null Beeld  vrt
Beeld vrt

kijktip'Iedereen beroemd'

Liefde is... zonder angst met je partner over straat kunnen lopen: ‘Ik haat het Iraanse regime’

Mochten niet ontbreken in de best of van ‘Iedereen beroemd’: Parissa Heydari en haar man Mujtaba, die in 2017 Iran ontvluchtten en eerder dit jaar hun verhaal deelden in de rubriek ‘Liefde is’. Sinds die uitzending is er veel gebeurd in Iran, maar ook in hun dagelijkse leven: Parissa werkt als vrij-willig tolk voor Iraniërs, Mujtaba is logistiek medewerker in een supermarkt. En ze gaan opnieuw trouwen: zaterdag geven ze elkaar hun jawoord, voor de Belgische wet dit keer.

Evelien Roels

HUMO Wordt het een groot feest?

PARISSA HEYDARI «Nee. We hebben hier geen familie, en door de situatie in Iran is het voor onze familie en vrienden daar bijna onmogelijk om hierheen te komen. De overheid laat niemand het land in of uit, tenzij om zeer dringende redenen. Of je moet veel geld hebben, dat helpt ook.

»Ons huwelijk lag al maanden vast, al van vóór het conflict losbarstte. Anders hadden we het wellicht uitgesteld.»

HUMO Volg je de situatie in Iran?

HEYDARI «Op de voet. Het is verschrikkelijk. Ik lig ervan wakker, ik kan me moeilijk concentreren. Had ik mijn kinderen niet bij me gehad, dan zonk ik weg in verdriet. Als ik lees hoe een 10-jarige jongen wordt doodgeschoten terwijl hij bij zijn ouders in de auto zit… Ik ben zelf mama, ik kan me niet voorstellen hoe die vrouw zich moet gevoeld hebben toen ze het lichaam van haar kind uit de auto haalde.»

HUMO Zijn je familie en vrienden veilig?

HEYDARI «De zoon van mijn zus is gearresteerd, ze hebben hem tien dagen vastgehouden. Ze lieten hem gaan met een hoge boete. Hij ziet daarvan af, hij moet nog steeds medicatie nemen om in slaap te raken. Mijn zus is doodsbang dat ze hem opnieuw zullen oppakken.

»De zedenpolitie gaat driest te werk. Toen wij nog in Iran woonden, liepen Mujtaba en ik een keer gearmd op straat. De politie hield ons tegen en vroeg naar de aard van onze relatie: als je niet getrouwd bent, is het illegaal om zo te lopen. Ons huwelijk was niet officieel erkend en Mujtaba moest vluchten: ze hadden hem met zekerheid of in de gevangenis gegooid of teruggestuurd naar Afghanistan, waar zijn familie vandaan komt. Ik werd bruutweg meegenomen naar het politiekantoor voor ondervraging. Gewoon omdat we naast elkaar op straat liepen!»

HUMO Hoop je ooit terug te gaan?

HEYDARI «Ik haat het regime, niet het land en de inwoners. Maar definitief terug gaan we nooit meer, onze jongste zoon was pas 4 toen we in België kwamen wonen, hij is hier thuis. Ik droom er wel van om voor een korte periode terug te keren, om er met Mujtaba over straat te kunnen lopen zonder bang te moeten zijn. Ik hoop dat de jongeren de strijd snel winnen. Ik bid voor mijn landgenoten.»

‘Iedereen beroemd’
Eén, woensdag 7 december, 19.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234