null Beeld VTM
Beeld VTM

'POPQUIZ"'MATTHIJS VAN NIEUWKERK

‘Klink ik als een oude lul met mijn Dylan-adoratie?’

Vijftien minuten interviewtijd kregen we van de populaire Nederlandse presentator die op VTM zijn Vlaamse tv-debuut maakt. Net voldoende voor een snelle vragenronde, over de eeuwige jeugd van Eddy Merckx en het gevaar van het urinoir.

Els Maes

Over geen enkele andere presentator is bij onze noorderburen de voorbije jaren zoveel inkt gevloeid als over Matthijs van Nieuwkerk. Terwijl het reacties regende over zijn loon (‘te hoog’), zijn haar (‘te slordig’), zijn afscheid (‘te vroeg’), onthield de man zelve zich lekker van alle commentaar.

Een jaar nadat hij zijn spraakmakende talkshow ‘De Wereld Draait Door’ stopzette, komt de oude rot in het vak op VTM een quiz presenteren. Voor dat Vlaamse tv-debuut wilde van Nieuwkerk bij grote uitzondering wel met de pers spreken. Een kwartier, toch. Gelukkig praat hij snel, genoeg voor een snelle vragenronde va»n vijftien vragen in vijftien minuten.

- Bent u bang van journalisten?

MATTHYS VAN NIEUWKERK «Helemaal niet. Ik ben zelf toch ook journalist? Maar tijd is kostbaar. Ik moet straks terug naar Nederland, voor de opname van mijn eigen programma.»

- Hoe heeft Tom Lenaerts u verleid om de door hem bedachte Popquiz te presenteren?

VAN NIEUWKERK «Heel simpel: hij stuurde me een mailtje met het woord ‘popquiz’ en toen was mijn interesse al gewekt. Ik hou van popmuziek en ik hou van spelletjes. In Nederland presenteer ik al bijna twintig jaar lang een heel andere muziekquiz. Ik kende Tom Lenaerts zijn televisiewerk en hij bleek bovendien een leuke man te zijn met een sterk team. Het paste in mijn agenda, waarom niet?»

- Verveelde u zich na het stopzetten van ‘De Wereld Draait Door’?

VAN NIEUWKERK «Absoluut niet. Ik wilde de vrijgekomen tijd besteden aan reizen, lezen, schrijven. Maar dat kan allemaal later nog, een uitstapje naar Vlaanderen leek me gewoon te leuk.»

- Hebt u een privétoilet geëist in de backstage bij VTM?

VAN NIEUWKERK «Nee hoor. Bij ‘De Wereld Draait Door’ wilde ik inderdaad een eigen toilet. Ik heb daar verder alles gekregen wat mijn hartje begeerde, behalve die eigen wc. Terwijl dat als presentator van een dagelijkse talkshow écht een noodzaak is.

»Kijk, na de opnames van zo’n programma moet iedereen dringend plassen én even stoom afblazen. Zo kan het gebeuren dat je aan het urinoir staat naast een politicus waar je net in de uitzending een pittig gesprek mee hebt gevoerd. Dat is te gênant, natuurlijk, voor hen en voor mij.

»Maar ‘Popquiz’ is een spelletje, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Er staan geen levens op het spel, dus ik ga ervan uit dat er na de opnames enkel leuke ontmoetingen plaatsvinden, in de toiletten als het moet.»

- In hun hit ‘België’, zingt de Nederlandse band Het Goede Doel: ‘Ik heb getwijfeld over België, omdat iedereen daar lacht.’ Klopt dat?

VAN NIEUWKERK «Dat kan ik op dit moment ontkennen noch bevestigen. Hier bij Panenka (het productiehuis dat ‘De Popquiz ‘maakt, EM) is iedereen alvast heel aardig.»

- Wie is uw favoriete BV?

VAN NIEUWKERK «In ‘De Wereld Draait Door’ was Peter Vandermeersch één van mijn gedroomde tafelheren. Hij is zeer ruim georiënteerd, kan eloquent meepraten over sport, cultuur, politiek… Charme per strekkende meter. Ik ben erg op hem gesteld geraakt.

»Ik heb natuurlijk nog veel geweldige Vlamingen te gast gehad in ‘De Wereld Draait Door’. Ik zou evengoed Herman Brusselmans kunnen noemen of Tom Lanoye, die op onnavolgbare wijze wat Shakespeare kwam declameren.»

- Hangt Eddy Merckx nog bij u thuis aan de muur?

VAN NIEUWKERK «Ja, héél groot zelfs. Drie op twee meter, schat ik. Larger than life in ieder geval. Het is een schitterende foto van Stephan Vanfleteren die voor mij heel veel symboliseert. Merckx draagt op dat beeld hetzelfde Molteni-shirt dat hij als twintiger droeg. Dat is wat ik in die foto zie: een man die ouder is geworden, maar deep down diezelfde jonge, vitale kerel is gebleven. Die illusie heb ik ook over mijn eigen leven. In mijn hoofd verouder ik niet.»

- De winnaars van ‘Popquiz’ mogen een jaar lang naar alle concerten die ze maar wensen. Wat zou uw droomaffiche zijn?

VAN NIEUWKERK «Als we mogen dromen: Prince. Wanneer alle remmen eindelijk los mogen, Prince zien neerdalen om nog eens helemaal loos te gaan. Dat lijkt me de hemel op aarde.

»En iets realistischer: nog één keertje Bob Dylan, die volgende maand tachtig wordt. Ik volg hem al mijn hele leven als een trouwe hond, zelfs al heeft hij af en toe behoorlijk slechte platen gemaakt.

»Toen Dylan vorig jaar zomaar uit het niets een meesterwerk uitbracht, ben ik meteen gaan zoeken waar hij zou optreden. Dat is hoe ik me het leven na het werkritme van ‘De Wereld Draait Door’ had ingebeeld: dat ik zomaar even naar New York zou kunnen vliegen om een concert bij te wonen. Maar toen was er corona, dus het zit er eventjes niet in.

»Klink ik nu als een oude lul met mijn Dylan-adoratie? In de testopname van ‘Popquiz’ kwam Bob Dylan voor en dan merk ik dat die naam de jongere kandidaten nauwelijks iets zegt. Bob Dylan is niet van alle generaties, merk ik. Misschien dat The Beatles dankzij Paul McCartney vandaag nog een iets jonger publiek vinden, maar uiteindelijk is het allemaal vergankelijk. Zo is het gewoon.»

- Voor u wordt afgeschreven als een oude rocker: welke jonge artiest boeit u?

VAN NIEUWKERK «Heel veel. Maar Kendrick Lamar vind ik de interessantste artiest van dit moment.»

- Welke songtekst kent u helemaal vanbuiten?

VAN NIEUWKERK «Dat zal toch weer Dylan zijn. Die teksten heb ik vroeger als een exegeet bestudeerd. ‘You know something is happening, but you don’t know what it is. Do you, Mr. Jones?’ die zin uit ‘Ballad of a Thin Man’ raakte mij midscheeps als puber. Die ‘Mr. Jones’, dat kon toen mijn vader zijn, of mijn leraar. Dylans teksten waren een belangrijke brok troost en wijsheid voor een adolescent die zich onbegrepen voelde. Ik vond het ook heel bijzonder om te merken dat wijze woorden niet noodzakelijk uit dikke boeken of van grote filosofen moesten komen, maar evengoed van een popmuzikant. Die er zoveel jaar later toch maar mooi de Nobelprijs Literatuur voor kreeg.»

- Bent u stiekem jaloers op Wilfried de Jong die op de Vlaamse openbare omroep het boekenprogramma ‘Brommer op zee’ mag presenteren?

VAN NIEUWKERK «Nee, op een goede vriend kan ik niet jaloers zijn. Ik ben heel benieuwd en zal voor hem supporteren aan de zijlijn. Wilfried en ik hebben samen veel televisie gemaakt, hij is de fantasie zelve, dus het wordt vast heel bijzonder.

»Ik besteedde in ‘De Wereld Draait Door’ veel aandacht aan boeken en heb met ‘Moby Dick’ vier afleveringen lang een boekenprogramma gemaakt. Dat was erg leuk, maar ook best een lastig genre. Rond het woord ‘boekenprogramma’ hangt altijd een vreemde spanning.»

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?

VAN NIEUWKERK «Ik heb drukke weken en kom eventjes niet verder dan het ene boek dat ik wekelijks recenseer voor mijn stukjes in De Volkskrant. Er ligt een hele stapel op me te wachten, ik kijk ernaar uit om aan de nieuwe Kazuo Ishiguro te beginnen.»

- Hoe gaat u naar de opnamestudio in Vilvoorde pendelen als u niet op de snelweg durft te rijden?

VAN NIEUWKERK «Dertig jaar lang durfde ik niet op de snelweg te rijden. Ik had een auto op de boerderij waar ik woon om korte afstanden naar een lunchplek of de tennisclub af te leggen. Maar naar Amsterdam ging ik met de taxi, ik kreeg het doodsbenauwd als ik me in het zware verkeer moest wagen.

»Toen kocht mijn vrouw een SUV en spoorde me aan om daar een keertje mee te rijden. Dat is als een rijdend fort! Na vijftien jaar ‘De Wereld Draait Door’ heb ik me op een SUV getrakteerd en nu durf ik eindelijk overal naartoe te rijden. Ik voel me zo vrij als een vogeltje en kan lekker naar België pendelen in mijn tank zonder dat het angstzweet me uitbreekt. (lacht)

»Ondertussen is mijn auto mijn kantoortje geworden, ik heb mijn mails, Spotify, kan lekker zappen tussen Miles Davis, Beyoncé en podcasts. Die van Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius vind ik erg leuk.»

- Hoe gaat het met Frenkie (Van Nieuwkerks eerste kleinzoon van net geen 6 maanden, EM)?

VAN NIEUWKERK «Bijzonder goed! Mijn lust en mijn leven.»

- Nog op de valreep: vraag 15! In artikels over u duikt vaak het verhaaltje op dat u uw studiegenoot Connie Palmen zo ver kreeg om uw scriptie te schrijven. Is dat waar?

VAN NIEUWKERK «Klopt. Connie schreef in haar eentje onze gezamelijke scriptie! Over Hegel. Cijfer: 9 op 10.»

‘Popquiz’, vanaf donderdag 1 april, 20u40, VTM

(DM

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234