null Beeld ©Thomas Sweertvaegher
Beeld ©Thomas Sweertvaegher

kijktip'1 jaar gratis'

Kamal Kharmach: ‘Ik ben naar een logopediste gestuurd. Man, die dame heeft haar peren wel gezien met mij’

Net als hijzelf (sorry, we konden ’m echt niet laten liggen) breidt ook het takenpakket van Kamal Kharmach uit: naast eindejaarsconferencier en bedrijfsadviseur zien ze hem bij de VRT nu ook in de rol van quizmaster. ‘1 jaar gratis’, in onschuldiger tijden een kolfje naar de hand van Herman Van Molle en daarna drie seizoenen lang in goeie banen geleid door Thomas Vanderveken, wordt vanaf overmorgen de speeltuin van ‘de boekhouder van Borgerhout’.

Noud Jansen

KAMAL KHARMACH «Ik stond in een theaterzaal in Limburg toen ik zag dat één van de bazen van de VRT me belde. Tiens, dacht ik, willen ze in het kader van die besparingsronde mij nu ook al aan de deur zetten? ‘Ik ga er niet te veel woorden aan vuil maken,’ klonk het toen ik opnam. ‘Zou je ’t zien zitten om ‘1 jaar gratis’ te presenteren?’ Mijn eerste vraag was: ‘Is dat oké voor Thomas Vanderveken?’ – ‘Jaja, ’t is op zijn vraag: zelf heeft hij het te druk.’ Ik heb een paar weken bedenktijd gevraagd, omdat ik niet zeker wist of het wel iets voor mij was. Herman Van Molle, Thomas Vanderveken en dan Kamal? Ik vond het maar een rare stijlbreuk.»

HUMO Hoezo?

KHARMACH «Alleen al mijn taalgebruik is nog niet half zo goed als dat van Thomas, of van Herman Van Molle. Maar daarvoor ben ik dus – echt waar – naar een logopediste gestuurd. Man, die dame heeft haar peren wel gezien met mij (lacht). ‘Je moet op je a letten, Kamal,’ zei ze me de hele tijd, waarop ik: ‘Woroem?’»

HUMO Toen Thomas Vanderveken het van hem overnam, is hij in conclaaf gegaan met Herman Van Molle in hoogsteigen persoon. Wat jij?

KHARMACH «Herman Van Molle heb ik helaas niet mogen ontmoeten, maar ik heb wel met Thomas samengezeten, ergens naast het KMSKA – dat is waar je hem tegenwoordig kunt aantreffen. Als een wijze, oudere broer heeft hij me toen, naast zijn zegen, ook enkele tips gegeven. Vooral over hoe je de kandidaten op hun gemak kunt stellen – vergeet niet: die mensen willen erg veel geld winnen en hebben dus stress. Ze waren gratis, de tips van Thomas bedoel ik, maar ik heb wel moeten trakteren.»

HUMO Eerlijk zeggen: keek je in de tijd van Herman Van Molle al naar ‘1 jaar gratis’?

KHARMACH «Ik zag het weleens voorbijkomen, ja, maar ik zapte altijd weg omdat ik het niet snapte. Naar de versie met Thomas heb ik wel vaak gekeken: al sinds het begin van de hype om oude, zogezegd ‘iconische’ programma’s opnieuw op de buis te brengen, ben ik benieuwd naar hoe de makers het hebben aangepakt om één en ander op te frissen. En ik keek gráág naar de versie met Thomas, al heb ik er zelf wat meer humor en lichtvoetigheid in proberen te brengen. Ik denk wel dat dat me gelukt is – ik krijg er toch complimenten over van de zender.»

HUMO En over je accent?

KHARMACH «Da hemmekik niekske miêr van g’oêrd, meniêr. ’t Moet zijn dat ze geen klachten hebben, zeker?»

Eén jaar gratis
Eén, donderdag 5 januari, 20.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234