Julie Van den Steen Beeld VTM
Julie Van den SteenBeeld VTM

tv-tip'Een echte job'

Julie Van den Steen in de kraamkliniek: 'Dit zal me de rest van mijn dagen bijblijven’

Elke blijk van zelfbewustzijn hoor je aan te moedigen bij BV's, en dus zijn we geen klein beetje benieuwd hoe VTM-schermgezichten als Julie Van den Steen, Sean Dhondt en Bart Kaëll zich uit de slag trekken wanneer ze zich voor 'Een echte job' aan het werkritme van een onderbetaalde loonslaaf in de zorgsector wagen. Als Van den Steen later dit televisieseizoen een beetje beteuterd voor zich uit zit te staren in het panel van 'The Masked Singer', bedenk dan dat ze waarschijnlijk midden in een flashback zit van haar dagen in de kraamkliniek.

Tom Raes

JULIE VAN DEN STEEN «Ik heb voor 'Een echte job' een tijdlang meegedraaid op de kraamafdeling in het UZ Gent. 'Plezant,' dacht ik op voorhand. 'Beetje pampers verversen en af en toe een flesje geven.' Maar er kwam zoveel meer bij kijken. Omdat het een universitair ziekenhuis was, kreeg ik weinig normale zwangerschappen te zien: vaak komen moeders daar terecht omdat er iets mis is. Achter elke deur schuilt bij wijze van spreken een ander verhaal. Ik moet toegeven dat ik daar de eerste dagen behoorlijk van onder de indruk was.»

HUMO Nochtans had jij, in tegenstelling tot je collega's, al een idee van waar je aan begon: je beide ouders werken in de zorgsector.

VAN DEN STEEN «In de ouderenzorg, ja. Dankzij hen heb ik de crisis van de laatste maanden ook van dichtbij beleefd: na een tijdje voelde ik me zelfs schuldig omdat zij elke dag de deur uitstapten om mensen te helpen, terwijl ik niets wezenlijks kon bijbrengen. Gelukkig hebben ze me gerustgesteld dat ik al een verschil kon maken door gewoon thuis te blijven.

» Door op te groeien met twee verplegende ouders heb ik gezien dat er een soort van roeping mee gemoeid is. Mijn zus is in navolging van hen ook in de zorg gestapt, maar bij mij zat het er niet in. Ik ben te emotioneel, vrees ik. Tijdens de opnames voor 'Een echte job' nam ik elke werkdag op de materniteit mee naar huis, wat je normaal gezien net níét mag doen. Volgens mijn begeleidster slijt dat na een tijdje, maar ik weet niet of ik het ooit zou kunnen loslaten. Ik denk dat wat ik gezien heb in het UZ, me de rest van mijn dagen zal bijblijven. We zijn nu drie dagen na de laatste draaidag, en bij elke zwangere buik op straat voel ik nog altijd de drang om snel te gaan helpen.»

HUMO Je hebt hopelijk toch ook een páár positieve ervaringen beleefd?

VAN DEN STEEN «Toch wel. Twee keer heb ik een bevalling van dichtbij meegemaakt. Echt, respect voor vrouwen die dát presteren. Ik had de hele tijd kippenvel. Tot dan had ik niets met baby's, en al helemaal niet met bloed, maar ik snap nu een beetje waarom mensen zeggen dat een bevalling ook mooi kan zijn.»

Een echte job VTM, woensdag 2 september, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234