Help is er een dokter in de zaalBeeld VRT

Televisie★★★☆☆

‘Is er een dokter in de zaal?’: goed dat dokter Sofie Lemmens zelfs in het felle studiolicht niet lijkt op Marc Van Ranst

Een thema-aflevering over corona drong zich op - vrienden mogen Covid-19 zeggen - maar in ‘Is er een dokter in de zaal?’ leek er vooralsnog niets aan de hand. Toch leek het panelprogramma met Philippe Geubels, die zoals bekend geen luchtweginfectie behoeft om nasaal te klinken, actueler dan ooit: als noodkreet komt de titel je bijvoorbeeld goed van pas als de Hamlet op het podium voor je het na z’n ‘to be or not to be’ plots op een onbedaarlijk fluimen zet - kort daarvoor was hij ook al uitgegleden over de resten van een onrijpe tomaat: ‘Het zit ‘m niet mee’, bedenk je nog terwijl je je ijlings uit de voeten maakt.

‘Is er een dokter in de zaal’ is een vraag die je in zulke situaties bij voorkeur geen tweede keer hoeft te stellen, wat niet wegnam dat het gelijknamige spelprogramma wel aan z’n tweede seizoen toe was. Specifieke momenten uit de vorige jaargang kon ik me gek genoeg niet meteen meer voor de geest halen, maar nadat ik me ervan vergewist had dat amnesie geen voorloper was van een op stapel staande virusdood, stelde ik toch vast dat er op het eerste gezicht niet ingrijpend gemorreld leek aan het concept. Als ‘panelprogramma met een thema’ doet het nog altijd in de eerste plaats denken aan ‘Scheire en de schepping’, wat op zijn beurt dan weer geënt was op het ideaalbeeld van ‘QI’, dat op de BBC ter vermaak ook weleens een weetje in de groep gooit. Op televisie heeft succes toch vooral vele kinderen, en toen Geubels de kijker halve krantenkoppen toeschoof, die zijn panel terstond om ter lolligst mocht aanvullen, moest ik aan ‘Have I Got News For You’ denken.

Omdat het er niet de tijden naar waren om op epidemisch vlak op je beide oren te slapen, vertoonde Geubels ook nu met enige trots een aanleg tot lichte hypochondrie. Zijn panel onthaalde hij met een vraag naar hun medische geschiedenis, een ijsbreker die meestal voorbehouden is aan pogingen tot zaaddonatie. Geen loze vraag echter, want zijn kandidaten bleken alras over tal van interessante lijfelijke ongerieven te beschikken. Agnew was zo ter wereld gekomen met twee vingers aan elkaar gegroeid, en als halfwas kampte Lenaerts zelfs even met een heuse hartaandoening, die pas verholpen werd toen Pedro Brugada zich er operatief mee bemoeide. Dat hij door dat cardiologische ongemak een medische keuring ontliep, een opwarming voor de toen nog in zwang zijnde dienstplicht, kwam Lenaerts dan wél weer goed uit.

Ook nu weer volgde dokter Sofie Lemmens vanop een afstandje, dat zelfs groter leek dan richtlijnen inzake besmettingsgevaar voorschreven, onderwijl het ritme waarop ‘Is er een dokter in de zaal?’ zijns weegs kabbelde. Ze zet het bij de trouvailles van de panelleden zelden op een onprofessioneel hinniken, of toch niet als de camera op haar rust, maar haar deskundigheid ter zake is niettemin een aangename toevoeging aan dit programma. Dat ze zelfs onder felle studiobelichting niet op Marc van Ranst lijkt, lijkt me ook een troef.

Een diagnose om het af te leren: ‘Is er een dokter in de zaal?’ is een bijwijlen vermakelijke variatie op een beproefd concept. Het heeft er dan ook alle schijn van dat het doet wat het moet.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234