James Cooke en Dimitri. Beeld VIER
James Cooke en Dimitri.Beeld VIER

Televisie★★★☆☆

‘Leef!’ op Play4 had nog ietsje minder mogen inzoomen op de tranen van een stervende

James Cooke, bekend van zijn kokhalsgeluiden en double entendres over de herenliefde, gaat in ‘Leef!’ enkele dagen op pad met een Vlaamse man of vrouw die ongeneeslijk ziek is. Dat klinkt een beetje als ‘Jean-Marie Dedecker krijgt aan de universiteit van Cambridge een leerstoel Nuanceren voor Gevorderden’, maar het Play4-programma bleef bij de start grotendeels aan de juiste kant van de grens tussen goede en slechte smaak.

Stefaan Werbrouck

De eerste Vlaming die met een terminale aandoening en James Cooke te kampen had, was Dimitri, een 39-jarige vader van twee uit het West-Vlaamse Poelkapelle. Zes jaar geleden was de dood, voor de gelegenheid vermomd als acute lymfatische leukemie, bij hem en zijn gezin komen aankloppen, en na een lange strijd tegen de ziekte, zijn veranderende en opzwellende lichaam en donkere gedachten die des avonds komen, had de man het gehad. Dimitri was niet langer bang om te sterven, vertelde hij bij de start van ‘Leef!’ aan James, hij verlangde er sinds een jaar of twee naar, en als de dag van zijn zelfgekozen einde was aangebroken, zou dat voor hem een opluchting betekenen.

Voor het zover was, moest er, met de gebiedende wijs uit de titel in het achterhoofd, eerst nog even geleefd worden. Samen met James, die zijn mobilhome voor de gezinswoning had geparkeerd, trok Dimitri naar de mensen die het meeste voor hem hadden betekend: zijn vrouw en kinderen, zijn ouders en zus, zijn vroegere collega’s, zijn beste vrienden met wie hij een passie voor snelle wagens deelde en die tot ontzetting van James ook allemaal het geluid van een ronkende motor verkozen boven goeie seks. De apotheose voor het onafwendbare einde – Dimitri overleed afgelopen zomer – vond plaats op een racecircuit, waar de man zijn oude droom om ooit een co-piloot te zijn mocht beleven aan de zijde van rallykampioen Freddy Loix. ‘Leef!’ werd zo een ontroerend portret van een gewone man met gewone pleziertjes die getroffen was door een buitengewoon onrechtvaardig lot, en die in de laatste maanden van zijn leven vooral leed onder de schuldgevoelens tegenover iedereen die hij achter zou laten. ‘Hij was een goede echtgenoot, papa en vriend,’ zo vatte James het voor de slechte verstaander nog eens samen op de commentaarstem.

De tv-maker liet, behalve wanneer je hem om onduidelijke redenen ’s ochtends zijn tanden zag poetsen of worstelen met het raampje van de mobilhome, netjes de aandacht zoveel mogelijk naar Dimitri gaan, maar toch had het soms allemaal wat minder opdringerig gekund. Nadat ze bij Dimitri’s rallyvrienden langs waren geweest, kreeg de man het moeilijk omdat hij bang was dat hij zijn maten voor het laatst had gezien. James gaf hem de raad terug te gaan en hen ‘nog eens goed vast te pakken’, een advies dat oprechter was overgekomen als de camera daarna niet gretig had ingezoomd op de tranen van Dimitri en de anderen. En toen James het koppel in hun woonkamer liet dansen op hun lievelingsliedje – ‘I Would Stay’ van Krezip – terwijl hij zelf van op een halve meter toekeek, zag je in zijn ogen naast de opkomende tranen vooral het besef blinken dat dit ‘Goede Televisie’ was. Maar net op de momenten waar je de hand van de makers minder voelde, zoals tijdens een dansfeestje met het gezin waar Dimitri vol enthousiasme de lichtschakelaar bediende, kon ‘Leef!’ het meest ontroeren en kwam de boodschap van het programma het best over: dat er ook op plaatsen waar tomeloos verdriet heerst nog altijd gelachen kan en moet worden.

Voor de rest heeft ‘Leef!’ mij nog meer laten uitkijken naar het tweede seizoen van ‘Taboe’.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234