null Beeld

tv-tips'Kinderwens'

Leen Dendievel: ‘Een kind kost geld, het is slecht voor het klimaat en het kan nog een crimineel worden ook’

Noud Jansen

Actrice Leen Dendievel (36) en haar man, de zanger Udo (43), zijn bewust kinderloos, een beslissing die vooral Leen al jaren op weinig begripvolle reacties komt te staan. Uit die frustratie is ‘Kinderwens’ ontstaan, een driedelige Eén-reeks waarin ze praat met mensen mét en mensen zonder kinderwens.

LEEN DENDIEVEL «Anderhalf jaar geleden, op één van mijn zeldzame vrije dagen, werd ik om negen uur 's ochtends wakker gebeld door mijn jongste broer. ‘Hoe?!’ riep hij uit. ‘Jij ligt nog in je bed te stinken, of wat? Ik ben al sinds zes uur wakker, hoor!’ Na afloop van het gesprek zei ik tegen mijn man: ‘Die denkt echt dat wij een luilekkerleven leiden, omdat we geen kinderen hebben.’ Maar onze dagen zitten vól. Waarom, vroeg ik mezelf voor de zoveelste keer in mijn leven af, willen mensen per se kinderen, om dan te klagen dat ze zo weinig tijd voor zichzelf overhouden? Toen is het idee beginnen te rijpen om er een tv-programma over te maken. Ik heb mijn idee gepitcht bij de VRT, en daar waren ze er meteen voor gewonnen. Het onderwerp is alomtegenwoordig, hè?»

HUMO Vooral omdat er almaar meer koppels zijn die geen kinderen kunnen krijgen.

DENDIEVEL «Ja, en zulke mensen komen ook aan bod in het programma - álle aspecten van een kinderwens of geen kinderwens worden aangehaald. Want net zoals er in Vlaanderen een taboe rust op bewust geen kinderen willen, is er ook één op geen kinderen kúnnen krijgen. De kinderloze Isabelle, die onlangs in de Humo-reeks ‘De staat van ons zaad’ aan het woord kwam, vertelde me dat ze zelfs aan haar naaste familie nooit heeft durven toe te geven dat ze naar het ziekenhuis ging voor een hormonenbehandeling of voor ivf. Nog zo'n taboe: kinderen willen en ze krijgen, en dan tot de vaststelling komen dat het niet is wat je had verwacht. Nog een geluk dat mensen als Véronique Leysen, Siska Schoeters en Dina Tersago al eens in de pers laten vallen dat kinderen opvoeden niet altijd zo simpel is, en dat je lichaam er echt anders uitziet na een bevalling. Ik ken zelfs mensen die zeggen: ‘Had ik het geweten, ik had er geen willen hebben.’ Ik hoop dat ik ook voor hen meer begrip kan kweken.»

HUMO Is je eigen standpunt erdoor veranderd?

DENDIEVEL «Nee. Als mensen me vragen waarom ik geen kinderen wil, denk ik altijd: waarom wél? Wat is, al bij al, de zin van een kind? Het kost geld, het is slecht voor het klimaat, en je weet nooit of het psychische of lichamelijke problemen zal hebben - wie weet wordt het een crimineel.

»Dat zou wat zijn, hè, dat ik nu zou zeggen: ‘Udo en ik hebben sinds dit programma onze mening herzien. En - tadáá! - ik ben zwanger.’ Niet dus.»

Kinderwens
Eén, dinsdag 7 april, 20.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234