tv-tip'De Oost'
Jeroen Perceval in ‘De Oost’: ‘Gewone jongens, grote bloeddorst’
Oranje boven? Dan toch éven niet in ‘De Oost’: in dit op historische feiten gebaseerde drama is ontluisterend te zien hoe de Nederlandse militairen die vlak na de Tweede Wereldoorlog naar Indonesië werden gezonden, niet bepaald als doetjes tekeergingen. Tussen de bloeddorstige soldaten van Oranje duikt ook een Vlaams gezicht op: Jeroen Perceval vertolkt een Belgische priester die tussen de gruwelen in de Indonesische rimboe het Onzevader bidt.
JEROEN PERCEVAL «Ik wist wel dat Indonesië een voormalige Nederlandse kolonie was, maar ik kende niets van de gruwelijke geschiedenis die in ‘De Oost’ aan bod komt. Ook in Nederland zélf weet haast niemand wat ginds is gebeurd. De film zal dus zeker heel wat teweegbrengen bij onze noorderburen. Maar de film heeft ook een universele dimensie, omdat hij de zwakheid van de mens blootlegt. Of het nu gaat om die Nederlandse soldaten of om de nazi’s in de concentratiekampen: de mens heeft het in zich om, puur uit idealisme, de meest gruwelijke bevelen uit te voeren. Die militairen die naar Indonesië trokken, waren gewone jongeren, die dachten dat ze het land gingen bevrijden van de Japanse bezetters. En toch, zoals de film heel goed laat zien, gaven ze zich in naam van het goede over aan een enorme bloeddorst. Uit groepsdruk, en omdat hun overste het hen beval.»
HUMO ’t Is merkwaardig om in ‘De Oost’ een Belgische priester te zien opduiken.
PERCEVAL «Volgens Jim (Taihuttu, de scenarist en regisseur van ‘De Oost’, red.) liepen er in die tijd in Nederlands-Indië wel meer Belgische oud-kolonialen uit Congo rond. Janssen, de priester die ik vertolk, staat in mijn ogen symbool voor de kerk die zich, in de hoop om zoveel mogelijk mensen te bekeren, aanschurkt tegen de macht. En ondertussen een oogje dichtknijpt voor alle gruwel.»
HUMO Wordt het niet eens tijd dat een Belgische cineast ook een film maakt over onze eigen bloederige koloniale geschiedenis?
PERCEVAL «Er is ooit een televisiereeks verschenen, ‘Kongo’, maar dat was het nog niet helemaal. Ik denk dat mijn generatie zich nog te weinig bewust is van wat in Congo is gebeurd, en dat er daardoor weinig belangstelling is voor zo’n project. En toch: als je het juiste verhaal vindt, en de juiste personages, moet het mogelijk zijn. Wees gerust: ooit komt de dag dat iemand die geschiedenis verfilmt.»
‘De Oost’ is nu te zien via Amazon Prime Video.