Jerina en Harry tijdens de finale Beeld vtm
Jerina en Harry tijdens de finaleBeeld vtm

'Huis gemaakt'

Jerina verloor het huis waaraan ze zeven maanden werkte: ‘Dan maar vrienden worden met de nieuwe eigenaars’

‘Huis gemaakt’ op VTM moet na ‘De Cooke en Verhulst Show’ het meest sadistische programma op onze schermen zijn. Voor de leken die niet keken: drie koppels verbouwden elk zeven maanden lang een pand op kosten van de productie, maar enkel het winnende koppel zou z’n huis mogen behouden. De andere twee verbouwde huizen worden verkocht, en met de meerwaarde daarvan wordt het huis van de winnaars bekostigd. Zo moesten ook de immer sympathieke Kortrijkzanen Jerina en Harry hun gloednieuwe stulpje uit handen geven.

Frederik Jacobs

JERINA MALFAIT «Sadistisch zou ik het niet noemen. We wisten namelijk waar we aan begonnen: het zou alles of niets zijn. We were in for the ride, en als het dan slecht uitpakt, moet je maar met de gevolgen leven.»

HUMO Jullie hebben zeven maanden lang elk weekend vrijwillig aan dat huis gewerkt. Zéven maanden. Voel je je niet gebruikt?

MALFAIT «Nee, zo willen wij er niet op terugkijken. We hebben er veel aan overgehouden. Het was een geweldige ervaring, we hebben vree coole mensen leren kennen én we hebben een grondige cursus verbouwen gekregen. We voelen ons verrijkt in kennis en kunde.»

HUMO Hebben jullie zin om meteen een nieuw huis te gaan verbouwen, of hebben jullie er voorlopig even een degout van?

MALFAIT (enthousiast) «Ik zie dat zitten! De vibe is er nog. Het is altijd onze droom geweest om een huis met tuin voor onze kindjes te hebben. De voorbije maanden was die droom erg tastbaar geworden, dus het is moeilijk om dat nu los te laten.

»Op dit moment hebben we helaas geen geld om een huis te kopen. En áls we binnenkort genoeg geld zouden hebben, zal dat wellicht voor een huis zijn waar nog veel aan te verbouwen valt (lacht). Ik zie het echt zitten om dat nog eens te doen.»

HUMO Ook in de reeks benadrukten jullie meermaals dat jullie het voor de kindjes deden. Waren zij teleurgesteld toen jullie niet wonnen?

MALFAIT «Fidel is nog maar maar drieënhalf, dus die besefte niet goed wat er allemaal gebeurde. Onno heeft altijd gezegd dat ze niet in dat huis wou gaan wonen: ‘Als we hier gaan wonen, zullen mama en papa altijd aan het werk zijn.’ Ze moest wel heel erg wenen toen ze hoorde dat we het niet hadden gehaald. Ze vond het erg voor ons, omdat ze had gezien hoeveel werk we erin hadden gestoken.»

Jerina en Harry in hun bejubelde keuken Beeld vtm
Jerina en Harry in hun bejubelde keukenBeeld vtm

HUMO Hebben jullie eraan gedacht om zelf te bieden op het huis?

MALFAIT «Dat was niet aan de orde. Daar hebben we niet genoeg geld voor.»

HUMO Heb je een idee hoeveel het huis waard is?

MALFAIT «Ik gok tussen de 300.- en 360.000. (Denkt na) Of misschien zelfs meer, want er is heel veel in geïnvesteerd.»

HUMO Ondertussen heeft iemand een crowdfunding opgestart waarvan de opbrengst verdeeld zou worden over de twee verliezende koppels. Het idee: met die steun zouden jullie toch nog het huis kunnen kopen. De teller staat voorlopig op... 45 euro.

MALFAIT «Die 45 euro wil ik gerust delen met Amber en Kenny (lacht).»

HUMO Van de drie koppels hadden jullie de meest persoonlijke aanpak. Het eindresultaat leek op maat gemaakt voor jullie, en jullie verwerkten eigen kunst in het huis. Is het geen gekke gedachte dat er binnenkort iemand anders in woont?

MALFAIT «Dat voelt raar, ja, en Harry heeft het er nog moeilijker mee dan ik. We hebben er hart en ziel ingestoken.

»Tijdens de verbouwing hebben we soms atypische keuzes gemaakt, keuzes waarvoor iedereen ons gek verklaarde. Volgens mij wordt het daarom moeilijk om mensen te vinden die het huis in de huidige vorm zullen willen kopen. Maar het staat vast dat de toekomstige kopers beirecoole mensen zullen zijn (lacht).»

HUMO Vooral jullie prachtige keuken kreeg veel complimenten van de experts. Helaas: daar zul je nooit meer eitjes bakken.

MALFAIT (met zielig stemmetje) «Nee. Misschien moeten we vrienden worden met de volgende bewoners. Dan kunnen zij eitjes bakken voor ons!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234