null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tips'De wonderjaren'

Linde Merckpoel: ‘Kom, we maken een wormencircus’

Toen een zwangere Linde Merckpoel een halfjaar geleden waagde te ontkennen dat ze op een roze wolk zat, kreeg ze met een lawine aan verontwaardigde reacties af te rekenen: waar haalde ze het gore lef vandaan om te klagen terwijl zoveel vrouwen geen kinderen kunnen krijgen? Komende woensdag, terwijl papa Jef op Cleo past, is ze te gast in het opvoedkundige magazine ‘De wonderjaren’, waar ze ongetwijfeld ook op déze vraag zal mogen antwoorden:

Noud Jansen

HUMO Hoe gaat het nu met je?

LINDE MERCKPOEL «Goed. Je belt me op mijn eerste officiële werkdag sinds de bevalling in december: ik heb Cleo vanmorgen dus voor haar eerste volledige dag naar de crèche gebracht. Een goed moment voor ons allebei: zij was klaar voor een nieuw avontuur – als moeder wéét je dat gewoon – en ik was klaar om weer te gaan werken. Al zit ik met een licht schuldgevoel omdat ik in maart al zo’n beetje op gang aan het komen was, en haar dus niet altijd de volle aandacht gaf. Maar ik heb het nu eenmaal nodig om me naast een goeie moeder ook een goeie professional te voelen.»

HUMO In september vroeg je je in een Humo-interview af of je borstvoeding zou geven. En?

MERCKPOEL «Ik heb na lang nadenken besloten om er niet aan te beginnen. Borstvoeding is naar verluidt het beste voor je kind, maar het is niets voor mij en ik zag te veel op tegen de stress. Een rustige moeder is goud waard, vind ik. Ik heb er ook nog geen seconde spijt van gehad: Cleo is gelukkig, en ik heb het gevoel dat ik de zaken meer onder controle heb. Wat ik ook mooi vind, is dat ik het kan delen met mijn lief. Want ook hij kan de fles geven, én ’s nachts opstaan (lacht).»

HUMO Het gaat dan toch beter met je dan je gevreesd had?

MERCKPOEL «Ja. Al geef ik graag toe dat ik me vaak verward voelde toen ik zwanger was. Volgens de Amerikaanse therapeute Alexandra Sacks is een eerste zwangerschap te vergelijken met de adolescentie: in je puberteit verandert je lichaam, doen hormonen dingen met je die je niet begrijpt, en evolueer je naar een leven waarin er nieuwe dingen van je verwacht worden. Een zwangerschap is wat dat betreft hetzelfde, en dat kan beangstigend zijn.»

HUMO Bestaat de kans dat Jef en jij niettemin voor een tweede kind zullen gaan?

MERCKPOEL «O, sowieso. Net zoals ik dat zelf heb gehad met mijn broer Lander, wens ik ook mijn kind een partner in crime toe, een maatje, iemand om je samen mee te vervelen en samen plannen te bedenken. ‘Kom, we steken een riek in de grond op zoek naar regenwormen. Dan maken we een wormencircus!’ Wie wil zijn kind dat nu ontzeggen? (lacht)»

De wonderjaren
Eén, woensdag 14 april, 20.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234