null Beeld VRT
Beeld VRT

kijktip'De ideale wereld'

Jan Jaap koos Sam Gooris als zijn laatste gast in ‘De ideale wereld’: ‘Ik neem aan dat hij, vier jaar ouder en wijzer, nog steeds nergens iets over weet’

Vanavond zwaait Jan Jaap van der Wal af als anker van ‘De ideale wereld’, om ruim baan te maken voor trwazjèm ‘DIW’-presentator Ella Leyers. Zouden we voorzichtig van het einde van een tijdperk mogen gewagen?

Noud Jansen

JAN JAAP VAN DER WAL «Nou, nee, zo zou ik het niet noemen. Zelf hou ik meer van the end of an era. Goeie term, heb ik altijd gevonden, en dit lijkt me de ideale gelegenheid om ’m in te zetten. (Proeft de woorden) The end… of an era.»

Lees ook:

De 5 beste sketches van Ella ‘Kaka’ Leyers: ‘Sorry meneer, maar u bent totaal onneukbaar’

Sarah Vandeursen stopt bij ‘De ideale wereld’: ‘Op de redactie dacht ik steeds: ‘Ik ben een marginaal, stom wijf’’

HUMO Wat mogen we verwachten van je laatste aflevering?

VAN DER WAL «Niks bijzonders, vrees ik. Ik ben geen Martine Tanghe die na 120 jaar ‘Het journaal’ verlaat, hè? Vier jaar valt al bij al nogal mee. Sowieso ben ik ook een enorme voorstander van de stille trom. Wat wel leuk is: Sam Gooris komt langs, omdat hij destijds mijn allereerste gast was.»

HUMO Dat was ik vergeten.

VAN DER WAL «Blij toe, want die aflevering verliep uitermate stroef. Wel sneu, hoor: we hadden een goeie voorbereiding gehad, en de hele redactie keek vol vertrouwen uit naar mijn vuurdoop. Maar toen kwam Sam langs, en tja… Sam is Sam, hè? Bij vrijwel ieder onderwerp dat ik aandroeg, zei hij: ‘Goh, daar weet ik feitelijk niet zoveel over.’ Daar zat ik dan als kersverse presentator, terwijl het zweet me langs alle kanten uitbrak. Maar ik kijk er ontzettend naar uit om hem straks opnieuw naast me te hebben. Ik neem aan dat hij, vier jaar ouder en wijzer, nog steeds nergens iets over weet, maar ik ben er zeker van dat ik daar nu veel beter op kan reageren.»

HUMO Op welke gesprekken kijk je met meer plezier terug?

VAN DER WAL «O, er waren er veel. Vooral in de eerste twee jaar moest ik nog inburgeren, en gebeurde het vrij vaak dat er een Vlaamse coryfee langskwam van wie ik nog nooit had gehoord: Paula Sémer, of Micha Marah, of Charlotte Adigéry. Ik vond dat altijd erg prettig. En de eerste lockdown was ook een hoogtepunt, althans wat ‘De ideale wereld’ betreft. Een deel van de redactie wilde er tijdelijk mee stoppen, een ander deel – en ook ikzelf – wilde absoluut doorgaan. Ik ben blij dat we voor het tweede gekozen hebben, want het programma kreeg ineens extra belang: voor veel mensen waren we een houvast.

»Maar goed, donderdag is het dus afgelopen. Daarna kan ik me volop toeleggen op het nadenken over mijn nieuwe programma.»

HUMO Op de Vlaamse televisie?

VAN DER WAL «Dat is wel de bedoeling, ja. Voorlopig staat er nog niks op papier of zo, maar er worden wel al maskers gepast, en konijnenpakken.»

HUMO The end of an era, Jan Jaap.

VAN DER WAL «Wees maar zeker. Of zoals Marc Overmars het zou zeggen: op naar het volgende hoofdstuk!»

De ideale wereld
Canvas, donderdag 5 mei, 22.05

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234