null Beeld NIKO TAVERNISE/NETFLIX
Beeld NIKO TAVERNISE/NETFLIX

Filmtip'Don't Look up'

Leonardo DiCaprio schudt u samen met dé sterrencast van het jaar wakker in ‘Don’t Look Up’: ‘Ik heb jaren op deze film gewacht’

Twee astronomen (Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence) ontdekken een komeet die over zes maanden de aarde zal verwoesten, maar dat zorgt in de nieuwe Netflix-blockbuster ‘Don’t Look Up’ niet meteen voor grote paniek. Integendeel: niemand wil het rampzalige nieuws namelijk onder ogen zien. Van DiCaprio mag je in deze comedy gerust een satire op de huidige staat van de wereld zien.

Redactie

LEONARDO DICAPRIO «Jennifer en ik spelen twee ontstemde wetenschappers die het einde van de mensheid tot op de minuut kunnen voorspellen maar niemand vinden die naar hen wil luisteren. De president vreest voor haar populariteit, journalisten schrijven liever over popsterren, en zakenmannen hopen de ruimtesteen te ontginnen. Volgens een poll ontkent 23 procent van de Amerikanen zelfs het bestaan van de naderende komeet. Ik heb jaren op deze film gewacht.»

- Hoezo?

DICAPRIO «Ik probeer de mensheid al lang wakker te schudden over klimaatveranderingen. Ik hoopte dat het met mijn docu ‘Before the Flood’ ging lukken, maar we gaan de opwarming van de aarde nog steeds te weinig tegen. Mijn personage, professor Mindy, deed me denken aan alle klimatologen wier waarschuwingen en voorspellingen gewoonlijk op de laatste pagina van de krant belanden. Jennifer speelt een Greta Thunberg-figuur: een gedreven activiste die zegt waar het op staat, maar al snel als een schreeuwende vrouw opzij wordt geschoven. We raken tegenwoordig veel te gemakkelijk afgeleid van de waarheid.»

– Hoe verklaar je het struisvogelgedrag van de mens?

DICAPRIO «Ik geloof dat we moeite hebben met slecht nieuws verwerken. In plaats van een crisis aan te pakken, stellen we ze liever in vraag. Onze film vertrok van het klimaat, maar resoneert des te meer tijdens de pandemie. Het was beklijvend om te zien dat Anthony Fauci (Amerikaanse viroloog, red.) exact dezelfde strijd vocht als mijn personage, waarbij hij tegen de onwetendheid en onwil van velen moest opboksen.»

– ‘Don’t Look Up’ heeft een sterrencast, met Meryl Streep, Timothée Chalamet, Jonah Hill, Cate Blanchett en Ariana Grande. Wie maakte de grootste indruk?

DICAPRIO «Meryl Streep is één van de weinige acteurs in Hollywood die een film eigenhandig kan optillen. Het was 25 jaar geleden dat ik met haar ‘Marvin’s Room’ heb ingeblikt: ik speelde toen haar pyromane zoon, ik was nog een tiener. Als Meryl in de buurt is, zet iedereen zijn beste beentje voor, in de hoop haar niveau te halen.»

– Wie viel het vaakst uit zijn of haar rol?

DICAPRIO «Iedereen in een scène met Jonah Hill, hier zoon en raadgever van de president. Ik weet al sinds zijn fameuze passage als Donnie Azoff in ‘The Wolf of Wall Street’ dat hij een meester is in improvisatie. Laat dat net zijn wat regisseur Adam McKay (‘The Big Short’, ‘Vice’) aanmoedigt. Ik heb zelden zoveel vrijheid gekend op de set: alles mocht, zolang we trouw bleven aan de personages en de plot. En met Jonah leidde dat gegarandeerd tot de slappe lach.»

– Wat zou jij doen als de aardbol op ontploffen stond?

DICAPRIO «Wat mijn personage uiteindelijk doet: geliefden opzoeken en het gruwelijke noodlot negeren. Ik wil verder niets over het einde verklappen, behalve: ik vond het nodig, een wake-upcall. Zonder dat einde had ik deze film niet gemaakt.»

Don’t look up: Vanaf 24 december op Netflix

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234