zich op dat moment nu eenmaal op dat punt in zijn leven. Hij zei zelfs dat het fragment te soft overkwam.»

HUMO Gruwez is soms zo vrijpostig of gevat dat je je afvraagt of het allemaal wel echt is.

Hinant «Ik ken haar al veel langer en ik weet dat niets gespeeld is. Ze trekt veel tijd uit voor haar cliënten, veel meer dan we in de film laten zien. Ze houdt zoveel mogelijk contact met de mensen die ze naar de gevangenis stuurt, of het nu gaat om drugsverslaafden of moeders die hun kinderen hebben vermoord. Ze heeft dat nodig. Ze wil kunnen begrijpen waarom iemand een misdaad heeft gepleegd.»

HUMO Ik zou denken dat justitie nood heeft aan zulke mensen.

Hinant «Ik ook. Als beklaagde beland ik veel liever in het bureau van Gruwez dan in dat van een magistraat die werkt vanuit een ivoren toren. Gruwez zal benadrukken dat zij en haar cliënt gelijken zijn, eerder dan de grote verschillen te benadrukken. Dat maakt deze documentaire ook bijzonder, vind ik. Ze toont het leven van elke dag in een grootstad als Brussel. Elk type Brusselaar komt er over de vloer en getuigt over de taferelen die zich achter al die gesloten deuren afspelen.»

HUMO Klopt het dat de documentaire op een filmfestival in Zwitserland als komedie was geprogrammeerd?

Hinant «Ja. En op het filmfestival van San Sebastian kreeg Gruwez een speciale vermelding voor haar ‘vertolking’ (lacht). Schitterend toch?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234