kijktip'Portretten van Krabbé'
Jasper Krabbé schildert Tom Waes: ‘We trokken naar een plek die van belang was voor me. Café d’Anvers dus’
Wie als Belg mag poseren voor een portret geschilderd door gerenommeerd beeldend kunstenaar Jasper Krabbé, alles van a tot z in primetime te beleven op NPO 2, weet één ding zeker: ik heb het gemaakt bij de buren. Yep, na jarenlang op de schouw van Philippe Geubels te hebben geprijkt, mag de wisselbeker Urbain Servranckx voor Bekendste Belg in Nederland bij dezen officieel aan Tom Waes worden doorgegeven.
TOM WAES «Mijn bekendheid in Nederland mag je ongetwijfeld op het conto schrijven van ‘Undercover’, maar vooral ook van ‘Reizen Waes’. We zijn jaren geleden rustig begonnen met iets van een 400.000 kijkers per aflevering, maar dat cijfer is gestaag blijven stijgen tot waar we nu zitten: 1.300.000 kijkers. Dat moet, toch ten dele, de reden zijn geweest waarom ze me voor het eerste seizoen van ‘Portretten van Krabbé’ hebben gevraagd, naast onder meer Kim van Kooten en Ernst Jansz van Doe Maar.»
HUMO Vereerd?
WAES «Ja, toch wel.
»Ik krijg redelijk wat aanvragen voor van alles en nog wat, en ik zeg meestal nee. Maar in dit geval zei mijn gut feeling dat ik het moest doen. Jasper is een innemende gast, en het concept beviel me wel. Eerst maak je met een redacteur een wandeling door je leven, waarna hij beslist: ‘Naar die en die plek die voor jou van belang is geweest, trekken we met een cameraploeg’.»
Lees ook:
Tom Waes: ‘Ik voel me geen Belg of Vlaming. Voor mij hoeft het dus niet, zo’n Vlaamse canon’
HUMO Wijlen de bekende discotheek Café d’Anvers, bijvoorbeeld. Of d’Anvèèèèr, zoals de Nederlanders zeggen.
WAES «In de jaren 90 ben ik daar zes jaar portier geweest, sindsdien had ik er geen voet meer binnengezet. Heel raar: er was nog niks veranderd. Het leek alsof ze er de nacht voordien nog een groot afscheidsfeest hadden gehouden, waarna er rap-rap een beetje schoongemaakt was.
»Enfin, het idee was dat Jasper alles wat tijdens die uitstapjes naar boven kwam, zou verwerken op het doek.»
HUMO Wat vond je van het resultaat?
WAES «Ik was onder de indruk. Verder kan ik er weinig over verklappen: de redactie heeft me op het hart gedrukt dat niet te doen.»
HUMO Dit dan nog: vanaf 26 maart is ‘Het verhaal van Vlaanderen’ ook in Nederland te zien. Opmerkelijk.
WAES «Vind ik ook, maar ik kan het alleen maar toejuichen.»
HUMO Polemieken zoals bij ons hoef je uit die hoek niet te vrezen.
WAES «Gelukkig maar. Man, ik had op den duur echt wel mijn bekomst van de journalisten die het programma al afschoten nog voor ze er een seconde van hadden gezien. Ik doel in het bijzonder op Joël De Ceulaer van De Morgen: die mens wist nog van niks, en toch liep ik in zijn ogen al bijna met een bruin hemd rond. Dan vraag ik me af: wie denk jij eigenlijk wel dat je bent?»
HUMO Joël De Ceulaer.
WAES (grinnikt) «Wie?»
‘Portretten van Krabbé’
NPO 2, woensdag 29 maart, 20.30
‘Het verhaal van Vlaanderen’
NPO 1, zondag 26 maart, 20.23