null Beeld

tv-tip‘Flikken Maastricht’

Kameleon Marieke Dilles smeedt snode plannen: ‘Ik wil méér spelen dan een stripboekslechterik’

Vincent Van Peer

Op uitgeregende zomeravonden, na eerst rakelings langs een ‘De kotmadam’-heruitzending te zijn gezapt, kan een mens al eens blijven hangen bij ‘Flikken Maastricht’ op Eén, het keurige politiefeuilleton dat week na week bewijst dat de Nederlandse gemeente uit de titel net zo levensgevaarlijk is als New York in de jaren 70. Medeverantwoordelijk: Marieke Dilles, die als Lies Dewulf zelfs zonder krulsnor snode plannen verraadt. In de finale van seizoen 13 treedt ze helemaal op het voorplan.

HUMO De opnames dateren van 2018. Wat weet je er nog van?

MARIEKE DILLES «Ik ben nu al drie jaar met de reeks in de weer, want – spoiler! – de reis van Lies Dewulf is nog maar net begonnen. Van de eerste opnames herinner ik me vooral dat we een bal filmden van het geheime genootschap Virtus et Justitia. Iedereen droeg maskers en lange gewaden, alleen was het sníkheet. Je herkende elkaar vooral aan de geur.»

HUMO Een personage dat zich inlaat met vrouwenhandel en ander onfraais: lukt het om je zomaar in zo’n rol in te leven?

DILLES «Victor Reinier, die niet alleen hoofdpersonage Floris Wolfs speelt maar ook meeschrijft aan de scenario’s en zelfs sommige afleveringen regisseert, heeft mij op de eerste dag haarfijn uitgelegd waar het met mijn personage heen moest. Daarbij vermeldde hij één cruciale inspiratiebron: de Netflix-documentaire ‘Wild Wild Country’, over de Indiase sekteleider Bhagwan Shree Rajneesh en zijn rechterhand Ma Anand Sheela. Zij was een op het eerste gezicht warme, innemende vrouw, maar achter de schermen deed ze wel héél rare dingen. Haar had ik bij mijn vertolking steeds in het achterhoofd.

»Voor mij is Lies iemand die altijd heel weinig liefde heeft gekregen en traumatische dingen heeft meegemaakt. ‘Flikken Maastricht’ heeft een zeker stripboekgehalte, en ik wilde van Lies méér maken dan een stripslechterik. (Denkt na) Ik weet eigenlijk niet of ik daar wel in geslaagd ben.»

HUMO Je doet nu al drie seizoenen mee: in Nederland zijn ze tevreden.

DILLES «De mensen van het castingbureau vonden het vooral intrigerend dat ik er in elke rol anders uitzie. Die kameleontische kwaliteit zochten ze ook in Lies: zij moest in elke context kunnen gedijen.»

HUMO Je speelde mee in ‘Vermist’ en ‘Dossier K’, en had gastrollen in ‘Code 37’, ‘Flikken’ en ‘Witse’. Zit jij ’s avonds aan de lopende band politiereeksen te bekijken?

DILLES «Nee, ik heb alleen ‘The Killing’ gezien (lachje). Wat vind jij eigenlijk van ‘Flikken Maastricht’?»

HUMO Professioneel gemaakt, maar veel meer kan ik er niet over zeggen.

DILLES «Dat snap ik. Ik had de reeks ook nog nooit gezien. Grappig om te ontdekken: in Nederland zijn er wel héél veel diehard ‘Flikken Maastricht’-fans. Dat merk ik op Instagram: ontzettend veel fanaccounts volgen mij daar. Ik had zulke aandacht nog nooit meegemaakt.»

HUMO Kun je daar nog op straat komen?

DILLES «Sinds corona ben ik er niet meer geweest. Maar goed: mensen herkennen mij sowieso niet snel.»

HUMO Die kameleontische kwaliteit?

DILLES «Welja (lacht).»

Flikken Maastricht
Eén, zondag 8 augustus, 20.25

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234