Televisie★★★½☆
In ‘The Falcon and the Winter Soldier’ vonden we de charme van de stripverhalen terug
Een superheld die thuis stilzwijgend zijn hemd staat te strijken: ‘The Falcon and the Winter Soldier’ opent met een alledaags beeld dat we niet elke dag zien.
Terwijl Sam Wilson, alias Falcon, zijn colbertje aantrekt, tuurt hij eens naar het schild van Captain America dat naast hem op de bedsprei ligt, het onverwoestbare roodblauwe vibranium glanzend in het door het raam binnenvallende zonlicht. Nadat zijn strijkijzer een laatste stoompluimpje heeft uitgeblazen, propt hij het schild, aan hem overhandigd op het eind van ‘Avengers: Endgame’, als een oude toiletzak in een beugeltas, en in de stelligheid waarmee hij de tas dichtritst ligt veel symboliek besloten: eigenlijk wil hij dat schild, en de gigantische verantwoordelijkheid die ermee gepaard gaat, niet hebben.
Het fijne aan spin-offs als ‘WandaVision’, ‘The Falcon and the Winter Soldier’ en straks ook ‘Loki’ is dat de spotlights eindelijk eens voluit gericht staan op het wel en wee van de helden die in de films als nevenfiguren rond het basisteam (Iron Man, Hulk, Thor, Captain America) wervelden. De ‘superhelden zijn ook maar mensen’-insteek zorgt in de eerste aflevering van deze nagelnieuwe serie, waarin Sam en Bucky Barnes naar voren treden (Anthony Mackie en Sebastian Stan acteren allebei voortreffelijk), voor enkele vermakelijke tafereeltjes (attentie: de nu volgende spoilers zijn gemaakt van vibranium!). De Avengers mogen dan meermaals hun hachje hebben geriskeerd om de wereld te redden, een gespijsde bankrekening hebben ze aan hun heldendaden blijkbaar niet overgehouden. Omdat hij de afgelopen jaren net als de helft van de wereldbevolking door toedoen van de vingerknip van Thanos even ‘weg’ was, waardoor hij aan de fiscus even geen inkomen heeft kunnen aangeven, dient Sam net zoals u en ik in de bank te gaan onderhandelen over een lening, met dat verschil dat er nog nooit een bankbediende is geweest die óns om een selfie heeft gevraagd. En wanneer Bucky niet in zijn stamcafé in Brooklyn biertjes staat te drinken (met leren handschoenen aan!), dan ligt hij bij de psychiater over zijn nachtmerries te praten.
Geen roaring twenties dus voor Sam en Bucky: het heengaan van Captain America drukt zwaar op hun getraumatiseerde schouders, het verlies van vele geliefden dreunt na, en ook de rest van de wereld is niet meer hetzelfde sinds de door Thanos veroorzaakte blip. De tragiek uit het laatste, monumentale ‘Avengers’-tweeluik trilt in ‘The Falcon and the Winter Soldier’ dus nog steeds na, maar wees gerust: de broek is nog maar net gestreken of de fun mag al losknetteren. In een actiescène die niet hoeft onder te doen voor het gekletter uit de films, zien we Falcon met gespreide vleugels door het Tunesische luchtruim flitsen, een gekaapt vliegtuig achterna (dat is iets wat ‘The Falcon and the Winter Soldier’ gemeen heeft met ‘The Mandalorian’: op het vlak van speciale effecten zien die televisieseries van tegenwoordig er verdomd knap uit).
In de eerste, veelbelovende aflevering vonden we tot ons genoegen zelfs iets terug van de pure charme van de stripverhalen: wij hielden bijvoorbeeld van het ietwat overdreven luide ‘Klang!’-geluid dat weerklinkt wanneer iemand tijdens een nachtelijk gevecht in een wijde boog tegen een lantaarnpaal wordt gesmeten. Nu hebben de makers in een reeks interviews laten weten dat ‘The Falcon and the Winter Soldier’ voor een stukje bedoeld is als een soort Marvelvariant op het genre van de buddycop-movie dat vooral in de jaren 80 hoge toppen scheerde. Of we tussen Sam en Bucky dezelfde chemistry gaan zien spetteren als die tussen Jack (Nick Nolte) en Reggie (Eddie Murphy) in ‘48 Hrs.’, of als die tussen Riggs (Mel Gibson) en Murtaugh (Danny Glover) in ‘Lethal Weapon’, valt evenwel nog af te wachten, om de eenvoudige reden dat de paden van Bucky en Sam elkaar nog moeten kruisen. En ook de Flag-Smasher, de leider van een bende booswichten die menen dat de wereld er beter aan toe was tijdens de blip, moet eigenlijk zijn tronie nog laten zien. Hoe fantastisch of hoe ontgoochelend ‘The Falcon and The Winter Soldier’ uiteindelijk zal worden blijft dus nog een open vraag, maar de voortekenen zijn goed. En in afwachting van een definitief antwoord zouden wij maar al te graag een selfie willen nemen met Sam en Bucky.