null Beeld Streamz
Beeld Streamz

kijktip'Pandore'

Johan Leysen in de Wetstraat: ‘Ik ben het cliché van de Belgische politicus’

Een politieke thriller over opportunisme, populisme, bedrog en verkrachting in de Wetstraat is in Wallonië een ware hit geworden: ‘Pandore’ was er één van de meestbesproken series van het voorjaar. De RTBF-reeks – vanaf volgende week ook bij ons te zien op Streamz – telt twee bekende Vlaamse acteurs in de cast: Peter Van den Begin en Johan Leysen, die laatste als liberale partijvoorzitter die na een corruptiezaak van zijn voetstuk tuimelt.

Joshua Migneau

JOHAN LEYSEN «Mijn personage is het cliché van de Belgische politicus: een geprivilegieerd man die sjoemelt en daarmee wegkomt. Maar wanneer zijn dochter, een onderzoeksrechter, een fraudezaak onder de loep neemt, ontdekt ze de naam van haar vader op de klantenlijst van een offshorebank. Plots moet ze kiezen: strijden voor rechtvaardigheid, of haar familie sparen?»

HUMO Een journalist omschreef ‘Pandore’ als ‘Game of Thrones’ in de Wetstraat.

LEYSEN «Dat snap ik: ‘Pandore’ is een meedogenloze en gecompliceerde serie met intriges, machtsspelletjes en verraad. Alleen, bij ons zijn er geen ridders en draken (lacht).»

HUMO Corruptie, populisme, grensoverschrijdend gedrag: ‘Pandore’ behandelt heel wat kwalen van de Belgische maatschappij.

LEYSEN «Dat vond ik net zo interessant. De serie wisselt moeiteloos tussen actie, drama en romantiek. Het zit goed in elkaar, hoor. Maar weet je wat ik vooral indrukwekkend vond? Dat drie vrouwen ‘Pandore’ hebben gemaakt. Savina Dellicour en Vania Leturcq hebben de reeks geregisseerd, en Anne Coesens – die ook de dochter van mijn personage speelt – schreef het scenario. Dat zij zoiets gerealiseerd hebben in het allesbehalve progressieve televisiewereldje van Franstalig België, vind ik bewonderenswaardig.»

HUMO MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is fan van ‘Pandore’ en solliciteerde al voor een rol als adviseur bij een eventueel tweede seizoen, want: ‘De weergave van het alledaagse leven van een politicus is nogal simplistisch in de serie.’

LEYSEN (lacht) «Het blijft natuurlijk fictie, hè. Dokters zullen ook nuance missen in een ziekenhuisreeks als ‘House M.D.’ of ‘Grey’s Anatomy’. Ik ben al blij dat ‘Pandore’ een serie is en geen film, dat geeft ons iets meer tijd om heikele onderwerpen te fileren.»

HUMO Jouw personage viert in de eerste aflevering zijn 75ste verjaardag, maar denkt nog lang niet aan stoppen. En jij?

LEYSEN «Ik ben nog een jong veulen: pas 72 jaar! Oké, ik heb stilaan de leeftijd bereikt waarop ik vooral de rol van opa aangeboden krijg. Ik doe het rustiger aan dan vroeger, maar de passie is nog niet verdwenen. Ik ben van plan om mijn pensioen nog zo lang mogelijk uit te stellen.»

Pandore
Vanaf 15 augustus op Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234