#weetikveel, Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis Beeld VRT
#weetikveel, Kobe Ilsen en Danira Boukhriss TerkessidisBeeld VRT

Televisie★★½☆☆

In ‘#weetikveel’ liet Kobe Ilsen onder het viaduct van Vilvoorde zijn innerlijke James Cooke volledig gaan

‘Er zijn zo van die dingen die je ziet,’ zo stak Kobe Ilsen van wal in ‘#weetikveel’, het elegante Radio 1-programma dat deze week zijn overstap maakte naar het kleine scherm. ‘Dingen waar je heel weinig over weet maar die wel superinteressant zijn.’ Banaliteiten binnenstebuiten keren, en het kleingeld uit de zakken kloppen, dat was de bedoeling, en intussen zoveel mogelijk vrolijk in het rond zoevende faits divers vangen.

Vincent Van Peer

Omdat reportageprogramma’s niets zouden zijn zonder dappere getuigen die zich de kleren van het gehavende lijf laten vragen, had eertijdse ‘Foute vriend’ Begijn Le Bleu - je vermoedde er bijna een laag-bij-de-grondse stunt van Thomas Smith in - zich laten overtuigen om zich te outen als vogelspotter. Vogelspotters heb ik altijd rare lui gevonden, wandelende punchlines - wel zo gemakkelijk voor een komiek - die zich vooral dankbaar aanbieden als typetjesvoer voor programma’s als ‘In de gloria’ of ‘De ideale wereld’. Bert Janssens zie ik zo, met uitgestreken gezicht, iets zeggen als: ‘Kijk daar, rechts van die bergeend! Twee kluten!’ Verder kan ik geen tjiftjaf van een oehoe onderscheiden, en dus zou het me benieuwen wat er over deze in opmars rakende, want zelfs in eigen achtertuin te beoefenen hobby te leren viel. Zo ruimdenkend ben ik dan wel weer.

Ik tekende op dat Wim Lybaert zomaar een aalscholver uit de lucht kan plukken, dat je de euforie die spontaan komt opwellen in de nabijheid van een lepelaar mee naar huis neemt, dat slechtvalken een topsnelheid van bijna 400 kilometer per uur bereiken en dat zelfs de Bugatti Chiron van Tom Boonen zo’n vogel dus niet kan bijhouden. Minister van Omgeving Zuhal Demir debiteerde dat er in Vlaanderen 196 broedvogels zijn, waaronder vast de grauwe gans, en zei: ‘Ri-ti-tititi.’ Ik weet niet of ik dat zal onthouden.

Agnes Wené overwon haar burn-out dankzij een winterkoninkje, en voor dat soort onthaasting zal vogelspotten wel een goede zaak zijn; misschien zelfs aan te raden. Maar al die getuigenissen - kijk daar, Frank Raes! - werden achter elkaar gemonteerd aan een tempo waar de gemiddelde vogelspotter draaierig van zou worden. Alsof het programma z’n eigen onderwerp toch wat te hoogdrempelig vond om er, zoals in de hobby de bedoeling is, echt lang en in stilte bij te blijven stilstaan.

Het concept van ‘#weetikveel’ - een soort robuuste FAQ voor onderwerpen waar niet zo frequent vragen over worden gesteld - kwam beter tot zijn recht in de tweede aflevering, over godbetert het viaduct van Vilvoorde. Dat viaduct - Weetje Van De Week - won ooit een schoonheidsprijs, wellicht op dezelfde wedstrijd waar Marc Didden tot Beste Sixpack werd verkozen. Het stalen beest dat rond de Brusselse Ring het landschap opslokt, blijkt in zijn buik te klinken als een soundtrack van Hans Zimmer. De mens die het gebouwd had - ook de handen die het Atomium in de steigers hadden gezet - leeft nog: Frans Cools kreeg van Kobe een bezoekje, alsook veel vragen waarop het antwoord telkens ‘ja, ja, ja, ja, ja, ja’ was, en anders wel ‘ja, ja, ja, ja, ja, ja, zéker’.

In de schaduw van de brug voedde Kobe Ilsen, in zijn element, intussen zijn innerlijke James Cooke: aan VRT-verkeersman Hajo Beeckman vroeg hij tot drie keer toe of het viaduct voor hem ‘erectiemateriaal’ was. Bij Danira ging het van een ‘ontmaagding op het kanaal’ tot ‘natmaken op het water’. Nochtans: bij wrijving zet het viaduct 1,7 meter uit, maar toen Kobe dat vernam, bleef het stil en dat vond ik dan weer een gemiste kans.

Zal ik iets onthouden van ‘#weetikveel’? Ja, ja, ja, ja, ja: ri-ti-tititi.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234