null Beeld

tv-tips'Line of Duty'

Jed Mercurio ontmaskert corrupte flikken: ‘Niemand mag veilig zijn’

Redactie

Al vijf seizoenen een bejubeld kijkcijferkanon voor de BBC: 'Line of Duty', een spannende misdaadserie over het werk van AC-12, een speciale politie-eenheid die jacht maakt op corrupte agenten in de eigen rangen. Dat de reeks nu alsnog de oversteek maakt naar Canvas, komt misschien ook door het grote succes van die andere serie van ‘Line of Duty’-bedenker Jed Mercurio: ‘Bodyguard’, die via Netflix de hele wereld rondging.

JED MERCURIO «Door het succes van ‘Line of Duty’ op de BBC was ik wel één en ander gewoon, maar de respons op ‘Bodyguard’ was toch overweldigend. Het aantal keren dat me al gevraagd is wanneer het tweede seizoen eraan komt, is niet te tellen. Ik geef altijd hetzelfde antwoord: ‘Zodra ik een goeie reden heb gevonden om deze keer de minister niet al na vijf minuten te laten sterven’ (lacht).»

- Dat hebben ‘Bodyguard’ en ‘Line of Duty’ - naast het feit dat ze ongemeen spannend zijn - alvast gemeen: hoofdpersonages kunnen op eender welk moment om het leven komen.

MERCURIO «Ja, maar dat hoort nu eenmaal bij het soort verhalen dat ik schrijf. Zowel in een politieke thriller als ‘Bodyguard’ als in ‘Line of Duty’ staat er veel op het spel en moeten de personages risico's nemen. Om de kijker echt het gevoel te geven hoe gevaarlijk het is, moet er af en toe iets fout lopen, en mag er niemand veilig zijn. Als je een serie zoekt waarbij je zeker bent dat je alle personages de volgende aflevering terug gaat zien, ben je bij mij aan het verkeerde adres.»

- Ik kan me voorstellen dat echte agenten die op zoek zijn naar corrupte collega's niet gesteld zijn op pottenkijkers. Is het lastig om research te doen?

MERCURIO «Het is verbeterd. In het begin was het inderdaad heel moeilijk om politie-agenten te vinden die wilden meewerken. Corruptie is in die kringen zowat het gevoeligste onderwerp dat je kunt aansnijden. Voor de start van de reeks kwam mijn kennis dan ook vooral uit de memoires van ex-agenten. Maar toen ‘Line of Duty’ zo'n succes werd (het eerste seizoen, uit 2012, was voor BBC 2 de meestbekeken fictiereeks in tien jaar, red.), was de politie al tot veel meer bereid (lacht). Ondertussen hebben we zelfs twee agenten - één gepensioneerde, de ander nog actief - die advies geven en ervoor zorgen dat alles realistisch blijft. Dat geeft ook meer mogelijkheden. Het vijfde seizoen speelt zich bijvoorbeeld af in de wereld van de georganiseerde misdaad, en belicht hoe de criminelen daar afhankelijk zijn van corruptie bij de politie. Zo'n verhaal had ik tien jaar geleden nooit kunnen vertellen.»

- U bent ook ooit begonnen als adviseur voor een tv-serie: eigenlijk bent u opgeleid als dokter.

MERCURIO «Mijn leven heeft een flinke omweg gemaakt, ja. Ik was voorbestemd om in een ziekenhuis te werken, maar toen zag ik een advertentie voor medisch adviseurs voor een nieuwe tv-serie. Ik ben daarop ingegaan en zes maanden later was ik al mee scenario's aan het schrijven (lacht). Mijn ex-collega's geven toe dat ze soms wel jaloers zijn, maar omgekeerd is dat ook zo: als ik zie wat voor belangrijk werk zij allemaal doen, dan stelt mijn job weinig voor.»

Line of Duty
Canvas, zaterdag 2 mei, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234