Max Park en Feliks Zemdegs Beeld Netflix
Max Park en Feliks ZemdegsBeeld Netflix

TELEVISIE★★★☆☆

Is de wondere wereld van ‘The Speed Cubers’ écht een volledige documentaire waard?

Het verhaal van twee wereldkampioenen in het snel oplossen van Rubiks kubussen is niet meer dan een halve documentaire waard. Dat is ‘The Speed Cubers’ dan ook geworden.

Sam De Wilde

In grofweg 400 miljoen huishoudens staat ergens een Rubiks kubus stof te vergaren. In de meeste gevallen ligt het kleurrijke speeltje half afgewerkt in een lade, te herkennen aan dat ene zwarte vakje waarvan een gefrustreerd gezinslid het gekleurde stickertje heeft afgepulkt in een futiele poging het ding op die manier toch nog op te lossen. Niet zo bij de families Zemdegs en Park. Daar wordt de uitvinding van de Hongaarse architect Ernő Rubik vaker gebezigd dan de toiletborstel. De 23-jarige Australiër Feliks Zemdegs en de 17-jarige Amerikaan Max Park behoren immers tot de subcategorie van de menselijke soort die zich bezighoudt met het razendsnel oplossen van 3D-puzzels.

De vingervlugge nerds laten zich ‘speedcubers’ noemen, lossen een kubus doorgaans in minder dan 7 seconden op en bevinden zich allemaal wel ergens op het autistisch spectrum. Max net iets verder dan de rest en regisseuse Sue Kim focust dan ook vooral op het positieve effect van het populaire stukje speelgoed op de fijne motoriek en sociale vaardigheden van de wereldkampioen in het snel combineren van gekleurde vakjes. Aan de internationale top van de competitieve kubusdraaierij gaat het er net iets minder fanatiek aan toe dan bij pakweg schaak of ijshockey en dus is ‘The Speed Cubers’ ook het verhaal van de vriendschap tussen concullega’s Park en Zemdegs, die elkaar regelmatig een wereldrecordje afsnoepen. Al is vriendschap een groot woord voor een relatie die vooral lijkt te bestaan uit een occasioneel dineetje tijdens toernooien en felicitaties bij overwinningen.

Sue Kim wilde blijkbaar zo graag één klare verhalende lijn in haar documentaire over de edele kunst van het speedcuben dat ze niet aarzelde om dat narratief nogal dik aan te zetten. Het geheel wordt daarbij zo hardnekkig hartverwarmend dat je het vooral als een verdacht branderig gevoel in de borststreek gaat ervaren. Twee mensen die hun vak (te) serieus nemen, zullen altijd fraai beeldmateriaal opleveren, zelfs wanneer dat vak uit het oplossen van Rubiks kubussen bestaat. Wie zich echter afvraagt of de wondere wereld van het speedcuben een volledige documentaire waard is, zal ons niet in minder dan 7 seconden ja horen zeggen. Gelukkig maakte Sue Kim er met een speelduur van 40 minuten een genadig kort werkstuk van, en wie er een Rubiks bijneemt heeft tussendoor nog iets om handen. Probeer, in tegenstelling tot de jongemannen in deze documentaire, niet te huilen wanneer u hem niet snel genoeg opgelost krijgt.

Nu te zien op Netflix.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234