tv-tips'Chernobyl'
Jared Harris in ‘Chernobyl’: ‘Toch speciaal: sterven op je eerste werkdag’
In de wereld van ellende die ‘Chernobyl’ heet, speelt Jared Harris één van de zwaarmoedigste rollen: die van Valery Legasov, de Russische wetenschapper die na de ramp in de kerncentrale de schade binnen de perken probeerde te houden en later de waarheid naar buiten wilde brengen, maar door menig apparatsjik tegengewerkt werd. Twee jaar na de catastrofe pleegde Legasov zelfmoord, een tragische gebeurtenis waarmee ‘Chernobyl’ opent en waarvan je pas op het einde - deze week is Canvas aan de laatste aflevering toe - de ware toedracht leert kennen.
JARED HARRIS «Zijn dood is het mysterie waarmee de schrijvers je in het verhaal trekken, en dat werkt natuurlijk. Toen ik het scenario van mijn agent kreeg met de suggestie dat ik Legasov zou spelen, kon ik na die eerste pagina's niet meer stoppen met lezen, ook al komt mijn personage na die beginscène niet meteen meer in beeld. Trouwens, die eerste scène was de allereerste die we opgenomen hebben - toch speciaal: sterven op je eerste werkdag (lacht). Maar ergens was het ook fijn. Eén van de eerste dingen die je leert op de toneelschool is om een scène te spelen waarin je personage helemaal alleen zit, thuis in de zetel. Hier was het ook niets meer dan Legasov en zijn kat.»
- Vergt het meer research om een man te spelen die echt bestaan heeft, of ging je af op het scenario?
HARRIS «Ik heb me wel ingelezen over de kernramp en de Sovjet-Unie van de jaren 80, en over Legasov heb ik ook alles gelezen en bekeken wat ik kon vinden. Maar zoveel was er niet: de Russische regering wilde hem laten verdwijnen tussen de plooien van de geschiedenis en ze is daar redelijk goed in geslaagd. Dus ging ik vooral af op hoe de schrijvers hem wilden portretteren. Gelukkig is het script een buitengewoon kunstwerk: hoe Craig Mazin (de showrunner van ‘Chernobyl’, red.) erin geslaagd is om zowel de kleine als de grote verhalen rond de kernramp, de heldendaden van de gewone mensen en de bureaucratische gevechten op de achtergrond, in vijf afleveringen te gieten is fenomenaal. Een goeie graadmeter voor een scenario is dat acteurs er onder elkaar over beginnen te praten: over ‘Chernobyl’ was héél Hollywood bezig (lacht).»
- Legasov is een sleutelfiguur in het hele debat over de spanning tussen wetenschap en politiek, een thema dat ‘Chernobyl’ zo actueel maakt. Had je verwacht dat de reeks zo veelbesproken zou worden?
HARRIS «Ik denk dat Craig wel een vermoeden had dat die thema's weerklank zouden vinden. De kracht van leugens en het negatieve effect ervan op een samenleving, dat onderwerp zit er van in die eerste scène al in. Het kwam ook vaak ter sprake in de voorbereidende gesprekken, het maakte deel uit van het DNA van de serie. Maar het is onzin om te denken dat iemand wist dat het zo'n succes zou worden. Als ik twee jaar in de toekomst zou kunnen kijken en wist wat het publiek dan zou willen, zou ik nooit meer hoeven te werken (lacht).»
Chernobyl
Canvas, woensdag 29 april, 22.10