‘Als iemand onze zoon Remus racistisch behandelt aan de schoolpoort, ligt-ie binnen de drie seconden op de grond. Élodie moet mij tegenhouden, of andersom, of we vliegen er allebei op.’ Beeld Johan Jacobs
‘Als iemand onze zoon Remus racistisch behandelt aan de schoolpoort, ligt-ie binnen de drie seconden op de grond. Élodie moet mij tegenhouden, of andersom, of we vliegen er allebei op.’Beeld Johan Jacobs

De 7 Hoofdzonden

Jeroom: ‘Ik zal nooit vreemdgaan. Weet jij wat één platgestoken Porsche 911-band kost?’

Bij ‘De slimste mens’ staat hij bekend als de publieksafkoeler, bij Élodie Ouédraogo als niet onverdienstelijk levensgezel, bij Humo als zodanig bevlogen tekenaar dat hij permanent met verfborstel onder de neus rondloopt. Dit zijn de 7 Hoofdzonden!

Vincent Van Peer

HUMO Jouw vader, Julien Snelders, gaf les op een katholiek college. Heeft hij jullie de hoofdzonden van kindsbeen af ingepeperd?

JEROOM SNELDERS «Nee, mijn vader heeft zich net heel erg afgezet tegen de Kerk. Als student begon hij te rebelleren tegen zijn katholieke opvoeding, en hij is geëindigd als atheïst.

»Van de katholieke kunst – hij was ook kunstleerkracht – hebben we wel alles meegekregen. Ik heb in mijn jeugd alle triptieken en alle kerken van Frankrijk en omstreken gezien. Nu put ik er vaak uit voor mijn cartoons. Een mop staat of valt met het perfecte beeld, en gelukkig heb ik een gigantisch visueel geheugen.»

TRAAGHEID

JEROOM «Ik voel mij fysiek slecht als ik bij hoge uitzondering enkele dagen wat minder werk heb. Alleen al van de gedachte aan een luie dag in de zetel krijg ik uitslag. Ik functioneer op nogal tegendraadse wijze: ik ontspan me in mijn werk, en voel me bij een adempauze ongemakkelijk.»

HUMO Je zou dromen van een carrière als binnenschipper.

JEROOM «Als we hier in Vilvoorde buiten vergaderen en er een boot voorbijvaart, dan droom ik weg. Die schipper hoeft aan niks anders te denken dan rechtdoor varen. Het is ook het enige beroep ter wereld waarin je een kind in een kooi op het dek mag zetten. En dan dat leven op het ritme van het water...

»De realiteit is dat binnenschippers bij het missen van een sluis de rest van de dag vol stress een strakke deadline achterna varen, en dat ik na één uur op het water zot zou worden.»

HUMO Wie staat het meest chill in het leven, jij of Élodie?

JEROOM «Wie denk je? (lachje) Élo houdt overal en altijd haar cool. Zij is het zonnetje, het verblindende licht, de rots in de branding, en ik ben de zwartgallige zenuwpees. Net daarom werkt het zo goed tussen ons. Zet mij naast een even cynisch persoon als ik en dan zitten wij binnen enkele dagen stiepeldronken een drugsverslaving te kweken in de kelder. Andersom kan het ook fout gaan: voor je het weet, ga je naar musicals.»

HUMO Nog traagheid: hoe lang zijn Élodie en jij alweer verloofd?

JEROOM «Een jaar of tien?»

HUMO Onlangs onthulde ze dat zij graag een uitgebreide hiphopchoreografie zou willen als openingsdans. Duurt het daarom zo lang?

JEROOM «Een uitgebreide hiphopchoreografie, daar doe je haar zelfs bij de pannenkoeken een plezier mee. Maar als we ooit daadwerkelijk trouwen, dan spelen we met het idee om een openingsdans te doen die werkelijk zo bespottelijk lang is dat ze mensen irriteert. We zouden een leger professionele dansers inhuren, die we als gasten aan de tafels verstoppen. Ik zou hiphoplessen volgen om de mensen in de ogen te kunnen kijken terwijl ik mijn moves doe, en Élo staat op minstens drie kostuumwissels. Gewoon om onze gasten te kloten.»

GULZIGHEID

HUMO Eén woord dat aan jou blijft kleven, is ‘pragmatisch’. Er is geen losbandige levensgenieter aan jou verloren gegaan?

JEROOM «Nee, het moet functioneel zijn, ergens naartoe leiden. Zomaar een berg beklimmen óm een berg te beklimmen, zul je mij niet snel zien doen. Ik héb wel een levensgenietersperiode gehad, zoals iedereen, in de studententijd.»

HUMO Met sloten drank en kilo’s drugs?

JEROOM «Ha, jij kende mij toen? Correct, ja. Al viel het mee. Ik zat op Sint-Lukas en zelfs toen werkte ik hard. Ik tekende op kot en werkte zelfs al voor Humo. Het nutteloze leven van de jonge twintiger heb ik nooit gekend.»

'Ik was het bijtje dat van bloemetje naar bloemetje vloog, tot het plots een Olympische vleesetende plant tegenkwam' Beeld Johan Jacobs
'Ik was het bijtje dat van bloemetje naar bloemetje vloog, tot het plots een Olympische vleesetende plant tegenkwam'Beeld Johan Jacobs

HUMO Ben je vatbaar voor verslavingen?

JEROOM «Daar ben ik véél te rationeel voor. Oké, ik begin elke ochtend om negen uur met een pintje, maar dat is louter voor de smaak. Ik kan een casino binnenstappen en op tijd stoppen. Drinken interesseert me niet, ik kijk op tegen de katers. En ik heb even gerookt, maar ben van de ene dag op de andere gestopt.

»Ik heb de huis-, tuin- en keukendrugs gebruikt, maar die zeiden me niks, dus ben ik er na tien jaar maar mee gestopt (lacht). Ik vind: je moet alles geprobeerd hebben. Maar ze deden weinig met mij en ik vond het niet plezant. Ik herinner me dat ik ooit wiet smoorde en de rest van de avond brakend doorbracht: ik heb het nooit meer aangeraakt.»

HUMO Otto-Jan Ham en Bart Van Peer namen in ‘Brain Man’ paddo’s om een trip door hun onderbewustzijn te maken.

JEROOM «Ik val nog liever in een zwembad vol gebruikte naalden. Misschien uit schrik voor wat ik zou zien. Heel die holistische santenboetiek rond zelfontdekking: pff. Ik hoef niet met ‘mijn kern’ in aanraking te komen, en laat mijn chakra’s ook maar voor wat ze zijn. Ik ben de meest rationele mens die je ooit zal tegenkomen: ik hou van wiskunde, wetenschap en empirische feiten.»

HUMO Je bent een fit mens.

JEROOM «Fit zijn is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Als de wereld vergaat en ik te horen krijg dat er 30 kilometer verderop een ruimtecapsule naar een andere planeet klaarstaat, dan weet ik dat ik tot daar geraak – al ren ik volgens Élo op hoogst verwijfde wijze.

»Élo en ik zijn peter en meter voor Kom op tegen Kanker: zij gaat 40 kilometer lopen, ik 1.000 kilometer fietsen. Daar train ik nu voor. En Élo heeft het ook in haar hoofd gestoken om eens mee te doen aan de Dodentocht. Zij romantiseert dat: ‘Plezant hè, eens gaan wandelen.’»

HUMO Jij wilt geen berg beklimmen zonder reden, ik breng de Dodentocht onder in dezelfde categorie.

JEROOM «Daar zeg je zoiets. Als er een doel aan vasthangt, zoals bij Kom op tegen Kanker, vind ik het tof. Ik doe het niet om mooie benen te krijgen, wél om fysiek sterker te worden, zodat ik die kankerwetenschappers eens goed kan afdreigen en ze eindelijk wat harder beginnen te werken.»

HUMO Heeft de vroege dood van je vader en broer ermee te maken dat je zo gezond leeft?

JEROOM «Misschien... Niet dat het in de familie zit: het waren twee ongerelateerde freak-kankers die bijna nooit voorkomen. Van de buikvlieskanker van mijn broer waren er drie gevallen bekend over de hele wereld.

»Maar het speelt mee, ja. Ik heb een oudere broer gehad, en hij zal altijd mijn grote broer blijven, maar ik ben nu twintig jaar ouder dan hij ooit is kunnen worden. Met dat besef kun je je leven toch niet besteden aan nachtelijke ‘Fortnite’-sessies? Hoewel mijn zoon niet liever zou willen. Ik kan dat niet rijmen. En voor je het weet, werk je een halve marathon af in de regen.»

HEBZUCHT

JEROOM «Ik zeg altijd: ‘Bezit is diefstal!’»

HUMO Nu verwar je jezelf met Jonas Geirnaert.

JEROOM «Juist! Daar hebben we soms discussies over. Hij is de Communist, ik de Kapitalist. Ik ben geen merkgevoelige snob, maar ook geen pin: geld mag rollen, in restaurants bijvoorbeeld. Als we op vakantie gaan, gaan we nooit lang, maar geven we geld uit alsof we een wereldreis maken. Op de eerste dag hangt in de regel Card Stop al aan de lijn: ‘Kan het zijn dat uw kredietkaart gestolen is?’»

HUMO Wat is het domste waar jij ooit een smak geld voor hebt neergelegd?

JEROOM «Ik heb een zwak voor skateboards uit de jaren 80: daar durf ik weleens flappen tegenaan te smijten. Maar dat is puur privé en hoeft Élodie dus niet te weten.

»In mijn studententijd ging ik elke middag flipperen in Café Fatima op een kast van ‘The Addams Family’. Jaren later heb ik er zo één gekocht. Ik maakte er mijn grootste droom mee waar: flipperen zonder glazen paneel, zodat je met je handen de bal kunt aanraken! Wat bleek? Een flipperkast maakt zo’n godsgruwelijk lawaai dat mijn oren ervan begonnen te bloeden. Ze staat nu al jaren onder een dekentje in de garage. En tóch vind ik dat geen domme aankoop. Ik weet dat ik een ‘The Addams Family’-flipperkast heb, en dat maakt mij rustiger.»

HUMO Je bent geen merkgevoelige snob, maar fris mijn geheugen eens op: met welke auto rijd je ook alweer?

JEROOM «Porsche is een genuanceerd verhaal. Ik ben alléén geïnteresseerd in de 911-familie, en dan nog alleen in specifieke modellen. Het heeft dus niks met het prestigemerk Porsche te maken, wel met de filosofie achter één soort wagen. Vooral één met een motor áchter de achteras, wat redelijk uniek is. Je gaat er op een speciale manier mee door de bochten. Ik zie op jouw gezicht: ‘Wáúw, hoe kan dat?!’ Wél... (geeft een twintig minuten lange uitleg waarvan ik de woorden ‘gewichtsverdeling’, ‘kurkentrekker’ en ‘pendulum effect’ noteer)»

HUMO Hoeveel auto’s staan er in de garage?

JEROOM «Twee, helaas. Auto’s zijn iets moeilijker te verbergen voor Élo. Die ene Porsche is ook al tien jaar oud, en staat vol krassen en blutsen. Mijn portier is onlangs door één of andere debiel in frut gereden in het centrum van Leuven. (Buigt naar de microfoon) Als u meeleest: ik weet niet wie u bent, maar ik vind u wel. Mijn Porsche ziet er niet uit en is waarschijnlijk de helft waard van uw Honda, maar hij rijdt nog altijd plezant. Nogmaals: het merk maakt niet uit, het rijplezier telt. Er is nu verdorie een Toyota Yaris op de markt die ik graag zou hebben.»

AFGUNST

HUMO Ben jij een jaloers man?

JEROOM «Heeft Élo weer achter mijn rug met jou gepraat?

»Nee, geef mij maar bewondering. Het interesseert mij geen knijt of iemand succesvoller is dan ik. Ik zal eerder blij zijn voor de ander. Naar een goeie racepiloot kan ik met open mond staan kijken, zonder enige negativiteit.»

HUMO Élodie vindt het vervelend wanneer mannen tegen haar komen schuren: ‘Hun hand komt weleens op plaatsen waar ze niet hoort te zijn.’

JEROOM «Als ik dat zie, ben ik niet door het dolle heen: dat zou ook wat raar zijn. Maar ik ben niet jaloers. Wij gaan elk weekend naar de swingersclub en ik moet zeggen...»

HUMO Dat bevalt prima?

JEROOM «Dat weet ik niet, ik moet in de auto wachten.

»Eigenlijk schuurt er nog weinig volk met Élodie. Ik denk dat te veel mensen weten dat wij samen zijn, en ons dus zijn gaan zien als een eenheid. Geen van ons twee krijgt ook ooit – en dat irriteert me wel – dickpics. Wat ik wél krijg: superdoorzichtige aanbiedingen van catfishprofielen.»

HUMO Aha, de genaamde Eveline?

JEROOM «Nee, het was haar zus, denk ik. Ze had mij zogezegd leren kennen op één of ander project in Nederland: ‘Ken je mij nog?’ Als geheugensteuntje stak ze er meteen een wulpse foto bij. Het zieligst van al: ze had mij via LinkedIn gecontacteerd. Typisch voor mij.»

‘Ik heb een oudere broer gehad – hij zal altijd mijn grote broer blijven – maar ik ben nu twintig jaar ouder dan hij ooit
is kunnen worden.’ Beeld Johan Jacobs
‘Ik heb een oudere broer gehad – hij zal altijd mijn grote broer blijven – maar ik ben nu twintig jaar ouder dan hij ooitis kunnen worden.’Beeld Johan Jacobs

WOEDE

HUMO Heb je ooit gevochten?

JEROOM «Ja. Mijn neus is zelfs gebroken geweest. In het middelbaar werd een vriend van me lastiggevallen door een brede kleine. Ik kwam tussenbeide: ‘Wat is het probleem, bespreek het anders met mij?’ Waarop hij: ‘Oké.’ Om mij meteen op een enorme kopstoot te trakteren. Er zat lange tijd een barst in mijn neus, en als die nog maar werd aangetikt, scheurde die weer open, waardoor ik flauwviel van de pijn.

»Verder moet ik toegeven geen greintje agressie in mij te hebben. Ik sta heel rustig in het leven. Ik heb alleen een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat zegt Élo toch.»

HUMO Hoe uit zich dat?

JEROOM «Ik kan weleens Jekyll & Hyde-gewijs transformeren. Lang geleden zat ik bijvoorbeeld met Kamagurka en Liesje Lefever op KV Oostende, toen Marc Coucke er nog de plak zwaaide. Een paar banken verderop zat een type dat elke keer wanneer een speler van Afrikaanse origine aan de bal kwam, begon te roepen over bananen. Tijdens de rust heb ik die mens toch even vastgepakt, met nog een klein dreigement erbij – ik weet niet meer welk. Liesje heeft er niks van gemerkt, en de tweede helft heeft hij gezwegen.

»Tien, vijftien jaar geleden zat ik vaak op de tribune bij Beerschot, maar op den duur kon ik het niet meer opbrengen. Toen ik de atletiek leerde kennen, dacht ik: tiens, je kunt dus met veel volk in de tribune zitten zónder neanderthalergebrul? In de atletiek applaudisseert men zelfs voor de laatste – dat vind ik dan ook weer overdreven.

»Mijn pis kan beginnen te koken van héél specifieke dingen, zoals de schuldsaldoverzekering voor ex-kankerpatiënten. Zo’n verzekering is peperduur voor iemand met een medische geschiedenis, en er is nog altijd geen neutraal instituut dat daar iets aan doet. Mijn broer heeft kanker gekregen toen hij 21 was: had hij zijn ziekte overleefd, dan zou hij grote problemen hebben gehad met zijn leningen. Als ik daarover begin te denken – en ik denk er nu aan – dan knettert het in m’n hersenpan.»

HUMO Vloek je weleens tegen je tv?

JEROOM «Voor Remus geboren was, keken Élo en ik naar een documentaire over albinokinderen in Afrika: die worden opgejaagd en verminkt omdat ze zogezegd magische krachten hebben. Wij hebben toen beslist: al het geld dat we uit de zakken van onze vrienden kloppen voor de geboortelijst, storten we aan een organisatie die er ter plekke tegenin gaat. Daar vroegen ze of onze gift wel klopte: het was het grootste bedrag dat ze ooit van een privépersoon hadden ontvangen. Ik heb er nu een beetje spijt van, want die vereniging spamt me nog altijd.»

HUMO Naar verluidt zou jij jezelf beschouwen als een bovengemiddelde chauffeur en andere weggebruikers geregeld trakteren op dubbele pijpbewegingen.

JEROOM «In het interieur van een auto heeft een dubbele pijpbeweging een andere connotatie dan op straat, vind ik. Mijn rijstijl is Scandinavisch – eerder strak en gecontroleerd – maar mijn handbewegingen bij een misverstand op de weg neigen naar het Italiaanse. Het begint met de typische naar binnen wiegende polsbeweging met duim en wijsvinger op elkaar, met de dubbele pijpbeweging als apotheose – het is een soort ballet. Ik heb het al meegemaakt dat we na zo’n dubbele pijpbeweging met beide chauffeurs de slappe lach kregen. Of dat we exact dezelfde route volgden: bleek die mens te moeten plaatsnemen in het publiek van ‘Twee tot de zesde macht’. Daar schuilt toch magie in? Élo begrijpt dat niet – het is een theater dat hoort bij het man-zijn.»

HUMO ‘De dag dat Remus aan de discotheek wordt tegengehouden, rijd ik met mijn auto binnen,’ zei Élodie. En jij?

JEROOM «Met haar auto wél.»

HUMO Wat gebeurt er als jij aan de schoolpoort een racistisch getinte opmerking over Remus zou horen?

JEROOM «Dan ligt die mens binnen de drie seconden op de grond. Echt. Élodie moet mij tegenhouden, of andersom, of we vliegen er allebei op. Dat is een gevoelig thema. Door er gewoon nog maar aan te denken, is mijn urine alweer aan het koken. Ik vrees dat mijn nieren ondertussen uit teflon bestaan.»

HUMO Ooit zal dat wellicht gebeuren.

JEROOM «Statistisch gezien kan het bijna niet anders. Dan komt het erop aan om als gezin sterk genoeg te zijn, en ons daartegen te wapenen. Letterlijk: uren in het krachthonk en at all times een voorraadje boksijzers bij de hand.»

HUMO Was jouw vader een streng man? Hij was de leraar geschiedenis van Bart De Wever, en als je op het examen alles juist had maar een dt-fout had geschreven, dan trok hij een rode streep door het hele blad.

JEROOM «In zijn beroep was hij streng maar rechtvaardig – en blijkbaar ook heel grappig. Maar bij mij niet echt. Ik heb een liefdevolle opvoeding gekregen – géén vrije, en daar ben ik mijn ouders dankbaar voor. Ze hebben mij altijd naar de beste scholen en richtingen gestuwd, om dan het watervalsysteem zijn werk te laten doen. Als ze mij lager hadden afgezet, dan was ik wellicht al snel in de vallei gaan dobberen.

»Toen ik op Sint-Lukas terechtkwam, moest ik veel informatie verwerken over kunstgeschiedenis en zo. Ik volgde eerst de Latijnse, later economie, en ik kon die leerstof aan. De mensen uit het kunstonderwijs hadden het veel moeilijker. Wie geen last had met studeren, kon zich veel beter ontwikkelen, terwijl de creatievelingen met hun kop tegen de muur knalden.

»Ik hoop dat ik hetzelfde principe kan toepassen op mijn kleine, en hem zo hoog mogelijk op de waterval afzetten. Maar ik maak me wel zorgen: zal ik hem kunnen helpen met zijn huiswerk? Mijn ouders stonden allebei in het onderwijs, als romanist en germanist. Engels, Nederlands, Frans, kunstgeschiedenis: zij kenden er alles van. Als zij me vroegen wat ik die dag had geleerd, kwam ik er niet vanaf met een smoesje. Toen Remus vorige week leerde over de Noordpool, moest ik opzoeken of daar nu weer ijsberen of pinguïns wonen.»

‘De zus van Eveline heeft me een aanbod gedaan. Ze had me leren kennen op een project in Nederland en stak er meteen een wulpse foto bij' Beeld Johan Jacobs
‘De zus van Eveline heeft me een aanbod gedaan. Ze had me leren kennen op een project in Nederland en stak er meteen een wulpse foto bij'Beeld Johan Jacobs

ONKUISHEID

JEROOM «Voor mij bestaat dat niet, onkuisheid. Ik ben een libertijn: iedereen moet doen waar-ie zin in heeft, zij het zonder elkaar te schaden. Hang jij je graag met vleeshaken aan het plafond? Couldn’t care less, zolang het maar niet mijn plafond is.»

HUMO Het was niet de bedoeling om, toen je tien jaar geleden Élodie leerde kennen, een vaste relatie te beginnen. Je was je te goed aan het amuseren.

JEROOM «Zeg het maar zoals het was: een neerwaartse spiraal van drank, drugs en vrouwen. Ik was de happy single, het bijtje dat van bloemetje naar bloemetje vloog, tot het plots een Olympische vleesetende plant tegenkwam.

»Het was niet dat ik per se géén relatie wilde. In het begin hebben wij ook nog gefladderd, we zijn niet direct gaan samenwonen. Maar het klikte. Oók in bed. Daar valt verder niet zoveel over te zeggen. Ik vind seks leuk, ook al omdat ik dan weet dat het weer ’s mijn verjaardag is.»

HUMO Hoe belangrijk is seks?

JEROOM «Als student is seks wellicht belangrijker dan wanneer je een kleine hebt van zes maanden. Net als het leven gaat dat op en neer. En zoals altijd met goeie seks: je zult nooit problemen ondervinden als je met z’n twééën op en neer gaat.

»Seksualiteit is ook heel belangrijk in mijn werk. Het is de oerbron van alle humor. Het is gênant, er schuilt taboe in... Ik put er dus onverminderd inspiratie uit. Met als nefast gevolg: als ik morgen doodval en ze mijn laptop bekijken, dan heb ik alsnog een gerechtelijk onderzoek of twee aan mijn been. Maar ik kan dat allemaal uitleggen.»

HUMO Wat is het vunzigste dat erop staat?

JEROOM «Onlangs had ik een mop – ze was niet goed genoeg en is afgevoerd – over een blinde darm die opnieuw kon zien. Ik was op zoek naar een oudere man die naakt met zijn kont in de lucht zat. Ik begin dan foto’s te knippen en plakken, op zoek naar de perfecte blikken, de perfecte houdingen. Ik werk in de living. Daar zit ik dan aan de tafel. De kleine zit naar Ketnet te kijken, mijn vrouw heeft een call met het buitenland, en ik kijk naar bejaarde homo’s die van jetje geven.

»Intussen staat er eelt op mijn ziel. Niets kan mij nog choqueren. Onkuisheid is, zoals de endeldarmen die regelmatig mijn laptopscherm kruisen, een hol begrip geworden.»

HUMO Wat herinner je je van je eerste kus met Élodie?

JEROOM «Dat het zonder wederzijdse toestemming was. We zaten op café, dronken whisky, en ik dacht: hoe lang gaat dat hier nog duren? Dus alvorens naar het toilet te gaan, gaf ik Élo een vluchtige kus. Ze was verbaasd, maar blijkbaar onder de indruk, want we hebben later een huis en een kind gekocht.»

HUMO Heb jij ooit zonder snor meisjes gekust?

JEROOM «Nee. Ik heb altijd een snor gehad, kijk (laat foto van zijn rijbewijs uit 1996 zien, met een donsje). Ik heb nooit klachten gekregen.»

HUMO Als je met vragen zat over seks, ging je dan bij jouw ouders te rade?

JEROOM «Ik ben er heel dankbaar voor dat ze dat onderwerp altijd keihard uit de weg zijn gegaan. Ik kon bij hen terecht met vragen over verbuigingen of vervoegingen, maar vermenigvuldigen, dat moest ik zelf ontdekken. Ik had snel door hoe het moest, misschien omdat ik er rijkelijk laat aan begonnen was: ik denk dat ik bijna 20 was.»

HUMO Remus is 5 jaar: nog wat vroeg voor seksuele voorlichting.

JEROOM «Onlangs kreeg ik een voorproefje. Élo zingt graag uit volle borst het nummer ‘WAP’ mee: ‘wet ass pussy’, maar zij zingt dan ‘wet ass cookie’. Tactvol. Tot de kleine mij kwam vragen: ‘Wat wil wet ass zeggen?’ Daar sta je dan peentjes te zweten.

»Die kant van zijn opvoeding komt volledig voor rekening van Élodie. Ik zal hem wel helpen met zijn rijbewijs en zijn eerste bankrekening.»

HUMO ‘Wat gebeurt er als er iemand van jullie zou vreemdgaan?’ vroeg Evi Hanssen eens aan Élodie. Zij zei dat ze jou blindelings vertrouwt.

JEROOM «Met de achterliggende gedachte: en anders maak ik hem af (lachje). Het verschil met mijn vorige relaties is: er is volledig vertrouwen. Wederzijds.

»Voor mij zijn twijfel en achterdocht het einde van elke relatie. Vreemdgaan op zich is niet dodelijk – het is maar een fysieke gebeurtenis – maar het verlies van vertrouwen is dat wel. Je wéét niet meer: ga jij écht naar de bakker? Ben je écht langer op het werk gebleven? Dat gaat als een zwart zeil over je relatie hangen, het is een euthanasiespuitje dat zes maanden à een jaar nodig heeft om zijn werk te doen. Ik zal nooit vreemdgaan. Ten eerste: ik ben de 40 voorbij, waarom zou ik mijn piet nog achternalopen? Ten tweede: weet jij wat het kost om één platgestoken Porsche 911-band te vervangen, laat staan vier?»

HUMO En wat als Élodie toch eens een scheve schaats rijdt?

JEROOM «Ik zou boos zijn, en ik zou naar Kevin Janssens stappen: ‘Moest dat nu?’ Maar ik zou vooral goed beseffen dat het geen zin meer heeft. Achteraf zul je – wie ook in fout is – op je tippen moeten lopen. De verjaardagscadeautjes moeten nog duurder, je mag de dons niet meer terugpakken als de ander zich omdraait... Het excuus ‘daar had je maar vroeger aan moeten denken’ blijft altijd geldig.»

HUMO Élodie zegt dat jij zero game hebt: je hebt het niet eens door als een vrouw tegen jouw been kleeft.

JEROOM «Van die woorden zal ze ooit nog heel veel spijt krijgen, wanneer Jennifer Lopez de plusmama van Remus is geworden.»

HOOGMOED

HUMO ‘Arrogant’ is, naast ‘droog’, het woord dat het vaakst valt wanneer de man in de straat het over jou heeft.

JEROOM «Ze verwarren mij met mijn figuur als jurylid in ‘De slimste mens’: ik snap dat die arrogant kan overkomen. Maar als ik één zin tegen die mensen heb gesproken, is die indruk weg. Mensen die me kennen, hebben me nog nooit enige vorm van arrogantie toegedicht.»

HUMO Wanneer voel jij je De Man? Als je over het circuit racet?

JEROOM «Ik moet misschien iets verduidelijken: ik ben daar de enige die af en toe moet binnenkomen omdat hij in zijn helm aan het braken is. Het romantische beeld van de coureur – de strijd tegen de stopwatch, de symbiose van man en machine – is in de praktijk íéts prozaïscher: ik rijd vijf rondes en ben fysiek ziek. Het is vooral gênant wanneer er gasten in de wagen zitten. Het zegt wellicht iets over mijn talent, maar voor mij is racen wérken. Het zweet stroomt van mijn handen, mijn broek loopt bijna vol. En vraagt de pipo naast je: ‘‘De slimste mens’, is dat eigenlijk plezant om te doen?’

»Ik voel me eigenlijk nooit De Man. Mijn probleem: mijn vrouw zal altijd wel een grotere man zijn dan ik.»

HUMO Versloeg ze je niet in het benchpressen tijdens ‘De container cup’?

JEROOM «Och, zwijg. Op alles heeft ze mij gepakt, op mijn eer nog het meest van al. Ik heb mij erbij neergelegd: ik ben een voetmat. Dáárom kom ik ermee weg als ik haar op televisie al eens een verbale klets geef. Ik zou dat nooit doen als Élodie een duts was. Dat geldt overigens voor alle ‘Slimste mens’-kandidaten. Er is niks zo leuk als een sneer geven en die dubbel en dik terugkrijgen. Geloof me: thuis is het dolle pret.»

HUMO Gebeurt het weleens dat je één van je boeken nog eens vastneemt en urenlang zit te schuddebuiken van het lachen?

JEROOM «Ik heb ze onlangs gezocht: ik heb er geen liggen. Misschien nog een paar onverkochte in de kelder. Er hangt geen werk van mij in ons huis – en ook geen medailles van Élo: als je bij ons inbreekt, zou je nooit weten wie er woont.»

HUMO Ik vind Ridder Bauknecht nog altijd jouw meest fantastische creatie. En jij?

JEROOM «Nu móét ik zeggen: mijn kind.»

HUMO Niet per se.

JEROOM «Jawel, want Élo leest mee. Dus: mijn kind. Én mijn ander kind, maar daar kan ik niks over zeggen: Élo leest mee.»

HUMO Ben jij een ijdele man?

JEROOM «Nee, maar ik heb wel het voordeel dat Élo me op gezette tijden, als ik er écht niet uitzie, even terug naar binnen zal jagen voor ik vertrek. Zij heeft mij geleerd dat er een zeker genot schuilt in mooie kleren. Was zij er niet geweest, dan had ik nog altijd twintig jaar oude T-shirts in mijn kast hangen.

»Verder heb ik – daar moeten we niet flauw over doen – wel een zeker geschenk gekregen van de natuur. Neem nu ‘Junior Bake Off’. Dat is volgens mij een perfect familieprogramma: de vader kijkt voor mijn vuile moppen, de kinderen kijken om leeftijdsgenootjes te zien bakken, en de móéders, die kijken voor (maakt cirkel rond zijn robuuste kaaklijn) dit gezichtje. De moneymaker, zoals ik ’m noem.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234