null Beeld © Diederd Esseldeurs / Het Nieu
Beeld © Diederd Esseldeurs / Het Nieu

TV-tip'Het huis'

Marc Coucke in ‘Het huis’: ‘Ik heb dat niet goed gedaan bij Anderlecht’

De ‘Confidenties in Toscane 2.0’ die wij kennen als ‘Het huis’, is aan z’n vijftigste aflevering toe, en wel met zakenman, investeerder, twitteraar, stripfiguur, gelegenheidszanger, polonaisekoning en – sinds zijn bemoeienis met Anderlecht – mikpunt van spot Marc Coucke in de hoofdrol. Eric?

Noud Jansen

ERIC GOENS (tv-maker) «Ik heb Marc Coucke voor deze jubileumaflevering gereserveerd omdat ik hem als eerste heb opgebeld toen de VRT me zes jaar geleden groen licht had gegeven voor ‘Het huis’. Hij zei nee, en hij heeft dat ook de jaren daarna gezegd: telkens paste het niet in zijn agenda. Je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik deze keer ineens een ja kreeg: in mijn top drie van mensen die ik absoluut ooit in ‘Het huis’ wilde, heeft Marc Coucke altijd op één, twee en drie gestaan.»

HUMO Waarom?

GOENS «Hij heeft me altijd geïntrigeerd. Hij is het type ondernemer zoals er in elke generatie maar één opstaat, of hooguit twee. Toen ik een jaar of 20 was, had je Rudolf ‘Mister V.’ Vanmoerkerke van Sunair en Sunparks, na hem kwam John Cordier, de grote baas van Telindus en KV Mechelen, en nu is er Marc Coucke. In mijn ogen is en blijft hij een commercieel genie, hoewel hij nu alleen nog met Anderlecht wordt geassocieerd. En dat terwijl hij ook 22 bedrijven heeft die elk apart een grótere omzet draaien dan paars-wit, hè. De reputatieschade die hij heeft geleden, is niet te overzien: hij is werkelijk door de gehaktmolen gedraaid.»

HUMO Het kan de aflevering alleen maar interessanter maken.

GOENS «Absoluut. Het voetbalhoofdstuk is nochtans onbesproken gebleven tot aan het ontbijt, ook al omdat ik hem vooraf had gezegd dat we het niet de hele tijd daarover zouden hebben. Maar tijdens een partijtje schaak na de pistolets en de koffie – hij is ooit Belgisch kampioen bij de jeugd geweest – is het dan toch ter sprake gekomen. Hij heeft zich erg breekbaar getoond – op een gegeven moment zei hij letterlijk: ‘Ik heb dat niet goed gedaan.’»

HUMO In één krant noemde je de opnames met Coucke ‘spectaculair’. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

GOENS «Euh, dat woord is nooit uit mijn mond gekomen. Verbaast me niets, hoor. Onlangs nog belde ik een journalist op van wie de initialen onder een kort stukje stonden met citaten die ik nooit had uitgesproken. Ik zeg: ‘Heb jij mij geïnterviewd of zo?’ ‘Nee, maar ik vermoedde dat je dat gezegd zou hebben.’ (lacht)

»Bij het woord spectaculair denk ik aan een circus, terwijl het juist een heel serene en intimistische aflevering is geworden. Ze biedt volgens mij ook een antwoord op de vraag die ik altíjd beantwoord wil zien in ‘Het huis’: ‘What makes Sammy run?’»

HUMO Wat nu met ‘Het huis’? Op naar de honderd afleveringen?

GOENS «Weet ik niet, maar de kans is wel groot dat er nog minstens één seizoen komt. Het succes van het programma groeit al zes jaar op rij, hè?»

HUMO In schrille tegenstelling tot dat van RSC Anderlecht.

GOENS (lacht) «Dát heb je deze Club Brugge-supporter niet horen zeggen.»

‘Het huis: Marc Coucke’
Eén, dinsdag 15 december, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234