Eva raakte na haar abortus in een depressie. ‘Voor iedereen om je heen is het klaar, maar voor jou als vrouw begint het dan pas.’ Beeld Marco Okhuizen
Eva raakte na haar abortus in een depressie. ‘Voor iedereen om je heen is het klaar, maar voor jou als vrouw begint het dan pas.’Beeld Marco Okhuizen

documentaire'overtijd'

Leven na een abortus: ‘Het verdriet gaat nooit helemaal weg’

De documentaire ‘Overtijd’ schetst de worsteling, maar ook de twijfel en het schuldgevoel van jonge vrouwen voor en na hun abortus. Regisseur Tessa Louise Pope en hoofdpersoon Eva over hoe je die keuze verwerkt.

- Waarom moest deze documentaire er komen?

TESSA «In Nederland kiezen jaarlijks ruim 30.000 vrouwen om uiteenlopende redenen voor een abortus. Die durven er niet over te praten, er heerst nog altijd een taboe op het afbreken van een zwangerschap. Ik heb zelf negen jaar geleden, op mijn 23ste, een abortus gehad. Ik heb vooral het emotionele herstel daarvan enorm onderschat. Het is belangrijk om het onderwerp abortus normaal bespreekbaar te maken.»

- Wat maakte jullie zwangerschap destijds ongewenst?

TESSA «Ik was er simpelweg niet klaar voor om een kindje groot te brengen. Alle omstandigheden in mijn leven waren niet ingericht op de komst van een kind.»

EVA «Ik heb PCOS, een hormonale afwijking waardoor ik heel moeilijk zwanger kan worden, en slikte de pil. Toch raakte ik tien jaar terug tot mijn verbazing in verwachting. Ik vind dat een kind het recht heeft om op te groeien in een stabiele en veilige omgeving. Die kon ik op dat moment absoluut niet bieden.»

- Voor een abortus krijg je vijf dagen wettelijk verplichte bedenktijd. Wat gebeurt er in die dagen met je?

TESSA «Er vond een hevige strijd in mezelf plaats, maar ook een soort berusting. Tegen mezelf en tegen het vruchtje heb ik hardop gezegd: ‘Het spijt me, maar het kan gewoon nog niet.’ Ik heb achteraf ook een brief en een gedicht aan mezelf en het vruchtje geschreven. Ik denk dat het opschrijven van je gevoelens heel verhelderend werkt. Dat helpt en verlicht.’»

Icoon van embryo in de handen van dokter Beeld Shutterstock
Icoon van embryo in de handen van dokterBeeld Shutterstock

- Is er iets wat je in het hele proces achteraf gezien beter wel of niet had moeten doen?

TESSA «Essentieel is het bespreekbaar maken van al je gevoelens, van al die tegenstrijdige gedachten, het verdriet en de frustratie of boosheid met de mensen die belangrijk voor je zijn. Ik denk dat je het verdriet nooit helemaal kwijtraakt, dat het iets is wat je voor altijd met je meedraagt. En ik heb geleerd dat abortus niet iets is wat in de doofpot moet en waarvoor je je moet schamen.»

EVA «Met een abortus bewandel je als vrouw een eenzame weg. Het is heel prettig als je je gehoord voelt en weet dat je niet de enige bent. Laten we als vrouwen iets meer steun bij elkaar zoeken als het over dit onderwerp gaat.»

De documentaire Overtijd is vanavond om 21.00 uur te zien op NPO 3.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234