TV-tip'Een redelijk leven'

‘Marc Didden is een zwartgallig, kwispelend hondje'

Voor zijn 70ste verjaardag deed de Brusselse documentairemaakster Lauranne Van den Heede aan Marc Didden - en wij stonden daar met onze goedkope fles appeljenever - een heuse film cadeau: het prachtige 'Een redelijk leven', waarvoor de regisseuse zich liet inspireren door het gelijknamige boek van duizendpoot Didden.

HUMO Jij bent 25, Marc Didden is 70. Hoe kruisten jullie paden?

LAURANNE VAN DEN HEEDE «Ik heb Marc leren kennen in de Brusselse koffiebar waar ik als student werkte. We raakten aan de praat, vooral over films. Ik raadde hem documentaires aan en hij gaf mij zijn liefde voor Martin Scorsese mee. Toen ik net was afgestudeerd aan het RITCS, vertelde Marc me wat hij wenste voor zijn nakende 70ste verjaardag. Hij droomde niet van een groots feest, maar wel van een film, speciaal voor en misschien ook een beetje over hem. Hij vroeg me of ik die wilde maken. 'Natuurlijk,' antwoordde ik, 'maar dan wil ik er ook iets van mezelf insteken.' Ik heb Marc geïnterviewd en daarna een scenario in elkaar gebokst: een intiem portret van een ouder wordende man die zijn leven ziet passeren door het raam van zijn appartement. De Brusselse straat is een spiegel van de ziel en staat voor de tijd die ongenadig voorbijtikt. Ieder leven passeert: ik vind dat een mooi idee.»

HUMO Mooi? Ik zou dat eerder beangstigend noemen.

VAN DEN HEEDE «Als kind was ik bang voor de dood, nu zie ik er ook schoonheid in. De mens wil alles naar zijn hand zetten, maar de tijd kan hij niet manipuleren. De natuur neemt op die manier toch de bovenhand, en dat vind ik mooi. Marc liet ooit optekenen: 'We zijn allen slechts passanten in een stad die niet eens het epitheton 'eeuwig' kreeg. Ons verblijf is hier tijdelijk, en zo is het goed.' Ik denk dat dat de kern van de kortfilm omvat.

»Ik heb Marc leren kennen als een kritisch persoon, soms een beetje zwartgallig. Maar hij kijkt vooral met grote ogen en vol verbazing naar de wereld. Zoals een jong kwispelend hondje. Marc en ik verschillen sterk van leeftijd, maar als documentairemaakster herken ik mij in zijn tegelijk verwonderde en strenge blik.»

HUMO Was hij ook kritisch voor jou?

VAN DEN HEEDE «O ja, soms wel (lacht). Ik heb dagen gewroet en gezwoegd om de voice-over helemaal goed te krijgen. Na een lange montagesessie zei Marc me vlakaf dat een stuk van de voice-over slecht was en herschreven moest worden. De gemoederen liepen even hoog op (lacht). Maar we hebben het allebei overleefd.»

HUMO Wat is je lievelingsfilm van Marc Didden?

VAN DEN HEEDE «'Brussels by Night'. Dat verhaal! Die ruwheid van de Brusselse nacht! Marc zal niet per se blij zijn met mijn keuze: hij vindt dat het succes van 'Brussels by Night' zijn andere films overschaduwt.»

HUMO Tot slot: wat is je favoriete shot uit je eigen film?

VAN DEN HEEDE «Tijdens een bepaalde scène ziet Marc vanuit zijn raam mijn vriendin Jip, een prachtige lange vrouw, wandelen. Ze loopt over het zebrapad, werpt daarbij een lange schaduw, en dartelt vervolgens een café binnen. Mensen hebben me al geregeld aangesproken over die scène, de beelden hebben iets poëtisch. En daar ben ik wel een beetje trots op.» 

‘Een redelijk leven’, Canvas, zondag 5 juli, 22.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234