Julie Van den Steen

TV-TIP

Julie Van den Steen gaat naar de haaien: 'Ik heb een maand lang nachtmerries gehad'

Julie Van den SteenBeeld VTM

Het is haar allereerste opdracht voor VTM, en voormalig MNM-presentatrice Julie Van den Steen wordt al meteen in het diepe gegooid. Létterlijk dan: voor 'Beat VTM' mag ze, ter vervanging van de zwangere Nathalie Meskens, om het diepst gaan apneuduiken tegen een zekere Sara uit Deinze.

JULIE VAN DEN STEEN «Ik had werkelijk nog nóóit van apneuduiken gehoord toen ze me daarvoor belden. 'Laat me eerst wat googelen,' zei ik, 'en ik bel zo dadelijk terug.' Eerlijk, de schrik sloeg me om het hart toen ik las dat het bij apneuduiken de bedoeling is om zo lang mogelijk onder water te blijven zonder zuurstofflessen. Eén van mijn beste vriendinnen zat toevallig naast me en vroeg: 'Op een schaal van nul tot tien, hoe bang ben je?' Ik probeerde me sterk te houden en zei: 'Het is voor de televisie, dus het zal wel allemaal goed omkaderd zijn. Een zes.' Waarop zij: 'In dat geval zou ik het doen.' Toen heb ik maar teruggebeld naar VTM: 'Oké, ik ga ervoor.'»

HUMO Iets zegt me dat je spijt hebt gekregen van die beslissing.

VAN DEN STEEN «Spijt is een groot woord, maar tijdens de voorbereiding merkte ik al snel dat ik niet lang genoeg gegoogeld had (lacht). Er kwam véél meer bij dat apneuduiken kijken dan ik had verwacht, bijvoorbeeld het feit dat je met je gezicht naar beneden langs een touw moest afdalen. Zo eng! Bovendien komt het er vooral op aan om rustig te blijven: bij het minste dat je in paniek raakt, verlies je energie, en die energie kun je beter gebruiken om langer je adem in te houden. Maar mentale rust, daar ben ik dus su-per-slecht in!

»Een kleine maand lang heb ik iedere dag meditatieoefeningen gedaan, maar tot op het laatst heb ik gekampt met nachtmerries waarin ik me 30 meter onder water bevond en in paniek sloeg omdat ik geen lucht meer kreeg. Ik slaagde er ook maar niet in om mijn oren te 'klaren', zoals je dat op het vliegtuig doet wanneer de druk stijgt. Een week vóór we naar Tenerife zouden afreizen, waar de wedstrijd plaatsvond, heb ik wanhopig geskypet met een gerenommeerde Italiaanse oorklaarspecialist, maar eigenlijk dacht ik toen: dat zal me nooit lukken. Aan de manier waarop de mensen van de productieploeg naar me keken en met me praatten, merkte ik ook dat ze ervan uitgingen dat ik de handdoek in de ring zou gooien.»

HUMO Waarop jij dacht: had ik maar nooit een contract bij VTM getekend?

VAN DEN STEEN «Haha, nee, dat heb ik op geen enkel moment gedacht. Meer nog: toen ik op de grote dag opstond, ben ik voor de spiegel gaan staan en heb ik tegen mezelf gezegd: 'Oké, Julie, let's go!' Hoe ik het heb klaargespeeld, weet ik nog altijd niet, maar ik héb gedoken. Voor het eerst, en ook voor het laatst. Had ik al verteld dat daar in Tenerife haaien zwemmen? Verdorie zeg, hoe akelig is dát!» (nj)

BEAT VTM VTM, maandag 10 februari, 20.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234