'Greyhound' Beeld Apple TV
'Greyhound'Beeld Apple TV

FILM★★★☆☆

Ja de woede van Tom Hanks dat zijn ‘Greyhound’ op Apple TV verschijnt blijkt terecht

Tom Hanks, die brave borst, die in de media in een Franse colère schiet? Dat is als Mahatma Gandhi die op restaurant ineens uit zijn rol van vredesduif valt en witheet van woede zijn beklag doet over de kwaliteit van de tofureepjes in de vegetarische wok.

Erik Stockman

Maar het is dus écht gebeurd: een in zijn wiek geschoten Hanks fulmineerde dat zijn hart in twee is gebroken nu ‘Greyhound’ niet in de bioscopen verschijnt maar door Sony Pictures aan Apple TV werd verpatst, een zet die volgens de superster dodelijk is voor de kwaliteit van het geluid en het beeld van de film. Zijn voor zijn doen verrassend scherpe uithaal naar ‘de wrede zweepmeesters van Apple’ (Maar Tommeke, wat zegt ge nu?!) moet vooral worden gezien als een bewijs dat ‘Greyhound’ hem bijzonder na aan het hart ligt. Hanks, sinds oudsher gefascineerd door verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, schreef uitzonderlijk zelf het scenario voor deze oorlogsfilm over een konvooi van 37 bevoorradingsschepen en 4 lichte oorlogsschepen die opweg naar Liverpool de ijskoude wateren doorklieven van de Noord-Atlantische Oceaan, waar het krioelt van de op de loer liggende Duitse U-boten.

En de klaagzang van Hanks is terecht. De golven die zich met donderend geraas op de schepen smijten, de torpedojagers die het vuur openen op een rakelings passerende U-boot, het slagschip dat ter ontwijking van een torpedo zó scherp naar stuurboord zwenkt dat het gevaarte bijna slagzij maakt: geweldige actietaferelen die zonder de minste twijfel beter tot hun recht waren gekomen in de immersieve geluidssystemen en op de hemelsbrede schermen van de multiplexen.

Hanks himself speelt de rol van de onervaren maar ultrabeschaafde kapitein Krause, die vooraleer hij de officiersmess verlaat met een hagelwitte servet zijn lippen dept en tussen de torpedo-inslagen door geregeld een citaat uit de bijbel aanhaalt. Dat het zijn eerste commando is, valt er nauwelijks aan te merken: wie heel goed oplet ziet wel dat Krause af en toe een minieme aarzeling vertoont, of hoe hij ter bevestiging van één of ander bevel gauw oogcontact zoekt met zijn eerste luitenant, maar als puntje bij paaltje zet die goeie ouwe Hanks hem heel traditioneel neer als een vastberaden leider die perfect weet op welk moment het roer hard naar links moet en die aldoor razendsnel beslissingen moet nemen waar honderden levens van afhangen. Respect, hoor. Wij, die op restaurant niet eens kunnen beslissen of we voor de salade met geitenkaas of voor de kaaskroketten zullen gaan, beseften achteraf maar al te goed dat het geen job voor ons zou zijn.

Het verhaal van dit specifieke konvooi mag dan verzonnen zijn (Hanks baseerde zijn script op de roman ‘The Good Shepherd’ van C.S. Forester), de oorlog in de Atlantische Oceaan was dat niet, en Hanks heeft er dan ook alles aan gedaan om de actietaferelen een hoge graad van authenticiteit mee te geven. Krause die merkt dat de ruitenwissers niet meer werken en aan een matroos de opdracht geeft om de bevroren patrijspoorten op de brug te wassen met warm zout water (‘Niet kokend!’): we zijn geen zeebonken, maar we nemen aan dat het hier gaat om een historisch correct detail dat de waarachtigheid van de film alleen maar de hoogte instuwt. Dat de officieren, de onderofficieren en de meeste matrozen witte mannen zijn, en dat alleen de in een hagelwitte schort gestoken kok een zwarte is die gedwee koffie naar de brug komt brengen, is een ander detail waar Hanks zonder al te veel retoriek een fijn klemtoontje op legt.

Zelf hebben wij ook gesmuld van het typische scheepvaartjargon dat continu op de brug weerklinkt (‘Overstromingsrelais in orde! Tegenroer geven! Sonar op stuurboordflank houden!’), al zouden we het wel begrijpen indien sommigen onder u zullen terugverlangen naar de meer cartooneske ‘Get me to a goddamn plane!’-oneliners uit de films van Michael Bay. Over het geheel genomen verkeerden wij de hele tijd in een staat van spanning - dezelfde spanning die captain Krause en zijn mannen voelen terwijl ze, in de drukkende stilte die de uitbarsting van de hel voorafgaat, de griezelige U-boot-bliepjes op hun radarschermen steeds dichterbij zien kruipen. Marconist, schrijf op: dit is een zeewaardige film.

‘Greyhound’ is nu te zien op Apple TV+. Bekijk de trailer hieronder:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234