null Beeld VRT
Beeld VRT

TV-tip'De ideale wereld'

Jan Jaap van der Wal: ‘Matthijs van Nieuwkerk droomt van mijn leven’

Ondanks de expliciete vraag van de redactie is de werkelijkheid weer ’ns vrolijk ontspoord vóór het nieuwe seizoen van ‘De ideale wereld’ begonnen is. Het goede nieuws: vanaf heden valt de monoloog van Jan Jaap van der Wal elke dag in avant-première te bekijken op humo.be, waar wij van vrolijk ontsporen onze broodwinning hebben gemaakt.

Vincent Van Peer

JAN JAAP VAN DER WAL «De onderwerpen blijven zich maar aandienen: of het nu corona of Amerika is, er staat een soort hoogspanning op de realiteit. Zo worden er fouten gemaakt, die ik dan weer zachtjes kan uitvergroten. De ene keer is de monoloog beter dan de andere, maar ik heb er nog steeds elke keer lol in.»

HUMO Wat heb je in je schild gevoerd sinds ‘De ideale wereld’ er vorige keer opzat?

VAN DER WAL «Heel weinig. Ik ben in Nederland geweest om wat familie, in kleine kring, te zien. Maar ik ben erg opgetogen om nu terug te keren naar het land (triomfantelijk) dat het het béste doet van héél Europa. En dat is allemaal te danken aan Frank Vandenbroucke – je moet er toch niet aan denken dat Marc Van Ranst écht minister was geworden, dan zaten we denk ik tot 2024 in lockdown.»

HUMO In Humo’s Pop Poll eindigde je op 5 in de categorie ‘Bekwaamste tv-figuur’, maar je stond niet in de top 10 van ‘Wie wilt u het liefst uit de kleren zien gaan?’. Gemengde gevoelens?

VAN DER WAL «Ja, want ik hoor dat ik niet eens de top 20 haalde. Met plaatsje 11 had ik heus vrede kunnen nemen. Gelukkig mag ik professioneel gezien vaak in de nabijheid toeven van Ella Leyers, de onbetwiste nummer één. Dat is ook al iets.»

HUMO In je vorige Humo-interview noemde je Joachim Coens je gedroomde gast, en in de laatste aflevering was hij er ook. Hoe ging dat?

VAN DER WAL «Zoals bij alle politici: als de camera aangaat, doen ze een dansje dat we allemaal kennen. Ze zijn pas leuk als ze eens uit hun rol vallen, alleen doen ze dat nooit. Het gaat mij dus vooral om de gesprekken voor- en achteraf, en die vielen niet tegen, kan ik je zeggen. Ik treed niet in detail: laat ik het erop houden dat Joachim Coens goed in zijn vel zit.»

HUMO Wie is dit keer de ideale bijzitter?

VAN DER WAL «We beginnen met Joris Hessels en Jennifer Heylen, wat ik al heel leuk vind. En met journaliste Isolde Van den Eynde ben ik ook blij: een leuke vrouw die iets van politiek weet, dat is toch de gedroomde gast?»

HUMO Je vertelde vorige week dat je vijf jaar lang werd geboycot door Matthijs van Nieuwkerk omdat je niet naar zijn pijpen wilde dansen in ‘De wereld draait door’. Zou híj nog welkom zijn?

VAN DER WAL «Jazeker. We hebben in de tussentijd wel contact gehouden. Leuke man. Volgens mij leef ik zowat zijn droomleven: ik heb een programma op de Belgische televisie en ik woon in Antwerpen op het Zuid, wat hij allebei erg graag wil. Alleen al om in mijn nabijheid te zijn, zou hij komen, denk ik.»

HUMO Of die van Ella Leyers.

VAN DER WAL «Dat kan ook, ja.»

‘De ideale wereld’ , Elke dinsdag en donderdag op Canvas en humo.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234