null Beeld Humo
Beeld Humo

tv-tipsJohan Anthierens

Johan Anthierens, een lastig portret: ‘Tegen schenen schoppen is gewoon leuk’

Hanne Van Tendeloo

In het tweedelige portret ‘Johan Anthierens: Niemands meester, niemands knecht’ belooft reporter Guinevere Claeys op zoek te gaan naar wie collega-journalist, columnist en voltijdse rebel Johan Anthierens écht was. Daarvoor gaat ze onder meer te rade bij de fine fleur van de Vlaamse literatuur. Herman Brusselmans kan zich de opnames niet voor de geest halen – ‘Vast lang geleden’ – maar Anthierens herinnert hij zich wel.

HUMO Jij bent je carrière begonnen bij De Zwijger, zijn satirische blad.

HERMAN BRUSSELMANS «Het was niet mijn debuut – ik had in 1982 al een boek uit – maar het was wel mijn eerste vaste column. Toen Johan Anthierens in 1983 De Zwijger oprichtte, vroeg hij me wekelijks een stukje te schrijven. Hij wilde zich omringen met nieuwe gezichten die, net zoals hij, dwarslagen: Tom Lanoye, Brigitte Raskin, de cartoonist ZAK… De fax bestond nog niet, dus elke week ging ik mijn stukje afgeven op het kantoor in Brussel. Hij was geen man van complimenten. Soms las hij mijn stukje waar ik bij stond. Altijd met een glimlach, maar verder zonder loftrompetten. Van een vriendschap kan ik niet spreken. Hij was ook ouder dan ik: ik keek naar hem op, net zoals naar Guy Mortier. Voor mij was hij ‘meneer de hoofdredacteur’. Na twee jaar werd het blad opgedoekt: het kostte meer dan het opbracht.»

HUMO We kunnen het niet over Johan Anthierens hebben, zonder dat de woorden ‘enfant terrible’ vallen.

BRUSSELMANS «Dat is hij tot zijn dood gebleven. Als twintiger kom je daar nog mee weg, maar als je op je 60ste nog zo wordt genoemd, ben je je doel voorbijgeschoten. Maar je moet het ook in zijn tijd zien. De eerste keer dat hij in ‘De Wies Andersen Show’ zat – hij was ook een soort tv-vedette – stelde hij zich voor met: ‘Ik ben Johan Anthierens en ben gelukkig gescheiden.’ Zoiets op tv zeggen was in het Vlaanderen van die tijd een kleine bom.»

HUMO Van zijn tv-carrière herinnert iedereen zich het Vader Abraham-incident: hij zat de zanger van het Smurfenlied zo te sarren dat die het aftrapte.

BRUSSELMANS «Ik zat er met bewondering naar te kijken. Vader Abraham was een opportunist. Anthierens durfde hem op tv rechtuit te zeggen: ‘Jij verdient geld op de rug van Peyo en zijn Smurfen.’ Vader Abraham weigerde dat toe te geven, voelde zich in een hoek gedreven en liep weg. Anthierens wist heel goed dat hij zo zou reageren. Dat was het recalcitrante kantje van hem dat ook in zijn stukken zat. Misschien hoor je dat niet te doen op tv. Maar waarom niet, eigenlijk? Van mij zeggen ze ook dat ik mensen schoffeer zonder reden. Waarom wil een schrijver tegen schenen schoppen? Voor een stuk gewoon omdat het leuk is om te doen.»

HUMO Hij heeft er wel een prijs voor betaald.

BRUSSELMANS «Grote successen heeft hij nooit gekend. Ik denk wel dat hij daar gefrustreerd over was. Als je graag mensen choqueert, zul je nooit de ideale schoonzoon zijn. Dat is oké. Alleen moet je uitkijken dat je niet gefrustreerd raakt, naarmate je ouder wordt. Het beste wat je kunt doen, is voortdoen en denken: fuck it.»

JOHAN ANTHIERENS: NIEMANDS MEESTER, NIEMANDS KNECHT
Canvas, woensdag 17 februari, 21.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234