null Beeld

kijktip'Boris'

Jeroom over de laatste etappe van ‘Boris’: ‘Als mijn zoon Remus oud genoeg is, ga ik meteen terug met hem’

‘Boris’, zowel de emotional journey als de in 1997 overleden broer van Jeroom Snelders, is aan z’n laatste etappe toe: waar u de protagonisten aan het begin van de slotaflevering nog met z’n vieren de berg op zult zien stappen – Jeroom, Bockie de Repper en Jonas Geirnaert, plus Boris in de rugzak – zullen ze aan het eind ervan maar met drie terugkeren. ‘Een happy end zou ik het nu ook weer niet noemen,’ zegt Jeroom met gevoel voor understatement. ‘Eerder een liefdevolle stomp in de maag.’

Noud Jansen

JEROOM «Er wordt zeker nog wel gelachen in de laatste aflevering, maar in het algemeen is de toon zwaar op de hand. Als je het mij vraagt, is het wel één van de mooiste afleveringen geworden van een reeks waar ik sowieso erg tevreden over ben. Niet in de laatste plaats vanwege de mooie beelden en de heldere stemopnames van mijn moeder. Dat ik haar op die manier nog dicht bij me kan hebben, verzacht de pijn van haar overlijden een beetje.»

HUMO Heb je veel reacties gekregen op ‘Boris’?

JEROOM «Serieus, mijn mailbox is zowat ontploft. Praktisch iedere dag krijg ik mails van mensen die ook een geliefde verloren hebben, lang geleden of heel recent, en die me schrijven dat ze troost vinden in de manier waarop Jonas, Bockie en ik omgaan met het verdriet. Met name: met humor en vriendschap.»

Lees ook:

In ‘Boris’ vormen humor en onpeilbaar leed een prachtig delicate combinatie ★★★★☆

Jeroom, Jonas Geirnaert en Bockie De Repper in ‘Boris’: ‘Jeroom toont zijn gevoelens niet graag, ook niet achter de schermen. Ik wilde hem leren hoe je dat doet’

HUMO Beantwoord je al die mails?

JEROOM «Ja, ik vind dat ik dat verschuldigd ben aan iedereen die zijn verhaal deelt. ChatGPT is wat dat betreft wel een uitkomst: ‘Beste, dank voor uw antwoord, dat mij zeer heeft geraakt. Hoogachtend, Jeroom Snelders’.

»Serieus, het doet me wel iets dat er best veel mensen blijken te zijn die de moed hebben opgevat om hetzelfde als wij te gaan doen – als je deze zomer op vakantie gaat, denk ik dat de kans groot is dat er een urne of twee meereist in het vliegtuig. Ik krijg daar trouwens veel praktische vragen over binnen – misschien zou ik de meest gestelde vraag via deze weg kunnen beantwoorden?»

HUMO Doen.

JEROOM «Met een urne naar het buitenland afreizen mag wel degelijk, mits je over de juiste papieren beschikt. Check dus vooraf best even bij de vliegtuigmaatschappij en een begrafenisondernemer. De as in een lege doos melkpoeder voor baby’s stoppen om zo voorbij de douane te raken, behoort eveneens tot de mogelijkheden – ik heb daar leerrijke verhalen over gehoord – maar is wel behoorlijk stressvol.»

HUMO Is het je bedoeling om ooit nog terug te keren naar de plek in de Rocky Mountains waar je de as van Boris hebt uitgestrooid?

JEROOM «Ja. Als mijn zoon Remus groot genoeg is om die klautertocht te ondernemen – het is vrij zwaar – boek ik meteen een vlucht. Vooral ook omdat er aan de voet van wat ik ondertussen al ‘Berg Boris’ noem, een vijfsterrenhotel staat. Bockie werd er aan de deur geweigerd, puur op basis van zijn looks: ’t is dus zeker een zaak die ik vertrouw.»

‘Boris’ (laatste aflevering)
Play4, woensdag 24 mei, 21.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234