Linkeroever film Beeld RV
Linkeroever filmBeeld RV

televisie★★★½☆

‘Linkeroever’: ‘Een shot pure jongensachtige branie, opwinding en allure. Rock-'n-roll!’

Voor 'Linkeroever' lieten we de popcorn staan, hielden we de adem in en gingen we rechtop zitten. De crew list leest immers als een staalkaart van Vlaams aanstormend toptalent: Pieter Van Hees tekende voor het scenario en de regie, Nico Leunen voor de montage, en ook de van 'Small Gods' gekende KarakatsaBros leenden een handje: Dimitri Karakatsanis schreef mee aan het verhaal en broer Nicolas stond achter de camera.

Erik Stockman

En dan is er de indrukwekkende cast: behalve Matthias Schoenaerts, Sien Eggers, Manou Kersting, Peter Van den Eede en Frank Vercruyssen droegen ook Mauro Pawlowski en Teun Verbruggen (in de rol van 'Live Band') een steentje bij. En vlam! - dit imposante A-Team maakt de hooggespannen verwachtingen helemaal waar: 'Linkeroever' is een thriller waar de durf en de flair als fonkelende vuurregens van afspatten, een film ook die de tot nu toe veel te braaf voortkabbelende 'Faits divers'-reeks eindelijk eens injecteert met een shot pure jongensachtige branie, opwinding en allure. Rock-'n-roll!

Van meet af aan pakt 'Linkeroever' je als een gloeiend heet grijpijzer bij het rechtopstaande nekvel. De Lynchiaanse openingsbeelden, met die mysterieuze blondine in de vuurrode jurk die zich laat opslokken door de inktzwarte duisternis, zijn tegelijk oogstrelend mooi en zwaar onheilspellend, en je voelt meteen: dit wordt níét het zoveelste kleurloze Vlaamse televisiefilmpje, dit is cinema. Na die geheimzinnige ouverture maken we kennis met Marie, een jonge atlete (mooie vertolking van nieuwkomer Eline Kuppens) die een blessure oploopt, mentaal helemaal in mekaar stort, en troost vindt in de armen van de magnetische autoverkoper Bobby (Matthias Schoenaerts speelt zijn mystery quality overvloedig uit). Maar boven de woontoren waar het passionele paar gaat samenwonen trekken zich snel donkere wolken samen: Marie ontdekt dat de vorige bewoonster van het appartement spoorloos is verdwenen, in de gangen waren bizarre figuren rond, in de kelder ligt een raar zwart gat te broebelen, en de grond waarop het flatgebouw werd opgetrokken blijkt een nogal merkwaardige voorgeschiedenis te hebben (eerlijk gezegd: wij hebben altijd geweten dat er iets niet pluis was op de Antwerpse linkeroever).

Hoewel ingeblikt in de Scheldestreek, ademt 'Linkeroever' in vele opzichten een onvlaamse klasse uit. De makers hebben overduidelijk met volle teugen het oeuvre van David Lynch (de fraaie look, de dreigende soundscapes, de beklemmende atmosfeer) en de recente golf Japanse griezelfilms zitten opslorpen, maar Van Hees, wonderen verrichtend met het hem ter beschikking gestelde microbudget (op het eind zit een wel héél speciaal effect!), fuseert die invloeden vakkundig tot een behoorlijk eigenzinnig werkstuk (in de fosforische schuilhoeken van deze occulte thriller ligt namelijk nog een andere film verborgen: een ontroerend portret van een verward meisje). Ja, je kunt de cineast verwijten dat hij naar het einde toe íéts te nadrukkelijk met allerhande topzware metaforen en symbolen begint te zwaaien, maar toch: wij vonden de ontknoping op een vreemde manier erg aangrijpend. Rep u dus naar de zaal, en laat u opslokken door 'Linkeroever'.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234