Beeld VRT

tv-tips'Kinderziekenhuis 24/7'

‘Kinderen zijn niet de motor van de corona-epidemie’

Ook voor het tweede seizoen van ‘Kinderziekenhuis 24/7’ hebben de fly on the wall-camera’s van productiehuis 100.000Volts het wel en wee van patiëntjes in het Gentse kinderziekenhuis Prinses Elisabeth geregistreerd. Er zijn evenwel geen mondmaskers of astronautenpakken te bespeuren: de opnames gebeurden in tempore non suspecto.

SABINE VAN DAELE (diensthoofd) «Die lange tijd tussen de opnames en de uitzending komt door de meerdere visiesessies na de montage, waarbij men wilde nagaan of de privacy van de patiënten en hun families niet geschonden werd, of de montage een correct medisch verhaal weergaf en of ook wij tevreden waren – het personeel heeft veel visies bijgewoond. Ik moet zeggen: ook het tweede seizoen is zeer mooi geworden. Ik ben blij dat ik destijds groen licht heb gegeven, ondanks mijn scepsis.»

HUMO Vanwaar die scepsis?

VAN DAELE «Ik heb lang getwijfeld of we wel moesten meedoen, omdat ik vond dat er al genoeg realityprogramma’s zijn. De meeste zijn bovendien vrij voyeuristisch en weinig informatief. Dat we toch met de makers in zee zijn gegaan, had te maken met een ander programma van hun hand, ‘Spoed 24/7’, dat zeer knap en integer is gemaakt.

»Het was onze bedoeling om maar aan één reeks mee te werken, maar men is beleefd komen vragen of er geen tweede in zat. We hebben toegezegd, op voorwaarde dat men meer zou belichten hoeveel paar handen er aan het bed van een chronisch ziek kind nodig zijn: kinder-psychologen, diëtisten, sociaal werkers, pedagogische medewerkers, vrijwilligers, verpleegkundigen, artsen, assistenten... Ze zijn erin geslaagd om ook dat te laten zien. Bovendien zitten er weer erg aangrijpende verhalen in.»

HUMO Zoals?

VAN DAELE «Op mijn afdeling – ik ben kinderlongarts – hadden we een kind met een uiterst zeldzame aangeboren longziekte. De ouders kregen de ernst van de situatie moeilijk aan de grootouders uitgelegd, ook door de complexiteit ervan, waarop er een gesprek is belegd met drie zorgverstrekkers en zeven familieleden. Dat is een intense scène geworden, waarin je goed ziet hoe het begint door te dringen bij die mensen. Die scène toont dat wij als kinderartsen veel meer doen dan een diagnose stellen en een pilletje voorschrijven. Het publiek heeft geen idéé hoeveel tijd en zorg we in ieder kind steken. Vaak zitten we met tien zorgverstrekkers aan tafel om over de behandeling van één kind met een ernstige chronische ziekte te spreken.»

HUMO Is er veel veranderd door corona?

VAN DAELE «Voor de kindergeneeskunde veel minder dan voor de afdelingen voor volwassenen. In maart waren we beducht voor een enorme coronagolf en hebben we isolatiekamers vrijgemaakt en protocollen uitgewerkt, maar die golf is er nooit gekomen. Dat kinderen níét de motor van de corona-epidemie zijn, zoals nu bekend is, zien wij elke dag.»

Kinderziekenhuis 24/7
Eén, maandag 7 december, 20.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234