tv-tips'Emily in Paris'
Lily Collins (31), dochter van Phil Collins over het verguisde ‘Emily in Paris’: ‘Hondenpoep, overspel en een kapotte verwarming’
Lees hier de 0-sterren recensie van (sw)
‘Emily in Paris’, dé Netflixhit van de afgelopen weken, beroert de geesten. De komische serie over een Amerikaanse marketingassistente die naar Parijs verhuist, kreeg in Frankrijk tonnen kritiek wegens de vele clichés over de Fransen en ook de meeste critici lachen groen. Tegelijk blijkt de reeks voor veel mensen zo'n verslavende guilty pleasure dat ze die - soms met gekrulde tenen uit plaats-vervangende schaamte - in één keer uitkijken. Over één ding zijn fans en haters het echter eens: Lily Collins (31), dochter van drummer en zanger Phil Collins, schittert als Emily Cooper, de instagrammende jongedame die ondanks het feit dat ze in haar appartementje slechts één kast heeft toch elke dag met een nieuwe kleurige outfit kan uitpakken.
LILY COLLINS «Oké, Emily lijkt irritant: ze is overdreven optimistisch, luid, een beetje naïef... eigenlijk is ze gewoon vermoeiend (lacht). Maar wat mij voor haar innam, is dat ze niet doet alsof ze perfect is. Ze erkent haar fouten en noemt zichzelf ‘a basic bitch’, of ‘une ringarde’, zoals de Fransen zeggen. Ze weet dat ze zonder enige kennis van de taal naar Parijs komt, maar ze probeert haar weg te zoeken. Die oprechtheid zorgt er uiteindelijk ook voor dat haar Franse collega's Emily beginnen te waarderen.»
- De echte Fransen zijn dan weer niet te spreken over de vele clichés over Frankrijk, een land waar iedereen vreemdgaat, mensen zo weinig mogelijk werken en honden vrijuit op de stoep mogen schijten.
COLLINS «Het uitgangspunt van de reeks is hoe Emily als Amerikaanse het leven in Parijs en Frankrijk ervaart, en hoe bevreemdend het kan zijn om in een ander land met een andere cultuur te gaan wonen. Veel dingen die haar opvallen zullen volgens de Fransen clichés zijn, maar zijn in feite gebaseerd op wat vrienden van Darren (Star, de bedenker van de reeks, red.) hebben meegemaakt in Frankrijk. En tijdens de opnames in Parijs herkende ik veel van hun ervaringen: in mijn appartement ging de verwarming stuk, ik vergiste me altijd weer van verdieping, ik moest op straat uitkijken om niet in hondenpoep te lopen... Vooraf dacht ik: ‘Geweldig, filmen in Parijs, ik kan me vier maanden lang een Europeaan voelen!’ Maar eigenlijk heb ik me nooit meer Amerikaans gevoeld dan toen (lacht).»
- Je vader stond onlangs ook weer in de belangstelling, dankzij het virale filmpje waarin twee zwarte tieners voor het eerst zijn wereldhit ‘In the Air Tonight’, met de befaamde drumbreak, hoorden. Wat vond hij daarvan?
COLLINS «Hij vond het hilarisch (lacht). Dat filmpje is ongelooflijk hard ontploft, ‘In the Air Tonight’ stond plotseling zelfs weer op één in de streaminglijsten. De kracht van sociale media: Emily zou onder de indruk zijn.»
Emily in Paris
Nu te zien op Netflix