null Beeld Thomas Geuens
Beeld Thomas Geuens

Kijktip'Blind gekocht'

Makelaar Béa uit ‘Blind Gekocht’: ‘Voor 300.000 euro een huis kopen lukt niet meer en die prijsstijging zal niet stoppen’

Vanavond gaat het vierde seizoen van ‘Blind gekocht’ van start, het ‘Blind date’ voor radeloze kopers en aannemers die graag kortingen uitdelen in ruil voor schermtijd. Voor alle info hoe het met de deelnemers uit de vorige seizoenen gaat, kan u terecht bij Béa Vandendael, die in ‘Blind gekocht: jaren later’ terugkeek op het door haar bij elkaar gekochte vastgoedpatrimonium.

Evelien Roels

HUMO Béa, wonen alle koppels nog graag in de woning die je voor hen kocht?

BEA VANDENDAEL «De meesten gelukkig wel. Er waren wel enkele verrassingen: babykamers die er zijn bij gekomen, of koppels die verbouwingen hebben gedaan. Maar in veel gevallen zag alles er nog precies zo uit als interieurarchitecten Bart Appeltans en Kelly Claessens het hadden ingericht. Zelfs in de bewuste ‘Villa Kakelbont’, destijds een veelbesproken aflevering omdat die mensen aanvankelijk niet heel enthousiast waren, was alles hetzelfde gebleven. Hadden we het blijkbaar toch goed aangevoeld.»

HUMO De opnames van het vierde seizoen zijn ook achter de rug. Hoe was het?

VANDENDAEL «Heftig. De woningprijzen zijn gigantisch gestegen, in de provinciehoofdsteden betaal je zo’n 20 procent meer dan een paar jaar geleden. Dat is enorm, hè. Het was echt niet evident om voor iedereen nog een geschikt pand te vinden, zeker niet als mensen een instapklare woning zochten, want vooral die zijn de voorbije jaren veel duurder geworden.»

HUMO Hoe komt dat?

VANDENDAEL «Corona. We zijn ons de voorbije twee jaar veel bewuster geworden van hoe we wonen. We waren veel thuis, tekortkomingen vielen hard op. Zoals een gebrek aan ruimte om werk en gezin te combineren. Mensen wilden hun situatie verbeteren, en ze wilden dat metéén, ze hadden geen tijd om te verbouwen. En als de vraag groot is, schiet de prijs omhoog, dat is altijd zo.

»We merkten in seizoen 4 trouwens ook dat corona de trends heeft beïnvloed. Er is veel meer vraag naar een afgesloten bureauruimte. En ook de tuin is belangrijker geworden.»

HUMO Kunnen jonge gezinnen met een doorsneebudget van pakweg 300.000 euro nog een huis betalen?

VANDENDAEL «Nee. In 2021 was de gemiddelde huizenprijs in Vlaanderen 329.747 euro. Voor dat budget kun je dus wel een huis kopen. Maar in de meeste gevallen zullen daar nog een pak kosten bovenop komen om het basiscomfort in orde te krijgen, zoals elektriciteit en verwarming. Voor veel mensen is dat niet meer betaalbaar. Veel hangt natuurlijk ook af van de regio: de rand rond Brussel blijft populair en is een stuk duurder dan een klein gehucht in West-Vlaanderen.»

HUMO Hoe moet dit verder?

VANDENDAEL «De prijzen kunnen niet blijven stijgen. Als de coronasituatie stabiliseert, zullen ook de huizenprijzen dat doen, al denk ik niet dat de stijging helemaal zal stoppen. Het is op dit moment ook afwachten of de oorlog in Oekraïne een invloed zal hebben op de woningmarkt. Het is onzeker hoe alles zal evolueren.»

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234