null Beeld

tv-tips'Telefacts: Dutroux spreekt'

‘Marc Dutroux heeft geen schuldbesef'

Stefaan Werbrouck

‘Uiteraard ben ik onschuldig! Dat weet je! Ik ben onschuldig aan alles waarvoor een man tot levenslang veroordeeld kan worden, oké?’ Aan het woord: Marc Dutroux, die in de gevangenis van Nijvel een gesprek voert met medegevangenen. ‘Telefacts’ kreeg beelden in handen die een ex-gevangene heeft gemaakt en zendt die dinsdagavond uit, samen met de reacties van onder meer Paul Marchal en Jean Lambrecks, vaders van An en Eefje, twee slachtoffers van Dutroux.

THOMAS VAN HEMELEDONCK (reporter ‘Telefacts’) «De beelden zijn in het voorjaar en de zomer van 2019 opgenomen, en een paar maanden geleden aan onze redactie aangeboden. Een ex-gedetineerde, wiens identiteit wij zelf niet kennen, zat in een cel die uitgaf op de binnenkoer. Toen Dutroux daar passeerde, heeft hij clandestien gefilmd hoe ze met elkaar aan de praat raakten.»

Uit de gesprekken, waarvan u hieronder al een uittreksel kunt lezen, blijkt dat Dutroux zichzelf beschouwt als een slachtoffer.

GEVANGENE X «En, heb je nieuws over je vrijlating?»

MARC DUTROUX «Nee, hè. Ik kom hier niet buiten vooraleer de waarheid boven water komt.»

GEVANGENE X «Hoe komt het dat de anderen weg zijn en jij nog steeds hier bent?»

DUTROUX «Omdat ze kruipen en ik niet kruip.»

GEVANGENE X «Is dat de reden?»

DUTROUX «Natuurlijk! Kruip je, dan ben je niet gevaarlijk. Maar ik ben een smeerlap, begrijp je? Als ik degene ben die het allemaal gedaan heeft, hoef je niet te zoeken... Maar het is niet logisch. Het is niet logisch! In een oogwenk kan ik aantonen dat het geen steek houdt, maar ik werd niet verdedigd, ik werd geofferd op het altaar van hun schurkenbelangen.»

HUMO Dutroux ziet zichzelf als een marionet van - zo noemt hij het - 'een associatie van bandieten die geleid wordt door hooggeplaatste ambtenaren'.

VAN HEMELEDONCK «Hij is zogezegd de speelbal in een groot complot van machtige mensen die hem gebruikt hebben. Dutroux noemt daarbij nooit man en paard, maar blijft heel vaag - het gaat over ‘ambtenaren’ of ‘procureurs’ of ‘netwerken’. Dat is altijd al zijn verdediging geweest. We hebben de beelden laten zien aan Stéphane Goux, assisenvoorzitter bij het proces tegen Marc Dutroux, en het kwam hem allemaal heel bekend voor. Hij zegt nog steeds dezelfde dingen als 25 jaar geleden. Ook Paul Marchal en Jean Lambrecks, die de afgelopen jaren vaak met Dutroux’ uitspraken zijn geconfronteerd, zagen geen evolutie.»

HUMO Hoe relevant zijn die nieuwe beelden dan?

VAN HEMELEDONCK «De advocaat van Dutroux, Bruno Dayez, wil hem tegen volgend jaar voorwaardelijk vrij krijgen; daarom heeft hij in oktober gevraagd dat psychiaters zijn cliënt opnieuw zouden onderzoeken. Hun verslag moet tegen half mei klaar zijn en speelt een belangrijke rol voor het pleidooi van Dayez bij de strafuitvoeringsrechtbank. De psychiaters moeten namelijk oordelen of Dutroux veranderd is, of hij zich schuldig voelt en weet wat hij aangericht heeft.

»Op basis van wat Dutroux in de reportage zegt, lijkt de kans wel erg klein dat hij tot schuldbesef is gekomen. Maar de psychiaters hebben uiteraard het laatste woord.»

Telefacts: Dutroux spreekt
VTM, dinsdag 12 mei, 21.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234