tv-tipDe seizoensfinale van 'Thuis'
‘Jacques zoekt hulp bij Gentse filosofen!’
Wij hebben in ons leven al wat schurken zien passeren (sla er het lijstje van recente Humo-eigenaars maar eens op na), maar wat ze ons dit seizoen in ‘Thuis’ voorschotelen: amai, mijn jas! Ooit deed de naam Jacques ons dromen van Brussel toen het nog bruiste, van heerlijke chocolade (o, die sublieme Matinettes!) of die loser van een De Châtillon die de Guldensporenslag niet overleefde. Die tijd is voorbij, en dat hebben we aan ‘Thuis’ te danken. De naam Jacques roept alleen nog beelden op van bloederige moorden, verkrachtingen, gewurgde honden en vervalste epc-certificaten – de man was immers ook in de immosector actief.
HUMO Waarom is Jacques zo’n indrukwekkende crimineel?
KLAUS MEAZZI (dramaturg) «Jacques geeft de misdaad een diepgang die ze maar zelden krijgt. Onlangs kreeg de kijker de beste scène te zien uit de geschiedenis van de Vlaamse televisie, en je mag de Vlaamse film daar ook bij rekenen. Hij hield de personages Waldek en Rosa onder schot, met de bedoeling hen neer te knallen. Maar hij haalde niet meteen de trekker over, eerst hield hij nog een bespiegeling over wie hij eerst om het hoekje zou helpen en waarom.»
HUMO Waarom deed hij dat?
MEAZZI «De man moest kiezen wie hij als eerste een kogel door de kop zou jagen. Dat bracht hem bij het probleem van de keuzevrijheid. Bestaat de keuzevrijheid wel, of zijn al onze handelingen op een duistere manier voorbeschikt? Dat vroeg hij zich luidop af. Rosa vond van wel, ze verwees naar de Franse filosoof Sartre die stelt dat de essentie van de mens zijn keuzevrijheid is. Rosa kent de Franse cultuur door en door, ze heeft een wijnwinkeltje. Waldek, afkomstig uit het katholieke Polen, was het daar niet mee eens. Het goede doen is een morele plicht, meende hij. Slechts één van beide keuzes kon de meest ethische zijn.»
HUMO Er was toch een derde optie: Jacques kon hen allebei in leven laten?
MEAZZI «Zeker, en het was Jacques zélf die dat opmerkte. Maar Rosa vond het beter om daar geen rekening mee te houden, dat zou het debat enkel vertroebelen. ‘Als we alle mogelijke dingen die Jacques zou kunnen doen in overweging moeten nemen, staan we hier volgend jaar nog,’ zei ze. Waldek was het daarmee eens: de fatale schoten níét lossen zou een vorm van spelbederf zijn. Je zag – heerlijke televisie was dat – aan de mimiek van de boosdoener hoe hij met die vraagstukken worstelde.»
HUMO Hoe heeft hij het dan aangepakt?
MEAZZI «Er ontstond een vervelend misverstand. De scène speelde zich af op de kade van een kanaal. De politie kwam eraan, en agent Dieter loste domweg een schot. Jacques, een gewezen zwemkampioen, sprong meteen in het water. Sportmensen zijn nu eenmaal getraind om in gang te schieten als ze een startschot horen.»
HUMO Bij het zwemmen wordt toch nooit een startschot gegeven?
MEAZZI «Nee, maar ‘Thuis’ is fictie, en in die fictieve wereld is dat blijkbaar wél zo. Jacques zwom dus weg, zijn pistool was nat en daarmee was zijn probleem voorlopig opgelost.»
HUMO Wachtte de politie hem op aan de overkant?
MEAZZI «Een kanaal is meer dan een overkant, bij een kanaal is vooral de lengterichting essentieel.»
HUMO En hoe moet het nu verder met Jacques?
MEAZZI «Hij blijft worstelen met het probleem van de keuzevrijheid. Hij zwemt naar Gent. We weten niet precies op welke plek ‘Thuis’ zich afspeelt, maar Gent is een knooppunt van waterwegen, dat is dus erg geloofwaardig. Daar dringt hij binnen in het huis van de jonge filosoof Maarten Boudry, die hij onder bedreiging van een mes dwingt om een methode te formuleren op grond waarvan hij kan kiezen of hij Waldek dan wel Rosa eerst moet doden.»
HUMO En hoe loopt dat af?
MEAZZI «Slecht. Boudry vraagt koudweg wie Waldek en Rosa zijn! Die man kijkt dus nooit naar ‘Thuis’! De wereld van Jacques stort in elkaar. ‘Waar zijn wij in ’s hemelsnaam mee bezig als de grootste Vlaamse intellectuelen niet eens de moeite doen om eens af en toe te kijken? Is het dan allemaal voor niets?’ Dan vraagt hij of Boudry weet waar Ignaas Devisch woont, in de hoop dat die hem wél kan helpen. Daarmee begint de laatste aflevering voor de zomerstop. Ja, ook dit jaar wordt het weer een spannende seizoensfinale. Want of die Devisch wél naar ‘Thuis’ kijkt? Het is nagelbijtend wachten op het antwoord!»
Thuis, Eén, vrijdag 11 juni, 19.40