null Beeld

TV-tip'Hou me nog eens vast'

Knuffelen met Lieve Blancquaert: 'Ontsnappen is onmogelijk'

Na twaalf weken Zoom-ellende eindelijk nog eens vrienden en familie in de armen mogen nemen: het heeft emotionele taferelen opgeleverd, die voor het eenmalige 'Hou me nog eens vast' werden gefotografeerd door Lieve Blancquaert. Nope, zolang het irritante modewoord 'huidhonger' niet valt, hoort u ons niet klagen.

LIEVE BLANCQUAERT «De oorspronkelijke titel van het programma was 'Knuffels na corona', maar ik vond het woord 'knuffels' te klef, te pluche-achtig. 'Hou me nog eens vast', dat is tenminste iets dat je hóórt. Mijn moeder - 88 is ze en ze woont nog altijd alleen - zei me dat al sinds het begin van de coronacrisis: 'Toe, Lieve, hou me nog eens vast'. Twee weken voordat het officieel was toegelaten, kon ze het niet meer aan en heeft ze willens en wetens de wet overtreden: ze achtervólgde me echt, dus het was onmogelijk om te ontsnappen. Nu, ik begrijp haar goed genoeg, want ik denk dat veel oude mensen met dezelfde paniekgedachte kampten: wat als ik sterf voordat ik mijn kinderen en kleinkinderen nog eens heb mogen vastnemen?»

HUMO Kwam het idee voor dit programma van jezelf?

BLANCQUAERT «Nee, van een reclamebureau, Happiness: zij belden me een tijdje geleden met de vraag of ik het wilde doen. Ik heb ja gezegd nadat ik diezelfde dag nog een kennis tegen het lijf liep die een maand eerder oma was geworden, maar nog altijd niet in de buurt was mogen komen van haar eerste kleinkind. Toen besefte ik pas echt goed: het moment waarop je degenen die je het meest gemist hebt opnieuw mag vastpakken, dat is iets historisch. Niet verwonderlijk dus dat ik héél veel reacties heb gekregen op de oproep die ik heb gedaan via de site en de socialemediakanalen van Eén. En het viel op dat vrijwel alle mensen die reageerden, zich zeer strikt aan de coronaregels hadden gehouden, en dus ook zeer goed de waarde konden inschatten van die eerste omhelzing na de quarantaine. Ze waren niet altijd zo gebrand om op tv te komen: ze wilden vooral een herinnering overhouden aan dat ene, intense moment - de foto krijgen ze achteraf uiteraard opgestuurd.»

HUMO Welk van de verhalen die je te horen hebt gekregen, is het langst blijven hangen?

BLANCQUAERT «Het verhaal van vier zussen wier oma aan corona was overleden in een woonzorgcentrum. Ze hadden altijd een heel nauwe band met haar gehad, maar mochten er niet bij zijn op het moment dat ze stervende was. Die wetenschap, dat hun oma alleen is moeten sterven, is voor hen bijna onverteerbaar. En daarna, op de begrafenis, hebben ze hun moeder niet mogen vasthouden om haar te troosten. Ik vraag me af wat dat met die moeder moet hebben gedaan: je houdt aan zoiets toch een trauma over? Enfin, de omhelzing tussen die vier zussen was des te mooier, net zoals alle omhelzingen die ik heb mogen vastleggen werkelijk prachtig waren. Het was me zelden eerder gebeurd dat ik dagenlang met een glimlach van oor tot oor heb rondgelopen.»

Hou me nog eens vast Eén, zondag 21 juni, 20.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234