null

tv-tip'De ideale wereld

Jan Jaap van der Wal staat pal: ‘Je kunt natuurlijk niet eindeloos in het VRT-archief blijven graaien, hè?’

Hoed af voor 's lands eerstaanwezende Jan Jaap: bij ontstentenis van publiek, praatgast, sidekick en huisband houdt hij sinds het begin van de lockdown in z'n dooie eentje de enige satirische talkshow van deze contreien recht, en dat doet hij voortreffelijk. Goed nieuws dus dat de aflevering van ‘De ideale wereld’ volgende donderdag niet de laatste van dit seizoen is, maar Jan Jaap mag tot 14 mei op de buis mag blijven.

Noud Jansen

JAN JAAP VAN DER WAL «Je kunt natuurlijk niet eindeloos in het VRT-archief blijven graaien, hè? En omdat men gezien heeft dat ‘DIW’ ook op deze manier best goed werkt, is ons gevraagd of we nog een tijdje wilden doorgaan. Dat vindt iedereen wel prettig, al hopen we dat we de komende tijd ook eens een ánder onderwerp zullen kunnen behandelen dan enkel corona, met elke dag weer diezelfde mensen op televisie.»

HUMO Het lijkt me vermoeiend om ‘De ideale wereld’ helemaal alleen aan de gang te houden.

VAN DER WAL «Valt wel mee, hoor. Het is allemaal wat ongezelliger, dat wel. Maar ik ben nu al 22 jaar soloartiest, dus ik weet inmiddels wel hoe ik zoiets moet uitschrijven. En doordat er geen praatgast is, kan ik meer dan ooit zelf het tempo bepalen. Da's voor de verandering weleens een aantrekkelijke werkwijze.»

HUMO Wat mis je het meest?

VAN DER WAL «Zonder meer het publiek. Het gevoel dat de energie begint te golven en dat je spontaan aan het improviseren slaat, dat is onvervangbaar. En ik mis ook de schminksters. De eerste keer dat ik mezelf moest schminken, zag ik er spierwit uit, als een vampier na een nachtje doorzakken. Typisch Vlaams natuurlijk dat niemand me daar op durfde te wijzen, en dat ik het zelf op tv heb moeten zien. Sindsdien heb ik met de hulp van Lana, die bij ons de productie doet, geleerd welke kleuren ik met elkaar moet mengen. Inmiddels heb ik het redelijk onder de knie, en voel ik me als een volleerde indiaan die zijn strijdkleuren op z'n gezicht verft: ‘Ugh, we gaan er weer voor!’»

HUMO Ben je op de weg van of naar de studio al eens tegengehouden door de politie?

VAN DER WAL «Ik pendel geregeld tussen Nederland en Vlaanderen, omdat ik ook in Nederland nog aan het werk ben, en iedere keer opnieuw word ik door dezelfde grenswachter tegengehouden. De eerste keer riep hij: ‘Ah, VTM!’, maar inmiddels weet hij wel wie ik ben, en knikken we elkaar vriendelijk toe. Als het allemaal weer zal mogen, moeten en zullen we elkaar een knuffel geven. Daar werken we allebei naartoe, zonder dat we dat elkaar ooit hardop hebben gezegd.»

HUMO Hoe gaat het verder nog met jou en de jouwen, Jan Jaap?

VAN DER WAL «Prima. Ik bevind me op dit eigenste moment samen met mijn zoontje op een door hem gebouwde ziekenhuisboot, samen met een poema die vijftig graden koorts heeft en een aap die met de granolaziekte kampt. Maar voor de rest gaat alles goed.»

De ideale wereld
Canvas, op dinsdag en donderdag tot 14 mei, 22.00

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234