tv-tip'Tussen Eupen en Oostende'

Lidewij Nuitten gaat per spoor: 'Maar volgende keer graag zónder mondmasker'

Wie vorige maand zijn mondmasker aanspande en een trein nam op de lijn Eupen-Oostende (of Oostende-Eupen, for that matter), maakte veel kans om Lidewij Nuitten te treffen. Nuitten, al sinds 2013 een vaste 'Iedereen beroemd'-waarde, was er op zoek naar goeie gesprekken voor een eenmalige special van wat zonder coronacrisis een hele reeks zou zijn geworden.

LIDEWIJ NUITTEN «Ik ben ooit op de VRT binnengehaald door regisseur Leentje Lybaert, en al sinds die dag koesteren we het plan om eens iets samen te doen. Onze kans kwam toen Leentje een humaninterestreeks wilde maken over de langste spoorlijn van België, die tussen Eupen en Oostende. Een boeiende arena, want het is in twee betekenissen een dwarsdoorsnede van het land: letterlijk omdat het een spoorlijn is die België doormidden snijdt, figuurlijk omdat je er een heel divers publiek treft. De bedoeling was dat ik gesprekken zou aanknopen met passagiers en personeel, en zo een beeld zou krijgen van wat er leeft in de maatschappij: heel tof om te doen natuurlijk, en we hadden ook al een succesvolle test gedraaid toen door de coronacrisis alles in het water viel. We hebben dan maar beslist om van de nood een deugd te maken, en aan de hand van die spoorlijn te gaan onderzoeken hoe de samenleving stilaan weer tot leven komt sinds de versoepeling van de lockdown.»

HUMO Wanneer zijn jullie met de opnames begonnen?

NUITTEN «Op 4 mei, de dag dat de bedrijven weer opengingen. En daarna hebben we op verschillende dagen doorheen de maand mei gedraaid. Zeker in het begin zat er amper volk in de trein, maar ik heb toch het gevoel dat we tijdens de draaiperiode bijna elk type mens zijn tegengekomen: armen, rijken, Belgen, niet-Belgen, transmigranten die naar Engeland wilden... Zwartrijders ook, want sinds corona mogen de treinbegeleiders niet meer controleren. Het logische gevolg is dat er vrij massaal zwartgereden wordt.

»Met al die mensen heb ik het gehad over hoe ze de quarantaine beleefd hadden, of ze eenzaam waren geweest, hoe ze het vonden om opnieuw de trein te kunnen nemen, of ze bang waren om het virus te krijgen, hoe ze naar de toekomst keken. Wat me opviel, was dat de meesten openhartiger waren dan vóór corona, minder gehecht aan hun privacy ook. Alsof we, net doordat we meer afstand van elkaar moeten nemen, juist dichter bij elkaar zijn gekomen. Iedereen leek blij om eindelijk nog eens een écht gesprek te kunnen voeren: dat is het programma zeker ten goede gekomen.»

HUMO Gaan we al die mensen wel kunnen verstaan, met die mondmaskers op?

NUITTEN «Dat valt heel goed mee, al was acht uur per dag zo'n masker dragen het minst plezierige aspect aan 'Tussen Eupen en Oostende'. Mocht er nog een vervolg komen, dan graag zónder.» (nj)

‘Tussen Eupen en Oostende’, Eén, dinsdag 23 juni, 20.50

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234