null Beeld SBS
Beeld SBS

tv-tip'James de musical'

James Cooke: ‘Gert Verhulst heeft ook in de kast gezeten’

Vincent Van Peer

What goes up, must come down: wat al die maanden richting leut en plezier leek te wegwijzeren, blijkt nu alweer een enkeltje richting eigen sofa. Hip hoi! Om maar te zeggen: James Cooke heeft een uitstekend moment gekozen om zijn dreigementen in realiteit om te zetten en ‘James de musical’ in te blikken: in acht afleveringen vat hij de levens van boekjes-BV’s Natalia, Willy Sommers, Margriet Hermans, Niels Destadsbader, Jani Kazaltzis, Philippe Geubels, Gert Verhulst en de Pfaffs samen in gepersonaliseerde minimusicals.

JAMES COOKE «Het was de bedoeling dat de kijker, samen met de BV in kwestie, in de musicalnummers zou kunnen dúíken als in een warm bad, en dus hebben wij alles uit de kast gehaald. Samen met de fantastische woordkunstenaar Stefaan Fernande, de betreurde schrijver van ‘Porselein’ en ‘Nobelprijs’, maakten we veertig prachtige songteksten over het leven van onze BV’s, op de tonen van bestaande popsongs.»

HUMO ‘Een lach en een traan,’ bloklettert de aankondiging. Heeft één van de acht BV’s níét gehuild?

COOKE (lachje) «Ik heb de tranen niet geteld. Maar daar ging het niet om. Voor mij zijn we geslaagd als onze gast naar buiten zwééft. Als Natalia op het einde van haar aflevering zegt dat we haar één van de mooiste cadeaus uit haar carrière hebben gegeven, dán ben ik tevreden.»

HUMO Heb je iets bijgeleerd over Gert Verhulst?

COOKE «Jawel, dat hij bij zijn eerste theaterstukken zo bang was om op te komen dat hij zich verstopte in een kleerkast. Wij hebben dus allebei in de kast gezeten, met dat verschil dat ik er op eigen houtje uit ben geraakt, en dat ze hem moesten komen zoeken.»

HUMO Heeft de productie stiekem ook niet een musical over jou gemaakt, James?

COOKE «Iedereen denkt dat, maar nee! Ik zou ook niet weten welke gebeurtenissen ze als scènes uit mijn leven moesten plukken. Mijn trouw met Dorian, ja, maar verder?»

HUMO Welke muziek zou je kiezen?

COOKE «Goh, dat weet ik echt niet, ook al omdat we telkens nummers kiezen uit het jaartal van de levensgebeurtenis: de coming-out van Jani gebeurde bijvoorbeeld in 2000, dus kozen wij ‘Michel’ van Anouk. (Denkt na) Ik weet wél al welk nummer ze op mijn begrafenis moeten spelen.»

HUMO Ah?

COOKE «‘Laat me’ van Ramses Shaffy. Gewéldige fan van.»

HUMO Waarom ben je nu al met je begrafenis bezig?

COOKE «Misschien heeft het ermee te maken dat ik over een paar dagen op die boot moet kruipen. Voor het programma ‘Over de oceaan’ steek ik samen met enkele andere BV’s, welja, de oceaan over. Voor hetzelfde geld kom je één grote golf tegen en... fwoesj, hè.»

HUMO Gelukkig heb jij ervaring met boten.

COOKE «De Evanna, bedoel je? (waarop ‘Gert Late Night’ wordt opgenomen, red.) Pfft, die ligt roerloos voor anker bij het MAS, niet één golfje heb ik daarop al gevoeld. Nee nee, dit zal wel iets anders zijn. Maar goed, jij weet het nu ook, hè. Mocht er iets met mij gebeuren: ‘Laat me’ van Ramses Shaffy, graag. En luid.»

James de musical
Play4, donderdag 25 november, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234