null Beeld © VRT
Beeld © VRT

kijktip'De weekenden'

Joris Hessels vertrekt voor het laatst op weekend: ‘Ik hoop dat iemand aan de Reyerslaan dit stukje leest’

Een derde seizoen groepstherapie onder leiding van de immer invoelende Joris Hessels? Als u er niks op tegen hebt, dan wij ook niet.

Noud Jansen

JORIS HESSELS «De formule van ‘De weekenden’ is in wezen dezelfde gebleven: gedurende een jaar breng ik een aantal weekends door in een chalet met acht mensen die allemaal voor een grote uitdaging staan. Thomas bijvoorbeeld, een gast van mijn leeftijd die drie jaar geleden de liefde van zijn leven vond op Tinder en er snel achter kwam dat hij geen kinderen kon krijgen. En dus gaan hij en zijn vriendin na veel wikken en wegen voor een zaaddonor: niet evident, want als het al lukt, zal het kind niet op hem lijken.

»Of neem Christoph, een hippe Antwerpse kapper die anderhalf jaar geleden twee benen en een arm verloor nadat hij onder een kraanwagen van 50 ton was terechtgekomen. Hoe hij ondanks alles toch probeert er iets van te maken, je zíét gewoon dat dat inspirerend is voor de andere deelnemers. Voor Magali, bijvoorbeeld, een twintiger uit de Kempen die negen maanden voordat ik haar op weekend uitnodigde nog kwijlend aan het ontwennen was van de drugs en de alcohol.»

HUMO Hoe vinden jullie al die mensen eigenlijk?

HESSELS «Op verschillende manieren: via Facebook, via vzw’s, via via. Cruciaal is dat ik zin moet hebben om een jaar lang met hen op te trekken. Pas als ik me echt goed voel bij iemand, kan ik ervoor zorgen dat hij of zij ook in de huiskamer omarmd wordt. Wat dat betreft, hebben we dit keer echt alles uit de kast gehaald: ’t is immers zo goed als zeker het laatste seizoen van ‘De weekenden’. Op zich zou ik het nog heel lang kunnen doen, alleen ben ik bang om in herhaling te vallen. Na drie keer ‘Radio Gaga’ had ik destijds ook het gevoel: ik moet iets anders doen.»

HUMO In ‘Vrede op aarde’ vertelde je dat je met een nieuw programma in de weer bent.

HESSELS «Twee programma’s zelfs. Volgend jaar wil ik iets over de komende verkiezingen maken, omdat die me zorgen baren, en nu werk ik aan een programma over iemand die aan bod kwam in ‘Gentbrugge’. Alleen kan ik daar nog niks over zeggen, omdat het misschien niet doorgaat – dat zou vervelend zijn voor die mens.»

HUMO Hoor je soms nog iets van de deelnemers uit de vorige seizoenen van ‘De weekenden’?

HESSELS «Ja. Ik word op de hoogte gehouden via WhatsApp, en ik kom ook al eens iemand tegen. Soms krijg ik goed nieuws, soms minder goed nieuws. Er zijn helaas al twee mensen gestorven: Kris De Pauw, die kanker had, en Antonio La Paglia, die met jongdementie kampte.

»Mensen vragen me geregeld hoe het nog met die of die gaat. Ik zou hun graag het antwoord geven door middel van een kleine update, op VRT MAX of zo. Ik hoop van harte dat iemand aan de Reyerslaan dit stukje leest.»

De weekenden – seizoen 3
Canvas, dinsdag 17 januari, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234