Elite, seizoen 4 Beeld Netflix
Elite, seizoen 4Beeld Netflix

televisie★★★☆☆

In het vierde seizoen van ‘Elite’ op Netflix zit zoveel seks, dat er soms weinig anders meer te zien is

Wie op zoek is naar een compromisvoorstel in het debat rond ‘dress codes’ in het middelbaar, kan misschien eens kijken naar het onder jongeren erg populaire ‘Elite’. In Las Encinas, de school voor rijkeluiskinderen waar de Spaanse reeks zich afspeelt, is een uniform verplicht, maar slagen de leerlingen er toch bijzonder vaak in om half- of zelfs helemaal naakt rond te lopen.

Stefaan Werbrouck

‘Elite’ is met een uitgekiende cocktail van tienerdrama, mysterie en heel veel seks de afgelopen drie seizoenen uitgegroeid tot een van de meest bekeken Spaanse series ter wereld - enkel ‘La Casa de Papel’ doet nog beter. Maar bij de start van jaargang vier is de reeks op een scharnierpunt beland: een paar populaire personages van weleer zijn uit de school en de serie verdwenen en de belangrijkste verhaallijnen uit de eerste drie seizoenen zijn afgehandeld. Er duikt dus vers bloed op in Las Encinas, al wordt het ook snel duidelijk dat er zich daarom in ‘Elite’ zelf geen koerswijziging aandient.

ÉLITE Beeld NIETE/NETFLIX
ÉLITEBeeld NIETE/NETFLIX

De nieuwe directeur van Las Encinas, een ex-CEO die de school wil leiden als een bedrijf, draagt drie kwaliteiten hoog in het vaandel: discipline, uitmuntendheid en verdienste. Maar de man brengt ook zijn drie tienerkinderen mee en die zijn niet zo recht in de leer. Zoon Patrick belandt in een driehoeksverhouding met Omar en Ander, dochter Ari wordt heen en weer geslingerd tussen Guzman en Samuel, en haar zus Mencia begint een relatie met Rebeka én - een nogal dubieuze verhaallijn - gaat zich prostitueren om onder het juk van haar vader uit te komen. Bovendien komt er nog een heuse prins in Las Encinas school lopen, die een relatie aanknoopt met schoonmaakster Cayatena - sociale ongelijkheid is een rode draad in de reeks - en de erg foute gewoonte heeft om zijn seksuele escapades op video vast te leggen.

In de korte trailer voor het vierde seizoen zaten fragmenten uit acht verschillende seksscènes maar dat is werkelijk slechts een fractie van wat er in de reeks te zien is. Er wordt gefrunnikt op feestjes, er wordt geneukt in hotelkamers en er zijn stomende onderonsjes onder de douches van Las Encinas - een plek waar zeker de jongens vaker te vinden zijn dan in een klaslokaal. Soms is het wat veel - één aflevering lijkt zo goed als volledig uit seksscènes te bestaan - maar tegelijk is het verfrissend om te zien hoe democratisch het bloot verdeeld is. Het zijn zeker niet alleen de meisjes die in weinig verhullende kledij door het beeld lopen en er is minstens even veel, zo niet meer seks te zien tussen twee vrouwelijke of twee mannelijke personages dan tussen personages van verschillende seksen. We vermoeden dat ‘Elite’ niet meteen een hit is ten huize Viktor Orbán, maar dat de reeks in de rest van de wereld zoveel kijkers heeft, is bemoedigend.

Tussen alle gerampetamp door moet er, zoals altijd, een mysterie opgelost worden: in een flashforward bij de start zien we hoe Ari tijdens een feestje halfdood uit het water wordt gevist en tegen de finale komen we te weten hoe ze daarin is geraakt en of ze al dan aangevallen werd. Het raadsel is veruit het zwakste onderdeel van dit seizoen, omdat het vooral dient om elke aflevering op een cliffhanger te laten eindigen, waarvan de meeste na de ontknoping nogal misleidend blijken te zijn geweest. ‘Elite’ heeft die kunstgrepen ook niet nodig: de strubbelingen tussen en emotionele ups-and-downs van de tieners en het gevecht van de armere studenten op Las Encinas tegen de vooroordelen leveren genoeg stof op voor niet altijd even geloofwaardige maar onderhoudende en sappige televisie. Het is erg trashy, zeer zeker, maar als we even de bedrijfsfilosofie van de meeste Duitse supermarktketens mogen parafraseren: ook rommel kan goed gemaakt zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234