Jan Jaap van der Wal Beeld VRT
Jan Jaap van der WalBeeld VRT

TV-TIPDe ideale wereld

Jan Jaap van der Wal: 'De uitspraken van Joachim Coens houden we met plezier bij’

Wat een zomer. Op de talrijke momenten waarop het nieuws wel een contactverbod leek te hebben uitgevaardigd tegen de logica, schoot me weleens de gedachte te binnen: 'Waar is 'De ideale wereld' als je ze nodig hebt?' Welnu: híérzo - of toch op Canvas, waar Jan Jaap van der Wal en co. vanaf begin september weer likkebaardend allerlei baldadigs mogen planten in de vochtige potgrond van de actualiteit.

Vincent Van Peer

HUMO Hoe zal 'De ideale wereld' eruitzien na enkele ingrijpende coronagolven?

JAN JAAP VAN DER WAL «Er mogen in theorie weer tweehonderd mensen samen binnenzitten, maar onze studio is te klein, dus voorlopig nodigen we alleen bubbels uit. En van de lockdown houden we over dat er een soort in- en uitloop van de sidekicks zal zijn. Ook de gasten zullen er niet noodzakelijk de héle aflevering lang zitten.»

HUMO Vooraf hoopte je om het ook over iets anders dan corona te kunnen hebben. Hoe zijn de perspectieven?

VAN DER WAL «Nou, ze zijn in de Wetstraat toch behoorlijk hun best aan het doen om de aandacht naar zich toe te trekken. Dat is attent van hen.»

HUMO Om welke politicus heb je de afgelopen tijd het smakelijkst moeten lachen?

VAN DER WAL «Ik ben grote fan van Joachim Coens. Zijn uitspraken hebben we de afgelopen weken met veel plezier bijgehouden. Onlangs in 'Terzake' heeft hij het nog gehad over het 'Vlaamse landsdeel' en het 'fadderlandstalige landsdeel', wat zijn poging was om 'Franstalig' uit te spreken. Dat vinden wij bij 'De ideale wereld' nou 'ns echt smúllen. Als hij wil komen, maken we er een Joachim Coens-special van.»

HUMO Iets anders: deze zomer heb je drie keer '#Huidhonger' gespeeld, de voorstelling die je op maat van deze tijden schreef. Staan er nog data op stapel?

VAN DER WAL «Eentje, die ik ga laten capteren voor televisie. Omdat het fijn materiaal is, en de tijd van nu helemaal vat. Ergens in september wordt het uitgezonden.

» Het was fijn om nog eens op te treden. In Aalst stond ik in een tent toen het keihard regende - dat klinkt niet zo gek anders dan daverend applaus, wat best motiverend was. De andere keren waren in een congrescentrum in Gent en op de binnenkoer van het oude postgebouw in Oostende: tot dat soort hoekjes zijn wij culturo's nu veroordeeld, hè. Wat me eraan doet denken: Jan Jambon mag ook altijd eens langskomen - hij is na de koning de grootste man van het land, die moet je hebben gehad.»

HUMO Heeft de zomer je verder deugd gedaan, Jan Jaap?

VAN DER WAL «Ja hoor, ik heb er een ontspannen tijd opzitten in Nederland. Ik ben zelfs op vakantie geweest in Frankrijk. Mét vakantiegevoel: dat mondmaskertje went snel, vind ik. Hoewel. Gisteren was ik in Vlaardingen, vlak bij Rotterdam, waar ik uit de auto stapte met een mondmasker. Een vrouw zei meteen: 'Dat hoeft hier niet, hoor.' Ik zette het af, waarop zij: 'Jáá, doe toch maar weer op.'»

De ideale wereld Canvas, dinsdag 1 september, 22.05

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234