null Beeld Play4
Beeld Play4

kijktip'Jan Jaap op zondag'

Jan Jaap gaat late night op zondag: ‘Play4 heeft graag Nederlandstalige titels, nogal hypocriet als je het mij vraagt’

Jan Jaap van der Wal heeft er net een testaflevering van ‘Jan Jaap op zondag’ op zitten wanneer we hem bellen over zijn nieuwe latenightshow op Play4. Hij schiet meteen in de lach.

Noud Jansen

JAN JAAP VAN DER WAL «Sorry, het voelt altijd nogal raar wanneer mensen die titel uitspreken.»

HUMO De titel komt met andere woorden niet van jou?

VAN DER WAL «Nee. Mijn eerste keus was ‘JJ on Sunday’: dat zou nog half ironisch kunnen worden opgevat. Maar Play4 heeft graag Nederlandstalige titels.»

HUMO Opmerkelijk voor een zender die Play4 heet.

VAN DER WAL «Dat was ook mijn commentaar (lachje). Maar goed, de vlag dekt in die zin wel de lading dat ik Jan Jaap ben, en dat het op zondag te doen is. In ieder geval ben ik erg blij én een tikje zenuwachtig nu het eindelijk van start gaat. En wel in een decor dat Woestijnvis-oudgediende Michiel Devlieger gisteravond nog onomwonden omschreef als ‘ambitieus’.»

HUMO Heel eerlijk: over de enige schamele poging tot Vlaamse latenightshow die mij nog voor de geest staat, ‘Sean Late Night’, was ik niet bepaald enthousiast. Zo’n typisch Amerikaans fenomeen laat zich moeilijk vertalen naar een Vlaamse context, denk ik dan.

VAN DER WAL «Een jaar of twaalf geleden heb ik enkele opnames bijgewoond van het toen nog door Jon Stewart gepresenteerde ‘The Daily Show’. De situatie daar is onvergelijkbaar met hoe het bij ons toegaat. ’t Is om te beginnen een dagelijks programma, en er zit vrijwel iedere avond een gast in de zetel die wereldberoemd is of het zo snel mogelijk wil worden. En dan de vloedgolf aan bruikbare tv-fragmenten die er dag na dag binnenkomt, van weirde talkshows op Fox, bijvoorbeeld: dat hebben wij hier natuurlijk niet.»

HUMO Maar?

VAN DER WAL «Máár ik ben ervan overtuigd dat we, mede dankzij mijn nieuwsteam Dena Vahdani, Pedro Elias en Eva Kamanda, een heel eind kunnen komen. Ik weet nu al dat ik voor mijn openingsspeech dankbaar gebruik zal kunnen maken van het feit dat de Vlaamse tv-journaals niet zo clean en onberispelijk zijn als de Nederlandse, die meer op Britse leest geschoeid zijn. Voeren ze in Nederland een specialist op, dan merk je dat die tot in den treure gebrieft en geprept is. Hier in Vlaanderen durven ze nu en dan eens een nieuwe expert in het decor te gooien, die ze vervolgens gewoon zijn gang laten gaan. Dan gebeurt het weleens dat die meneer of mevrouw opeens een pad inslaat waarvan je denkt: o nee, doe dat nou niet! Gesneden koek voor mij, natuurlijk. Net als politici die op een geforceerde manier ongedwongen gaan doen voor de camera: daar is ook geen tekort aan in Vlaanderen.»

HUMO Benjamin Dalle, bedoel je?

VAN DER WAL (grinnikt) «Vwallà, we begrijpen mekaar.»

Jan Jaap op zondag
Play4, zondag 15 januari, 21.55

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234