Joris Hessels en De Mol Beeld Humo
Joris Hessels en De MolBeeld Humo

'De Mol'

Joris Hessels: ‘Als Philip de mol is, vind ik dat een aanfluiting voor de geschiedenis van het programma’

Wie hulp kan gebruiken bij het ontmaskeren van de mol: Telenet stelde een Overlegcomité samen met zes bekende Molloten, en Humo vroeg van dat verlichte panel alvast Celine Van Ouytsel, Astrid Stockman, Joris Hessels en helaas ook Pedro Elias om diepe inzichten. Lees hieronder de inzichten van Joris Hessels en hier van de rest.

Vincent Van Peer

De leden van het Overleg­comité worden door Telenet voorgesteld als bijvoorbeeld ‘komiek Bart Cannaerts’, ‘actrice Leen Dendievel’ en ‘presentator Pedro Elias’. De kopman van deze eerbiedwaardige ­equipe krijgt een lauwerkrans van een ere­titel: ‘tv-persoonlijkheid Joris Hessels’.

JORIS HESSELS (lacht luid) «De woorden waren op! Maar wel prachtig, een ‘tv-persoonlijkheid’: ik voel mij opeens de Luc Appermont van mijn generatie. Van mij hadden ze het ook gerust op ‘onhandigaard’ mogen houden.»

HUMO Je neemt je taak duidelijk au sérieux. Eén van de eerste dingen die je zei in het Overlegcomité was: ‘Celine, ik wil jouw nummer hebben.’

HESSELS (lacht) «Dat is niet gelukt, helaas! Celine is een zeer toffe mollenjager: ze heeft veel humor, kan het goed uitleggen én neemt het spel serieus. Als eerbiedwaardige tv-persoonlijkheid doe ik dat uiteraard ook.»

HUMO Wanneer is jouw ‘De mol’-liefhebberij tot volle wasdom gekomen?

HESSELS «In het prille ­begin: in 1998, toen – ik weet het nog goed – Magda Ral de mol was. Het zag er toen al fenomenaal uit – in plaats van drones werkten ze met ­échte helikoptershots – en sindsdien is het alleen maar spectaculairder geworden. Ik heb álle reeksen gezien, en ik mag ook met de nodige trots zeggen dat ik het bij welgeteld twee edities van in het begin bij het juiste eind had: Eline en Pieter heb ik eigenhandig ontmaskerd.

»Ik wil ook even geheel wille­keurig deze ­sollicitatie de wereld insturen: mocht Gilles De Coster ooit – en ik wens het hem slechts zeer zelden toe – rodehond of een ­andere niet nader te ­bepalen ziekte oplopen, dan ben ik altijd bereid om het ­volle gewicht van mijn tv-persoonlijkheid in de schaal te werpen en hem te vervangen als presentator. Al moet ik toegeven: ik zou wel erg vaak met de kandidaten gaan ­leuteren.»

HUMO Je weet dat er over de presentator van ‘De mol’ een zeker air van mysterie moet hangen?

HESSELS «Aan mij plakt geen grámmetje mysterie, vrees ik: ik zal mijn sollicitatie dus maar schoorvoetend in­­trekken. Jammer!»

HUMO Wat fascineert je zo aan het programma?

HESSELS «De opdrachten, de beeldvoering... De groepsdynamiek wordt bovendien prachtig gecultiveerd: je zit niet te kijken naar harde, manipulatieve trash tv, maar eerder naar een opwindende actiefilm, waarin de mensen gewoon ménsen mogen blijven. En je wilt weten wie het gedaan heeft: ‘De mol’ is eigenlijk een perfecte mix tussen reality die zichzelf niet al te serieus neemt en een goede detectivethriller.»Source:Caption

HUMO In één van de eerste seizoenen werd er af en toe hevig op elkaar geroepen door de kandidaten, maar de makers beslisten om die beelden niet te gebruiken. Het draait daar niet om in ‘De mol’.

HESSELS «Terwijl ze bij pakweg ‘Temptation Island’ afleveringen aan een stuk léven van zulke conflicten. Net daarom vind ik de opdrachten die wél tot doel hebben om op psychologisch vlak eens ferm met de kandidaten hun voeten te spelen, de minste. Het spel met de rode knop in de Koude Oorlog-bunker bijvoorbeeld, waarbij twee groepen voor elkaars eliminatie moesten zorgen: daarbij wordt mijn empathische geest té hard geprikkeld en gaat mijn haar rechtop staan. Kandidaten die fars doen tegen elkaar, ik kan daar niet goed tegen.»

HUMO Dat doet vermoeden dat jij een redelijk waardeloze kandidaat dan wel mol zou zijn.

HESSELS (lacht) «Dat voel je perfect aan. Ik zou het echt niet kunnen. En het feit dat die mensen allemaal iets té bewust met het spelletje bezig zijn, vind ik soms zelfs een minpunt. Kandidaten die volop voor de groep gaan, liggen er meestal snel uit. Die arme Noah heb ik dit seizoen bijvoorbeeld nooit verdacht. De blik die hij had toen hij zijn helm afdeed, nadat hij het plaatsje van Jens had afgesnoept: die hartverscheurende mix van ‘yes, ik ben erbij!’ en ‘sorry dat ik hier sta!’ kon je nooit acteren.

»Eigenlijk is het ­spelletje vaak meedogenloos, hè? Neem nu Jens, die uiteindelijk, nadat hij als één van de tien door de selectieprocedure was geraakt, tóch niet mee mocht naar Duitsland: dat is toch on­­besuisd inhakken op die mens zijn gevoelens? Dat staat haaks op de manier waarop ik in het leven sta. En tóch vinden de makers daar altijd weer een evenwicht in, en blijf ik dolgraag kijken.»

HUMO Hoe ga jij naar de mol op zoek? Ben jij de man van de grote theorieën of moet jij het hebben van menselijk inzicht?

HESSELS «Eerder van koppigheid. In het begin van elk seizoen zal er altijd wel één of ander detail zijn dat me opvalt en dat me mijn hoofdverdachte oplevert. En tot die mens onvermijdelijk afvalt, blijf ik bij die keuze. Zo kan ik nu ook met volle overtuiging zeggen: de mol moet en zal Sven zijn.»

null Beeld SBS
Beeld SBS

HUMO Proficiat: daarin staat zo goed als niemand je bij.

HESSELS «Ik vóél dat niemand mij steunt: niet in het Overlegcomité, maar ook niet thuis of bij vrienden. En toch volhard ik in de boosheid. Wat me op zijn spoor heeft gebracht: in het begin moest hij de ingrediënten van een Long Island iced tea opnoemen, en daar bakte hij – als horeca-­eigenaar – niks van. Zeg nu zelf: dat kan toch niet? Ik had bovendien op voorhand het idee dat de mol dit jaar een man zou zijn, die ook nog eens met de voeten vooruit zou spelen: dat ís Sven, hè?»

HUMO Mag ik je eraan herinneren dat je vorig jaar met dezelfde stelligheid Jolien naar voren schoof?

HESSELS «Schaamtelijk, hè (lacht). Maar ja, zo ben ik. Nog even: mocht ’t Philip zijn, dan vind ik hem wel de slechtste mol ever. Zo’n onhandige, overduidelijk saboterende sjarel. Noteer het: zijn molschap zou ik een aanfluiting vinden voor de geschiedenis van het programma.»

HUMO Ik vind jou toch een betere tv-persoonlijkheid dan mollenjager.

HESSELS (lacht) «Waarvoor dank. Mocht ik als bij wonder tóch op het juiste spoor zitten met Sven, mag ik dan alsnog aan jou het nummer van ­Celine vragen? Dan zou ik haar toch graag zélf over mijn genialiteit vertellen.»

Lees hier ook de voorspellingen van Celine Van Ouytsel, Astrid Stockman en Pedro Elias.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234