Factcheckers - Infotainmentmagazine (BEL) - Season 3 (2021) - ep 2/8 - s03e02 - Caption: Jan Van Looveren Beeld © VRT
Factcheckers - Infotainmentmagazine (BEL) - Season 3 (2021) - ep 2/8 - s03e02 - Caption: Jan Van LooverenBeeld © VRT

tv-tip'Factcheckers'

Jan Van Looveren test het voor u uit: ‘Chippeke, glaasje wijn en vijftien uur zitten’

Nieuwe op hun waarheidsgehalte te checken feiten, oude Britt, Jan en Thomas: seizoen drie van ‘Factcheckers’ belooft meer van hetzelfde, wat ons goed nieuws lijkt voor wie graag naar ‘Factcheckers’ kijkt.

Noud Jansen

JAN VAN LOOVEREN «‘Factcheckers’ is en blijft een laagdrempelig programma voor de hele familie, geen baanbrekende onderzoeksjournalistiek à la ‘Pano’. Wat niet wegneemt dat we ook dit seizoen weer een hele rist opmerkelijke reportages in petto hebben. Over hoe makkelijk minderjarigen aan sterkedrank raken, bijvoorbeeld, een onderwerp dat ik zelf had aangedragen nadat mijn 14-jarige dochter op weekend was geweest met de jeugdbeweging, en me had verteld dat tijdens de fietstocht naar het kamp enkele meisjes gestopt waren om een fles gin te kopen. Pas op, ik verwijt die meisjes niks: ’t zijn de verkopers die aangepakt moeten worden.»

HUMO Jullie zouden voor dit seizoen meer dan ooit je eigen lichaam in de strijd hebben geworpen.

VAN LOOVEREN (knikt) «Ikzelf heb onder andere proefondervindelijk onderzocht of er iets aan was van de krantenkop ‘Is zitten het nieuwe roken?’. Nu, ik ben een bezige bij, niet alleen op televisiegebied maar ook thuis: ik werk in de tuin, ik loop en zwem, en ik heb onlangs een zeilbootje gekocht dat ik eigenhandig aan het verbouwen ben. Het verraste me dan ook behoorlijk dat ik blijkbaar toch nog altijd acht à negen uur per dag op m’n gat zit – ik heb het getimed. Een week lang heb ik van die acht à negen uur veertien à vijftien uur gemaakt, zoals de meeste mensen die een bureaujob hebben, om eens te zien wat het met me zou doen.»

HUMO En?

VAN LOOVEREN «Zowel qua spierafname als qua vettoename waren de resultaten verbijsterend. Het probleem is natuurlijk ook dat je meer eet en drinkt wanneer je neerzit. Een chippeke met een glaasje wijn: allemaal heel gezellig natuurlijk, maar in mijn geval komen de kilo’s er dan snel bij.»

HUMO Je hebt er nu drie seizoenen ‘Factcheckers’ op zitten: ik kan me voorstellen dat je inmiddels een extra zintuig hebt ontwikkeld voor beweringen en weetjes die iets voor het programma zouden kunnen zijn.

VAN LOOVEREN «Klopt, ja. Laatst nog stapte er een vrouw op me af die me zomaar een mogelijk onderwerp aanreikte. ‘Mijn man verdient evenveel als ik,’ zei ze. ‘We zijn allebei bij dezelfde bank, maar in een ander dorp, naar een hypothecaire lening gaan informeren. Vind jij het niet raar dat hij er wel eentje kreeg toegekend, en ik niet?’ Ik vond dat inderdaad raar, net als het verhaal dat mijn nichtje van 16 me een tijdje geleden vertelde. Ze was in een koffiebar aan de slag gegaan, en had op een site van de overheid opgezocht hoeveel ze dan normaal gezien zou moeten verdienen. Wat bleek? Jongens mogen voor dezelfde job 2 euro per uur meer verwachten dan meisjes. Hoog tijd om dat eens te onderzoeken, denk ik dan, dus ik heb het opgeschreven met het oog op een eventueel vierde seizoen.»

HUMO Dat vierde seizoen is dus nog niet besteld?

VAN LOOVEREN «Nee. Maar na deze cliffhanger zou dat een formaliteit moeten zijn.»

Factcheckers
Eén, dinsdag 4 januari, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234