Junior Bake Off Vlaanderen - aflevering 1 Beeld VIER
Junior Bake Off Vlaanderen - aflevering 1Beeld VIER

Televisie★★★★☆

'Junior Bake Off' op VIER: Het hoort in alle kranten te staan: ‘Man van Élodie Ouédraogo blijkt voortreffelijke presentator’

Klieren met deeg, beslag en botercrème hoeft al een poos niet meer in donkere ateliers waar de nachtradio fezelt en de bakker routineus zucht, nog uren verwijderd van de eerste snerp van de winkelbel. Neen, het mag nu ook onder genadig televisielicht, terwijl je geaaid wordt door camera’s die je onvermoeibaar welgezind zijn, achter een keukeneiland voor de kust van Oostende. Dan ben je een deelnemer aan ‘Bake Off Vlaanderen’, en is je broodje gebakken en je haring gebraden.

Jeroen Maris

Het programma werd een hitje, en dus achtte Vier de tijd rijp voor een extra ruk aan de speen van de uier. Een klasje kinderen van tien tot vijftien en een zonevreemde presentator kwamen aanzwermen, en ‘Junior Bake Off Vlaanderen’ kon aanvangen.

Jeroom Snelders, op zijn beurt een spin-off van de Sfinx van Gizeh, was aangezocht om als presentator pittig te contrasteren met de zoete onschuld van de deelnemers. Ik zag hem in de weer met een revolver, turfde een mop over een exhibitionist, en noteerde de bekentenis dat hij ooit op een lama heeft gezeten (‘Sabrina Lama, een Duitse toeriste’): vintage Jeroom, maar deze keer met een publiek dat nog te minderjarig is om te weten dat de wereld geregeerd wordt door genitaliën. De jonge kandidaten lieten zich niet van hun apropos brengen, en niemand riep paniekerig ‘Knevel hem!’ - Jeroom heeft al een snor.

Tussen neus en lippen: in de eerste opdracht moesten de deelnemertjes Jerooms kanis vereeuwigen op een pannenkoek - nuja, vereeuwigen: een tel laten bestaan, want al snel zou de zoetigheid aan de peristaltiek van Dominique Persoone overgedragen worden - en bij het aanzien van de wel erg borstelige wenkbrauwen die hij van zo’n jonkie had gekregen, sprak Jeroom de woorden ‘Wenkbrauwen zijn de snorren van de ogen.’ Kijk, dát is nu een stelling waar ik graag een eind over weg mijmer terwijl ik in een verlieslatende tearoom op een kustdijk een vieruurtje wegkauw.

Er valt meer te zeggen over die presentator. Als een heertje staat hij de panden van zijn jasje bij elkaar te trekken, ritselt hij tussen de kandidaten door, en is hij de punctuele secretaris van de jury. Ja, in ‘Junior Bake Off Vlaanderen’ is Jeroom niet alleen de vlerkerige saboteur, maar ook gewoon de voortreffelijke presentator.

De jury bestaat uit Dominique Persoone en Regula Ysewijn - één van hen ziet eruit als een hooligan van Club Brugge die zijn stadionverbod op Ibiza heeft uitgezeten, en één van hen als iemand met wie het fijn margaritas sippen moet geweest zijn in het New York van de jaren vijftig. Maar hier presenteren Persoone en Ysewijn zich dus als de milde patisseriepolitie, immer blij met hun baan: wanneer ze een door suikerhondjes bewaakte limoncellocake gepresenteerd krijgen, moeten ze hun enthousiasme niet optrekken uit kunststof.

Aan het eind zat een verrassing: in weerwil van het reglement moest er nog geen deelnemer naar huis. Pas in de volgende aflevering zullen er twee kandidaten afvallen. Kinderpsychologen zaten instemmend te knikken voor hun scherm: met dat handige trucje werd gruwelijke averij aan een kinderziel vermeden. Dat vond ik prima, want in de drie kwartier ervoor was ik ten prooi gevallen aan weekheid, een ernstige spin-off van sentimentaliteit: wat kijk ik graag naar kinderen, naar hun plezier, hun prachtige obessietjes en hun elan van ontdekkingsreizigers. Het leven is goed en zoet wanneer de suikerhondjes de limoncellocake nog niet ondergepist hebben.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234