Veel Tamtam - show - 2020 - BEL - S01E03 -  Lize Feryn, Gers Pardoel Beeld VTM
Veel Tamtam - show - 2020 - BEL - S01E03 - Lize Feryn, Gers PardoelBeeld VTM

TV-TIPVeel tamtam

Lize Feryn: 'Skeer? Dat klinkt als volledig mullepaté'

VTM heeft 'Veel tamtam' gemaakt: dat treft, kunnen wij het op een sobere aankondiging houden. 'Veel tamtam' is met name een nieuwe BV-panelquiz over taalgebruik in WhatsApp-tijden. Hij wordt voorgezeten door Jonas Van Geel, maar onder de teamkapiteins - in tv-taal: team captains - herkent u Jan Mulder, Wouter Deprez, Herman Brusselmans, Barbara Sarafian én Lize Feryn: als we de regels van de interpunctie trouw zijn, dan volgt achter haar naam steevast een uitroepteken. Zo dus!

Vincent Van Peer

HUMO 't Moet gezegd: fraai gezelschap.

LIZE FERYN «Ik ben heel blij dat ik erbij mag horen. Vier kleppers, en ik: lol!

» 'Veel tamtam' is een gezellige taalquiz over wat je met de Nederlandse taal allemaal kunt. Het gaat van Oudnederlands over dialecten tot emoji's.»

HUMO Hoe is het gesteld met jouw Oudnederlands?

FERYN «Pover. Maar zo heeft iedereen sterktes en zwaktes, hè. Toen Jan Mulder aan de hand van reeksen emoji's telkens een zegswijze of film moest raden, keek hij alsof hij nog nooit zo'n geel gezichtje gezien had (lacht).»

HUMO Ik heb je daarnet betrapt op een 'lol'. Gebeurt dat wel vaker?

FERYN «Dat is een stopwoordje van mij. Het betekent natuurlijk 'laughing out loud', en dat is dwaas om te zeggen, maar goed, zo'n dingen gaan een eigen leven leiden. En ik vind het wel droog klinken.

» 'OMG' is ook in mijn woordenschat binnengeslopen. En in die van mijn vader, al beperkt hij zich tot de West-Vlaamse oudemannenvariant: o em hee (lacht). Na een onnozele opmerking zegt hij soms: 'Je bent weer naar mij aan 't kijken met uw o em hee-gezicht.' Waarmee hij bedoelt dat ik met mijn ogen draai.»

null Beeld

HUMO Weleens 'Ok, boomer' gezegd?

FERYN «Dat niet. Ik heb die uitdrukking zelfs moeten opzoeken. Misschien ben ik al wel te oud om het allemaal te volgen.»

HUMO Zal ik je kennis testen? Ik heb hier drie hippe woordjes die duiding behoeven.

FERYN «Shoot!»

HUMO Skeer.

FERYN «Is dat West-Vlaams? Het klinkt als volledig mullepaté zijn: dronken dus.»

HUMO Fout, het betekent 'blut'. De volgende: on fleek.

FERYN «Die weet ik: iets wat er perfect uitziet, is helemaal on fleek.»

HUMO Juist. Tot slot: thot.

FERYN «Een scheldwoord? Geen idee.»

HUMO Het betekent 'that ho over there' en wordt door gefrustreerde kereltjes gebruikt onder foto's van meisjes.

FERYN «Zoals kech dan, wat iets als 'hoer' betekent? Hm, één op drie: je ziet, ik word een dagje ouder. In dezelfde stijl ken ik trouwens een liedje waarvan ik bijna elk woord heb moeten opzoeken. Het begint zo: 'Die fissa is lit / Domme bitch, dikke akka, veel grip.' Dat eerste betekent dat de party top is, het tweede gaat over een domme bitch met een dikke kont waar je veel pak aan hebt (lacht).»

HUMO Heb je ter contrast ook een mooi literair gezegde onthouden?

FERYN «Dat niet, maar een leuke uitdrukking vind ik 'me dunkt'. Ik weet niet waarom, maar ik vind dat sexy: als een jongen zo welgemikt een zin afsluit...»

HUMO Helemaal on fleek, me dunkt.

Veel tamtam VTM, woensdag 2 september, 21.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234